– Forholdene for renovatørene i Oslo var verre enn fryktet
Fagforbundet oppretter kontor ved arbeidsbrakka
Werner Juvik
– Lønn, klær og verneutstyr. Det er første prioritet. Deretter brakkeforhold og språkopplæring, sier hovedtillitsvalgt i Renovasjonsetaten.
ola.tommeras@fagbladet.no
Det har gått 24 timer siden 170 renovatører i Veireno ble ansatte i kommunen. Byrådsleder Raymond Johansen har møtt dem, det meste av pressen har fulgt etter, Fagforbundet har møtt dem, det har vært spist kake, feiret og markert.
Nå begynner hverdagen.
– Vi har en stor jobb foran oss. Forholdene var verre enn fryktet, sier hovedtillitsvalgt Anne Sandborg i Renovasjonsetaten. Nå tas det tak i utfordring etter utfordring samtidig som renovasjonen skal gå sin gang.
• Dette skal bli den beste kommunale avfallsinnhentingen
Oppretter kontor på stedet
Tirsdag ettermiddag vedtok Teknisk fagforening i Fagforbundet Oslo å opprette kontor ved arbeidsbrakkene på Alnabru.
– Vi organiserer det akkurat nå. Målet er å etablere et midlertidig kontor med tillitsvalgte fra Fagforbundet. Det skal minimum være bemannet hver tirsdag og torsdag mellom klokka 12.30 og 14.30. Da dekker vi siste time på første skift og første time på andre skift. Det trengs, for spørsmålene fra de ansatte er mange, sier leder av Teknisk fagforening Terje Strømsnes.
I likhet med Anne Sandborg, ble han overrasket over hvor mye som manglet blant de ansatte.
– Det var verre enn jeg fryktet.
• Her er regninga for lavprisrenovasjon
Venter på lønna
Mandag skulle de 170 renovatørene fått lønn. Den uteble siden Veireno innstilte driften samme dag. Oslo kommune lover at de skal få utbetalt lønn innen onsdag.
– Deretter må vi sørge for at alle har vinterhansker, vernesko og riktige klær. Det ser ut til at kun fast ansatte har fått utstyret i orden. Jeg tipper at halvparten mangler enten hansker eller vernestøvler, sier Sandborg. Hun tok med et lite lager med vinterhansker som Renovasjonsetaten hadde liggende, da hun møtte de ansatte på mandag.
– De ble begeistret, faktisk våte i øya. De har fått sommerhansker av Veireno, men ikke vinterhansker, forteller hun.
• Nå må det bli slutt på renovasjon på anbud
170 mann på en dusj
Når lønn, arbeidsklær og verneutstyr er på plass, ønsker hovedtillitsvalgt Sandborg å oppgradere kontor- og hvilebrakka. Brakkemodulene på Alnabru er nye. De ble satt opp ukene før Veireno overtok renovasjonen, men er små.
– 170 mann har ett toalett og én dusj på jobben. Det kan vi ikke akseptere. Deretter vil vi sjekke brakkeriggene der de bor. Så følger språkutfordringer. Veldig få kan norsk og mange har lite engelskkunnskaper. Å ta tak i språk er viktig for å sikre HMS. Et eller annet tilbud om norskopplæring må til. Jeg skjønner ikke hvordan de kan ha fått med seg sikkerhetskurs som ikke er holdt på et språk de behersker, sier Sandborg.
SMÅ BRAKKER: Her, på oppstilingsplassen på Alnabru har de ansatte en ny brakkreigg med kontorer, men bare en dusj og ett toalett, ifølge hovedtillitsvalgt Anne Sandborg.
Werner Juvik
– Nå skal vi få sove
Allerede tirsdag er det slutt på maratondager og overtidsbruk i strid med arbeidsmiljøloven.
– Alle ansatte er nå lagt inn i et registreringssystem der det ikke lar seg gjøre å jobbe for mye uten at det varsles, opplyser Sandborg.
Og hvordan reagerer ansatte på det?
– Tilbakemeldingene til meg har vært: «Nå skal vi endelig få sove». Mange har også spurt; «Hvordan i all veden var det mulig å gå inn på denne kontrakten?» De forteller om hvordan de har jobbet og jobbet uten at planen var mulig å gjennomføre. De har vært som gisler for en kontrakt og en idé om effektivisering som var galskap fra ende til annen, sier hun.
SJEKKES: Her i en brakkerigg i Lørenskog, er en stor del av de ansatte innkvartert.
Ola Tømmerås
• Jobb én: Å få ryddige og lovlige arbeidskontrakter
– Best mulig løsning
Terje Strømsnes er svært fornøyd med beslutningen byråden tok da Veireno gikk overende.
– Jeg er langt fra enig i den kritikken som er reist mot sittende byråd. Det blir helt feil å rette skytset den veien. De kunne ha toet sine hender og valgt en løsning med å la de ansatte bli i et utskilt, kommunalt eid selskap eller å la et annet privat renovasjonsselskap overta. I stedet har de tatt ansvar og overført alle ansatte til Renovasjonsetaten, påpeker Strømsnes. Han mener også at det rødgrønne byrådet gjorde rett i å avvente situasjonen til det var nødvendig og mulig å gjennomføre en overtakelse.