– God politikk er godt for alle

MOBILISERER FØR VALGET: Shoaib Sultan, ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne, Tone Hellevik Dahl, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet og Siavash Sangtarah, nr 2 på SV-lista i Oslo prøver å mobilisere så mange velgere som mulig før vaget 14. september.

MOBILISERER FØR VALGET: Shoaib Sultan, ordførerkandidat for Miljøpartiet De Grønne, Tone Hellevik Dahl, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet og Siavash Sangtarah, nr 2 på SV-lista i Oslo prøver å mobilisere så mange velgere som mulig før vaget 14. september.

Per Flakstad

Valgkampen i Oslo er i gang, og fredag tok Fagforbundet avspark med et seminar om hvordan velgere med innvandrerbakgrunn kan mobiliseres til å bruke stemmeretten sin.

2015062612000020150630151810

per.flakstad@fagbladet.no

De hadde litt ulike løsninger, lokalpolitikerne fra Arbeiderpartiet, SV og Mijøpartiet De Grønne. Men én ting var de alle enige om. God politikk er godt for alle – også for mennesker med innvandrerbakgrunn.

Samtidig har alle partiene en felles utfordring, og det er å nå fram til innvandrervelgerne med budskapet sitt.

Må snakke sammen

– Jeg kaller det munn mot munn-metoden, sa Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Tone Tellevik Dahl, da hun beskrev hvor viktig det er å snakke direkte til alle velgere.

– Vi må mobilisere sammen. Snakk med kollegene, snakk med venner. Få dem interessert. Vis dem hvordan det er lokalpolitikken som påvirker hverdagen deres, enten vi snakker jobb eller privat, sa hun.

– Ved å snakke sammen og viderefortelle historiene og videreformidle kunnskap, ivaretar vi en århundrer gammel tradisjon som det ikke er noen grunn til å slutte med, fortsatte hun.

Miljøet er viktig for alle

– Jeg tror ikke det er nødvendig å skille ut innvandre som en egen gruppe som vi skal drive generell valgkamp for. Den politikken vi står for, med lavere utslipp, mindre privatbilkjøring, mer kollektivtrafikk, og ikke minst bedre tilrettelegging for sykling, er viktig også for dem, sa Shoaib Sultan fra Mijøpartiet De Grønne.

– Men det er selvsagt viktig å nå fram med budskapet, og få tydelig fram at dette er noe det er viktig for dem å engasjere seg i gjennom å bruke stemmeretten sin, la han til.

Hele stillinger og aktivitetsskole

– Mye av SVs politikk er veldig god politikk for innvandrermiljøene. Vi har også fremmet et forslag i bystyret om tiltak for økt valgdeltakelse, men da forslaget til slutt ble vedtatt, var det utvannet til at dette ble partienes ansvar, sa SVs 2. kandidat i Oslo, Siavash Sangtarah.

Han bruker to av SVs kjernesaker som faste og hele stillinger og gratis aktivitetsskole som eksempler på politikk som i høyeste grad angår innvandrermiljøene.

Faste og hele stillinger er et viktig likestillingsarbeid, men det er jo blant innvandrere vi finner mange ansatte med midlertidige stillinger og mye deltid. I tillegg bruker vi de gode erfaringene med gratis aktivitetsskole på Tøyen som et eksempel på hvordan et slikt tiltak fremmer blant annet språkforståelse hos barn i overgangen fra barnehage til skole. SV vi ha gratis aktivitetsskole i alle bydeler, sa han.

Solidarisk spleiselag

– 18 års borgerlig vanstyre er mer enn nok, sa Tone Tellevik Dahl. Hun forsvarte Arbeiderpartiets forslag om å innføre eiendomsskatt med at de 2, 7 millardene dette vil gi i økte inntekter neste periode skulle øremerkes barnehageutbygging og en bedre eldreomsorg, der det blant annet skal gjennomføres en tillitsreform som gir de ansatte større ansvar og mer mulighet til å bruke ekstra tid på dem som trenger det.

– Vi skal bygge de barnehagene som det sittende byrådet ikke vil bygge, og vi skal ansette de menneskene i eldreomsorgen som gjør at vi kan gi dem bedre tid til å yte god omsorg. Men dette er ikke gratis, derfor vil vi finansiere dette som et solidarisk spleiselag.

– De fleste som bidrar vil ikke merke så mye til det. For meg vil eiendomsskatten utgjøre omtrent en kaffekopp i uka. Den ofrer jeg gjerne for at vi skal få et bedre barnehagetilbud og en mer menneskelige eldreomorg. Jeg tror det gjelder flere enn meg, sa Hellevik Dahl.

Valgbuss

På seminaret deltok også Nour al Houda Thay Thay og David Aguim fra Rådet for innvadrerorganisasjoner i Oslo.

De fortalte blant annet om valgbussen som de startet opp før valget i 2007. Den kjører rundt i bydelene, spiller høy musikk, og deltakerne på bussen tar gjerne en dans med publikum.

– Men det viktigste vi formidler er betydningen av å bruke stemmeretten. Vi mobiliserer folk ved å snakke til dem ansikt til ansikt. Vi forteller dem at det er en fantastisk demokratisk rettighet vi har fått, og at det finnes mange mennesker i andre deler av verden som ikke har denne muligheten. Derfor er det viktig å ikke skusle den vekk ved ikke å stemme, sa de.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy