JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– God start på diskusjonen om tjenestepensjoner

GOD START: Mette Nord syns de fikk en god start på diskusjonene om framtidig tjenestepensjon. I november blir departementets rapport lagt fram.

GOD START: Mette Nord syns de fikk en god start på diskusjonene om framtidig tjenestepensjon. I november blir departementets rapport lagt fram.

Anne Siri Renå

Arbeids- og sosialdepartementet skal utrede ny tjenestepensjon for offentlig ansatte. – Det startet med positive diskusjoner før helga, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

2015061612000020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Fredag ettermiddag møttes arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner hos arbeids- og helseminister Robert Eriksson for å gi sine innspill til departementets utredninger om offentlig tjenestepensjon. Mye kan stå på spill for framtidige pensjonister. Utredningene skal munne ut i en rapport som legges fram 20. november. Ut fra denne rapporten skal Eriksson avgjøre om det er grunnlag for å gå videre og invitere partene til forhandlinger om en tjenestepensjon for offentlig ansatte som er tilpasset pensjonsreformen.

– Lydhøre for innspill

– Det var et positivt møte. Jeg opplevde departementet som lydhøre for innspill, sier Fagforbundets leder Mette Nord. Hun skisserer følgende områder som viktigst for Fagforbundet:

• Kjønnsnøytralitet. At det ikke goppstår forskjeller mellom kvinner og menns pensjon.

• Livslange ordninger. At nivåene sikres gjennom hele levealderen.

• Forsvar av tiligpensjonsordningene.

– Departementet sier at utgangspunktet er å bevare gode pensjonsordninger. Så gjenstår det å se definisjonene på gode ordninger, sier Mette Nord.

– Påler som står fast

Hovedsammenslutningene i stat og kommune, sammen med Spekter Virke og NHO, møtte hos Robert Eriksson til det innledende møtet. Partene på arbeidsgiver- og arbeidstakersida vil være representert i en referansegruppe som skal gi innspill underveis i arbeidet.

LO Stats leder Tone Rønoldtangen har noen påler hun ikke vil flytte på. Hun gjør det klart at forhandlingene må ta utgangspunkt i det brede forliket i Stortinget om Folketrygden som ble inngått da pensjonsreformen ble vedtatt. Det betyr for eksempel at levealdersjusteringen ligger fast; den blir ikke tema for forhandlingene.

Det LO Stat kommer til å holde fast på i en eventuell ny offentlig tjenestepensjon, er at livsvarige ytelser videreføres, at tjenestepensjonen fortsatt skal være på 66 prosent, med 30 års opptjeningstid og kjønnsnøytral.

– Skal det bli harmonisering, må tjenestepensjonen i privat sektor bli bedre – det er ikke våre pensjoner som skal bli dårligere. Det er en stolpe vi ikke leer en millimeter på. Samtidig skal vi ikke klamre oss til dagens system, hvis det å gjøre endringer vil medføre at vi får en bedre pensjon, sier Rønoldtangen.

I dag er tjenestepensjonen tariffestet i kommunesektoren, som innebærer at arbeidstakerne har forhandlingsrett, og arbeidsgiver dermed ikke ensidig kan endre avtalen.

I staten er AFP (avtalefestet pensjon) tariffestet. Når det gjelder resten av tjenestepensjonen, mener LO Stat og NTL å ha hevd på å forhandle.

Stå sammen

– Det som er viktig, om vi skal oppnå noe i forhandlingene, er at vi står sammen på vår side av forhandlingsbordet, sier Rønoldtangen, og sikter til alle arbeidstakerorganisasjonene i stat og kommune. Vi har kommet fram til et felles ståsted, jeg håper vi klarer å stå sammen når vi blir satt under press, sier Rønoldtangen.

I debatten etterpå påpekte flere at man ikke trenger å finne en løsning for enhver pris i denne runden.

– Vi må ikke endre noe nå. Det er riktig at vi må finne bedre ordninger for de yngre, men de skal ikke gå av neste år eller om to år. Vi har tid til å vente. Det gir oss et bedre utgangspunkt for forhandlingene, sa Ragnar Bøe Elgsaas, forbundssekretær i NTL.

– Vi har ikke dårlig tid, men jeg er stygt redd for at Eriksson har dårlig tid, og det er han som sitter ved roret, sa Rønoldtangen.

Det gjenstår å se definisjonene på hva departementet mener er gode ordninger.

Mette Nord

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy