LO-kongressen:
– God totalberedskap krever styrking av offentlige tjenester
BEREDSKAP: God beredskap krever god styring, mener Fagforbundet. Frøposer kan være lurt å ha i kjelleren.
Brian Cliff Olguin
Norge feirer 80-årsjubileet for frigjøringen og freden etter 2. verdenskrig. Samtidig preger krig og urolige tider verden. Behovet for styrking av totalberedskapen har derfor vært et viktig tema på LO-kongressen denne uka.
alf.ragnar.olsen@fagbladet.no
Krigen i Ukraina og Russlands aggresjon har skjerpet den sikkerhetspolitiske situasjonen, og dette ble ikke overraskende en del av bakteppet da totalberedskapen ble tema på LO-kongressen.
Mer enn Forsvar og politi
Her spiller offentlige tjenester en viktig rolle påpeker Fagforbundets Jorunn Helene Mikkelsen. Som også trekker frem Nordområdenes betydning – for Norge og våre allierte.
BEREDSKAP: At Forsvaret styrkes er nødvendig. Men totalberedskap krever mer enn Forsvar, ambulanser og politi. De offentlige tjenestenes viktighet ble trukket frem fra talerstolen av flere delegater.
Alf Ragnar Olsen
– Vi lever i en urolig tid. Derfor må totalberedskapen styrkes i hele landet. Totalberedskapen handler om samfunnets samlede beredskapsressurser. Her spiller offentlige tjenester en viktig rolle. For disse tjenestene utøves ute i kommunene der folk bor og lever sine liv, sier hun.
– Regjeringen er klar på at det skal bo folk i nord. Dette er et viktig politisk mål. Både i et sikkerhetspolitisk perspektiv, og sett ut fra suverenitetshevdelse. Nordområdene har fått en enda viktigere betydning med den uroen som hersker, og i en skjerpet sikkerhetspolitisk situasjon, påpekte Mikkelsen.
Mikkelsen mener at skal man lykkes med å ha tilstedeværelse og bosetting i nord, er det viktig at vi lykkes med å skape samfunn de unge vil bli boende i, og hvor tilflyttere finner seg til rette og blir over tid.
– Om dette skal være mulig må de offentlige tjenestene være av en sånn kvalitet at folk faktisk ønsker å bo i nord. Sånn er det ikke i dag.
Det er en viktig årsak til at vi har et skrikende behov for folk i nær sagt alle sektorer. Det rammer og svekker samfunnssikkerheten og totalberedskapen i nord. For beredskap handler om så mye mer enn Forsvar, ambulanser og politi, sa Mikkelsen.
Pendling svekker beredskapen
Hun trekker frem bruken av pendlere i distriktene som et problem i beredskapssammenheng.
– Pendlere bidrar ikke til den beredskapen samfunnene har behov for, sier Mikkelsen.
NØKKELFAKTORER: – Skal beredskapen være god må sykehusene (bildet) ha tilstrekkelig bemanning og fagpersonell med bred kompetanse, fremholdt Jorunn Helene Mikkelsen.
Werner Juvik
Hun fastslo fra talerstolen at det handler om å bygge samfunn, og at mange byggesteiner må på plass for å skape fundament for god og forsvarlig beredskap.
– Ta barnehagene. Det å ha nok folk på jobb i barnehagene handler også om samfunnssikkerhet. For stenger barnehagene på grunn av mangel på bemanning, så kommer ikke folk seg på jobb. Da stopper samfunnene opp, og beredskapen faller sammen. Sykehusene må ha folk med kompetanse, og tilstrekkelige personalressurser. Beredskap handler også om å ha en infrastruktur som ivaretar sikre og åpne veier, busser og ferger som går når de skal, påpeker hun.
Mikkelsen sier trang økonomi i kommunene også truer beredskapen.
– Derfor må det å sikre en organisering og finansiering av akuttberedskapen ute i kommunene prioriteres. Det må til for å sikre tilstedeværelse og nødvendig tillit i befolkninga, slår hun fast.
Bør se til Ukraina-krigen
Jarle Eide tok fatt i samme tema. Fra et litt annet perspektiv. Eide sørget for å aktualisere Postens viktige rolle i totalberedskapen, ved å vise til Ukraina-krigen og trekke paralleller til det ukrainske postvesenet Ukrposhtas livsviktige rolle under den pågående krigen.
SATSING: – Vi må ha økt bevissthet på de tjenestene i samfunnet som inngår i totalberedskapen, understreket Jarle Eide.fra Fagforbundet på LO-kongressen denne uka.
Alf Ragnar Olsen
– Jeg jobber i Posten. Derfor var det spesielt interessant for meg da jeg for en stund siden så jeg en tv-dokumentar om Postdistribusjon under krigen i Ukraina. Distribusjon og tilgang på varer er da ekstra vanskelig. I denne situasjonen har det ukrainske postvesenet tatt en aktiv rolle for å distribuere post og pakker med humanitær hjelp med blant annet medisiner, mat, husholdningsprodukter, hygieneprodukter og elektronikk. De foretar også trygdeutbetalinger. Tilgangen på kontanter har vært kritisk viktig for å holde særlig distriktssamfunnene i gang. Et eksisterende postnettverk var avgjørende for å kunne komme raskt i gang med dette, understreket Eide fra talerstolen.
– De fleste av oss som er i denne salen, har tenkt at krig, konflikt og katastrofer er noe som foregår andre steder i verden, som rammer noen andre enn oss. I Norge er vi vant til å kunne forholde oss til USA som en forutsigbar og trygg alliert. Men når verdens stormakter styres av uforutsigbare og selvopptatte menn, som Putin, Trump og Xi Jinping, så må vi ta innover oss at krisene også kan ramme oss. Og at vi må ta større ansvar sjøl, sa Eide.
SÅRBART: Kraftforsyning er en viktig del av totalberedskapen. Også det norske storsamfunnet vil være sårbart dersom det oppstår langvarige strømbrudd, påpekte Jarle Eide.
Leif Martin Kirknes
Strømbrudd – hva da
Eide viste også til at hele Spania og deler av Portugal nylig ble rammet av et massivt strømbrudd. Det ble erklært nasjonal krise og 30 000 politifolk ble satt inn for å styrke landets sikkerhet. Nå er det kanskje ikke sannsynlig at hele Norge blir rammet av et lignende strømbrudd, men det kan ikke utelukkes store regionale strømbrudd over lengre perioder, påpekte han.
Han sier at det derfor er viktig at vi alle må være forberedt.
– Det handler selvsagt om å styrke forsvaret, men det er vel så aktuelt å ha en god beredskap mot terror, sabotasje mot offentlig infrastruktur og cyberangrep. Derfor er det avgjørende at kommunene har ressurser til å ivareta innbyggerne på en god måte, og kommunene har et godt og velfungerende helsevesen, sier Eide.
VIKTIG: At ferger, fly, tog og busser er operative og til å stole på, er sammen med åpne og trygge veier er en sentral brikke i totalberedskapen - både i fred, krig og krise. Det trakk Fagforbundets Jorunn Mikkelsen frem i sitt innlegg.
Vigdis Askjem
Hvis krisen rammer, er det helt avgjørende at kommando- og kommunikasjonslinjene fungerer, og Eide mener det da må være en helhet i tjenestene.
– Det kan vi bare sikre hvis det er det offentlige som selv har kontrollen og ansvaret for tjenestene.
Offentlig styring viktig
Jeg er sikker på at jeg har kongressen med meg på, at også ut fra en totalforsvartanke, er det viktig at det offentlige driver sykehusene våre. Da kan vi ikke overlate til private å styre kapasitet og tilbud, sa Eide.
– Vi må også i fremtiden ha offentlige posttjenester over hele landet, det vil si levering i postkassen minst en dag i uken og innføring av dørterskeltjenesten betalt av staten. Postens nasjonale brevnett er unikt og når alle innbyggere i hele Norge, noe som er spesielt viktig for å opprettholde samfunnets leveranser og kommunikasjon i en krisesituasjon. Nettverket sammen med dørterskeltjenesten vil bidra til å opprettholde beredskap i hverdagen ved at flere kan bo lenger hjemme, sa Eide.
SAMARBEID: Hans Petter Gilleshammer tok til orde for et sterkere samarbeid med europeiske allierte, sammen med økt satsing på en rekke felt for å styrke totalberedskapen i Norge.
Alf Ragnar Olsen
Hans Petter Gilleshammer fra Fagforbundet tok også til orde for en styrking av totalberedskapen.
– Trygghet og beredskap er to ord som for meg betyr veldig mye. I urolige tider er trygg styring viktig, og gd beredskap er viktig for å føle trygghet. For at mine og våre alles barn og barnebarn skal være trygge, så må vi ha fred i verden, mat på bordet, og en politikk som er stabil og forutsigbar.
Gilleshammer løftet blikket, og tok til orde for samarbeid og et sterkt fellesskap i Europa.
– Vi må si et klart ja til EØS, og ja til et sterkt fellesskap i Europa der vi kan hjelpe hverandre i usikre tider, sa han - og viste til at Norge eksporterer store mengder olje, gass, sjømat og varer fra kraftkrevende industri.
Han viste til at betydningen av dette samarbeidet er gjensidig. Europa er avhengig av norsk olje og gass for å sikre trygghet og energi til sine lands innbyggere og for å skape forutsigbarhet for sine sivilsamfunn og industri.
– Men tenker vi nok på trygghet og beredskap innad i Norge? Har vi trygg og sikker matproduksjon i hele landet. Har vi trygg og sikker strømforsyning i hele landet? spurte han - og manet til ettertanke.
– Vi er veldig sårbare på både vann, avløp, flyplasser, veier, bruer og strømforsyning. Går det et ras blir det store omkjøringer og forsinkelser, og om ei ferge er ute av drift gir det store konsekvenser både for næringsliv og private - og det kan også ramme syketransport, påpekte Gilleshammer.
– Det å ha en trygg infrastruktur er viktig for alle som skal leve og bo i dette langstrakte og flotte landet. Men det er all grunn til å ruste opp totalberedskapen.
– Er strømmen borte; hva da med ting som lading av busser og biler til hjemmetjenesten? Det nasjonale strømbruddet i Portugal og Spania aktualiserer sammen med elektrifiseringen av det norske samfunnet behovet for at dette får fokus. Vi må ruste oss for et mer krevende trusselbilde og et tøffere klima sikkerhetspolitisk. Her må samfunnssikkerhet, beredskap og trygghet være ha førsteprioritet, sa Gilleshammer om det store bildet.
Avslutningsvis mente også han at Postens dørterskeltjeneste hører med i dette bildet.
– Dørterskeltjenesten gir trygghet både for de eldre og svake, for kommunene og for de pårørende, og jeg håper kongressen vil støtte Fagforbundets forslag om innføring av dette, sa Gilleshammer.
Viktig for sivil beredskap
Gerd Øiahals tok fatt i det samme.
– I samarbeid med KS har Posten de siste årene utviklet og testet en ny tjeneste – dørterskeltjenesten – innrettet mot sårbare grupper i samfunnet: Eldre, bevegelseshemmede, de med lav digital kompetanse og andre som trenger tilrettelegging for å kunne ta del i og løse muligheter og utfordringer i samfunnet rundt oss. Målet med dørterskeltjenesten er å øke tryggheten og samfunnsnytten for eldre, spesielt de som har lav digital kompetanse.
TOTALBEREDSKAPEN: Totalberedskapen ble trukket frem av mange på LO-kongressen. Gerd Øiahals trakk frem postnettverket som en viktig brikke i den sivile beredskapen i sitt innlegg på kongressen.
Alf Ragnar Olsen
Resultatene fra pilotprosjektene har vært svært positive. Målet er dette skal bidra til at eldre kan bo hjemme lenger og føle seg mer inkludert.
Postens nasjonale brevnett, inkludert dørterskeltjenesten, kan bidra til å opprettholde samfunnets leveranser og kommunikasjon i krisesituasjoner.
TRYGGHET: Dørterskeltjenesten kan bidra til at flere eldre kan bli boende lengre hjemme, og gir også offentlige instanser en informasjonskanal som når alle, påpekte Gerd Øiahals.
Ole Martin Wold
Postens distribusjonsnett er unikt. Det er eid av staten og det når alle, overalt. Ingen andre distributører gjør det, sa Øiahals og fremmet et endringsforslag fra talerstolen – som der kongressen bes støtte krav om innføring av en slik nasjonal dørterskeltjeneste.