JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renten satt opp:

– Hadde ikke gjort noe å utsette renteøkningen, mener LOs sjeføkonom

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad om renteøkningen.

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad om renteøkningen.

Jan-Erik Østlie

Usikkerheten knyttet til strømpris og omikron-viruset kunne ført til en utsettelse av renteøkningen, mener LOs sjeføkonom, Roger Bjørnstad. Men han kritiserer ikke avgjørelsen.

2021121614472720211216144726

helge@lomedia.no

Norges Bank trosser den betydelige usikkerheten rundt omikron og forsterket smittevern. Styringsrenta økes med 0,25 prosentpoeng til 0,50 og skal videre opp på nyåret.

Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, har også tidligere manet til forsiktighet med renteøkninger. Det står han fortsatt ved.

– Det stemmer at jeg har manet til forsiktighet og sagt at vi bør tilegne oss kunnskap om hvordan økonomien reagerer.

– Jeg synes Norges Bank bør gå forsiktig fram. Jeg registrerer også at Norge er i forkant og blant de første i verden med tanke på renteøkninger. Man kan kanskje betrakte det som litt umusikalsk, sier Roger Bjørnstad til FriFagbevegelse.

Landets økonomer som har latt seg intervjue av media sier alle at de er overrasket, at Norges Bank er modig, og at det kanskje ikke var riktig tidspunkt å gjøre det akkurat nå.

Roger Bjørnstad tror den økte strømprisen har trukket inn så mye kjøpekraft at det ikke ville gjort noe å utsette økningen til neste rentemøte.

– Da hadde vi hatt mer informasjon om hvordan omikron slår inn i antall sykehusinnleggelser og hvordan smitteverntiltakene har virket, mener han.

LOs sjeføkonom tror lønnsstøtten, som vil bli presentert fredag, vil gjøre de økonomiske konsekvensene av smitteverntiltakene mindre.

– Tiltakene som nå er satt inn rammer en avgrenset del av næringslivet. Det er normalt god økonomi i husholdningssektoren. Samtidig hadde det vært en helt grei beslutning å utsette renteøkningen tatt i betraktning usikkerheten knyttet til omikron, mener Roger Bjørnstad.

Det er lagt opp til at renten skal ytterligere opp på rentemøtet i mars.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy