JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimakonferansen «Broen til framtiden»

– Ingen jobber på en død planet

ENGASJERT: - Ingen jobber på en død planet, sa Mette Nord på konferansen.

ENGASJERT: - Ingen jobber på en død planet, sa Mette Nord på konferansen.

Per Flakstad

Mette Nord: – Vi kan ikke endre framtida uten å endre oss selv.

2016021914541220230821171436

INGEBORG VIGERUST RANGUL

ingeborg.rangul@fagbladet.no

En engasjert Mette Nord, forbundsleder i Fagforbundet, åpnet konferansen på Folkets Hus fredag.

– Dette er den tredje i rekken av «Broen til framtiden»- konferanser, som bare blir større og større. Vi skal inn i en ny tid, sa forbundslederen.

Konferansen er en allianse mellom fagbevegelsen, miljøorganisasjoner, kirker og trossamfunn, og andre engasjerte.

– Reell debatt

Mette Nord pekte på at det er gledelig med en reell debatt som har kommet for å bli. Fra klimatoppmøtet i Paris reiste de fleste hjem med mer håp enn da de kom. Temperaturstigningen skal holdes under to grader.

– Hvis vi ikke tar kontroll selv, men overlater det til markedet, blir det ikke et grønt skifte. Vi er en del av debatten. Vi må legge premisser og forme konklusjoner. Vi krever 100.000 klomarbeidsplasser nå. Det er ingen arbeidsplasser på en død planet.

De mest sårbare i verden

– Ett menneske fordrives av naturkatastrofer hvert sekund.

Det var dystre tall Jan Egeland i Flyktninghjelpen kom med.

– Trenden er veldig klar. Det blir verre. Det blir flere.

– De som gjør mest for å skape klimaendringer, rammes minst og de som gjorde minst for å skape klimaendringer, rammes mest. Er det rettferdig spurte Egeland salen.

Han viste fram et bilde av seg selv fra 70-tallet da han var på besøk hos en indianerstamme i Colombia som i dag ikke lenger eksisterer på grunn av narkotikakriger og naturkatastrofer.

Stort etterslep

Før Egeland rettet blikket utover og tenkte på de mest sårbare av de sårbare, fortalte Christian Nørgaard Madsen, administrerende direktør i Multiconsult konferansedeltakerne om hvordan Norge er rustet for klimaendringer.

– Vi har et vedlikeholdsetterslep på 2600 milliarder kroner. Halvparten av Oljefondet. Det som er mest kritisk er det som mest påvirkes av klimautfordringer.

Nørgaard Madsen delte utfordringene inn i tre deler. Mest kritisk er det for fylkesveiene, avløpsanlegg og jernbanen.

Vannforsyningsanlegg, kommunale bygg og sykehus er i faresonen. Mens best i klassen er Forsvarsbygg og Statsbygg som har tatt vedlikehold på alvor.

Les mer: Norges tilstand - State of the Nation

I GANG: - Det grønne skiftet er i gang, sa statsminister Erna Solberg, og fikk krav om å opprette 100.000 nye klimajobber.

I GANG: - Det grønne skiftet er i gang, sa statsminister Erna Solberg, og fikk krav om å opprette 100.000 nye klimajobber.

Det grønne skiftet

– Det grønne skiftet er i gang, sa Statsminister Erna Solberg til salen.

Hun dro fram eksempler på elektrifisering av ferger og Norsk Hydros nye pilotprosjekt for aluminium på Karmøy.

Solberg var veldig glad for også å kunne si at blåses nytt liv i lokalene til REC – solcellegiganten Elkem Solar på Herøya i Porsgrunn jakter på 80 nye ansatte.

– Dette har vært en god uke, sa statsmimnisteren..

Solberg pekte på at det er lett å si på Landsmøter at forurenser skal betale. Men når forurenser må betale, er det ikke lenger like enkelt. Da må det endringer til.

Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet overrakte på vegne av fagbevegelse, miljøbevegelse og kirken 10 krav til Erna Solberg krav om 100 000 klimajobber.

Det er ingen arbeidsplasser på en død planet.

Mette Nord, leder Fagforbundet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy