– Ingen kan leve med at det utvikler seg en flyktningleir midt i Oslo

ALARM: Sammen med de andre etablerte hjelpeorganisasjonene slår nå Liv Tørres og Norsk Folkehjelp alarm om flykningenes situasjon i Oslo.

ALARM: Sammen med de andre etablerte hjelpeorganisasjonene slår nå Liv Tørres og Norsk Folkehjelp alarm om flykningenes situasjon i Oslo.

Sissel M. Rasmussen

Flere enn 1.300 nye asylsøkere forrige uke. Prognoser viser økning.

2015092311004020150925115722

Dette er myndighetenes oppgave. Justisministeren bør innkalle til et møte med de frivillige om hva de kan og ikke kan – eller bør – gjøre i forbindelse med mottakssystemet

Liv Tørres, Norsk Folkehjelp

(Artikkelen er basert på Dagsavisens oppslag 23.09.2015)

– Det er et prekært behov for nye løsninger og nytenkning, fastslår Norsk Folkehjelps generalsekrtetær Liv Tørres til Dagsavisen.

Hun tenker på forholdene flyktninger møter når de skal registrere seg som nyankomne asylsøkere hos Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen.

Øker på

Bare forrige uke kom det over 1.300 nye asylsøkere hit. Og prognosene tyder på at ankomstene vil fortsette å øke.

– Dette er mennesker som har vært på veien lenge. Vi må ta imot dem på en helt annen måte. Det er et myndighetsansvar at de får mat i kroppen, klær og en seng å sove i, ikke et frivillig ansvar, sier hun.

Bekymret

Norsk Folkehjelp og Liv Tørres er ikke alene. Både Åsne Havnelid i Røde Kors og Tove Wang i Redd Barna slutter seg til kravet om barnefaglig kompetanse og helsehjelp til flyktningene.

– Jeg er spesielt bekymret for de mindreårige asylsøkerne mellom 15 og 18 år som behandles som voksne. De får ikke den omsorgen de har rett til og sårt trenger, sier Tove Wang i Redd Barna til Dagsavisen.

LES OGSÅ:

Folk spratt opp for å gi penger

Rørt og glad over å være nordmann

– Vær et medmenneske for andre i en vanskelig situasjon

LO samler inn

LO har satt i gang en innsamlingsaksjon, med mål om på få inn tre millioner til flykninghjelp. LO opplyser at støtte kan gis til kontonummer: 9001.08.76000 eller ved å sende en SMS med «flukt» til 2160. Da gir du 200 kroner til Norsk folkehjelps arbeid for flyktningene. LO har selv gitt denne innsamlingskontoen en "flying start" ved å sette inn 100.000 kroner. Fagforbundets landsstyre beslyttet nylig å gi 200.000 kroner til aksjonen, og det fosser inn penger fra fylkeslag og andre organisasjoner i LO-systemet.

– Uholdbart

De tre genralsekretærene mener at den humanitære situasjonen for flyktningene på Tøyen er helt uholdbar. Asylsøkerne sitter rett på asfalten. De er tynnkledde og prisgitt hjelpen fra frivillige som tilbyr pledd, mat, varm drikke og kosedyr.

LES OGSÅ:

– Er det så vanskelig å forstå at vi må hjelpe mennesker i nød?

Røde Kors har sendt brev til Justisdepartementet om det de oppfatter som en alvorlig situasjon.

– Dette er myndighetenes oppgave. Justisministeren bør innkalle til et møte med de frivillige om hva de kan og ikke kan – eller bør – gjøre i forbindelse med mottakssystemet, sier Liv Tørres i Norsk Folkehjelp.

Mindreårig alene

Hun forteller om en mindreårig som ble gående rundt alene på Oslo S i ei uke fordi han ikke fant veien til PU på Tøyen. Alle kommer til Oslo S eller til Galleri Oslo, men ingen møter dem – og skiltingen til PU er ikke-eksisterende. De som melder seg for politiet, får et kart med veibeskrivelse som nesten er uleselig for lokalkjente.

– Mest av alt trenger asylsøkerne helsepersonell på kveldstid, tolker, varm mat, klær, tepper – og transport til legevakta for dem som er syke – og ikke minst et varmt sted å vente inne. Mange er tynnkledde, våte, redde og syke, sier frivillige Mohsan Raja til Dagsavisen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy