– Jeg stemmer på et parti som vil hjelpe flyktningene
FØRSTEGANGSVELGERE: Horten er en av 20 kommuner hvor aldersgrensa for å stemme ved årets kommunevalg er 16 år. Skoleelevene Malin Lysvik (t.v.) og Silje Halstensen føler de kan lite om politikk, men benyttet muligheten til å stemme.
Werner Juvik
Flyktningkrisa ble avgjørende for partivalget da 17-åringene Malin og Silje skulle stemme for første gang. De havnet i hver sin ende av partiskalaen.
simen.grimsrud@fagbladet.no
Det er storefri på Horten videregående skole. 17-åringene Malin Lysvik og Silje Halstensen har tatt den korte turen fra skolen til stemmelokalet på den andre siden av parken Lystlunden. De skal stemme for første gang. Horten er en av 20 kommuner som er med i en prøveordning hvor 16-åringer har stemmerett.
– Egentlig mener jeg vi er for unge til å stemme. Vi er ikke så oppdatert på politikk, sier Malin Lysvik.
Silje Halstensen nikker.
– Ja. Det er mange som bare stemmer det samme som vennene sine, mener hun.
Ap med 55 prosent i skolevalget
De to går andre året på videregående, på helsefagarbeiderlinja. Forrige uke overvar Halstensen skoledebatten i Horten. Den ble helt avgjørende for at hun stemmer i årets kommunevalg.
– Det var veldig morsomt å se på, og vi fikk vite mer om partiene og hva de står for. Jeg syns de røde partiene klarte seg best, sier hun.
Skolevalget ga venstresida en klar seier på landsbasis, og spesielt i Horten. Der stakk Arbeiderpartiet av med over halvparten av stemmene, mens Høyre endte med en oppslutning på under ti prosent. I dag får de to jentene stemme ved et tellende valg.
– Nå stemmer jeg Rødt, røper Silje Halstensen.
Uenige om innvandring
Flyktningkrisen ble en av de store sakene i årets valgkamp. Den var også avgjørende da de to skoleelevene tok sine valg.
– Jeg vil gjerne at vi skal hjelpe flyktningene. Derfor stemmer på et parti som vil det samme. For meg sto det mellom Arbeiderpartiet og Rødt, men jeg falt ned på det siste. Jeg tenker også det er fint at de ikke har vært med å styre før, sier 17-åringen.
Klassevenninna Malin Lysvik endte opp i den andre enden av partiskalaen.
– Jeg tenker at det er nok innvandrere her nå. Derfor stemmer jeg på Frp, sier hun.
– Vi kunne lært mer om politikk på skolen
De to elevene syns ikke politikerne henvender seg nok til unge folk i valgkampen. Selv er de ikke veldig interessert i politikk.
– Hvordan kan man gjøre unge folk mer interessert i politikk, tror dere?
– Vi kunne lært mer om politikk på skolen. Vi har hatt litt før valget, men ikke ellers, mener Lysvik.
I kveld får vi svaret på om Horten kommune fortsatt skal styres av de borgerlige partiene, eller om venstresida tar over roret. Ungdommens tale i forrige uke var i hvert fall klar.
Skolevalget ved Horten videregående skole:
Ap: 55%
Høyre: 9,2%
MDG: 8,8%
Rødt: 7%
SV: 6,7%
Frp: 5,2%
Sp: 3,6%
Venstre: 2,8%
KrF: 1,7 %
(Kilde: Gjengangeren)
Skolevalget på landsbasis:
Ap: 31,8
Høyre: 16,4
Frp: 10,7
SV: 7,5
MDG: 6,8
Venstre: 6,5
Sp: 5,7
Rødt: 4,7
Piratpartiet: 4,1
KrF: 3,2
(Kilde: NSD)