STILT TIL VEGGS: Helseminister Bent Høie (H) måtte i to timer svare på spørsmål fra opposisjonen om eldreomsorg i Stortingets spørretime.
Eirik Dahl Viggen
simen.grimsrud@fagbladet.no
Helseministeren fikk i gårsdagens spørretime i Stortinget spørsmål om hvorfor sykehjem settes ut til private når det går utover lønn- og arbeidsvilkårene til de ansatte. I sitt forsvar av private sykehjem trakk Høie fram sykepleierne, som den eneste gruppen i kommunene som har lovfestet rett ne. Helsefagarbeidere og assistenter er ikke sikret samme pensjon ved konkurranseutsetting.
– Sykepleiere ikke i flertall
Utsagnet får Mette Nord, leder av Fagforbundet, til å reagere.
– Han mangler kunnskap om de virkelige forholdene, mener hun.
Det er ikke første gang hun mener helsefagarbeidere og assistenter blir oversett av helseministeren.
– Det er feil at det er flest sykepleiere i helse- og omsorg. To tredjedeler har en annen kompetanse, sier Nord.
I statistikken Fagforbundets leder henter tallet fra, skilles det ikke mellom ansatte ved sykehjem og hjemmebaserte tjenester. Andelen sykepleiere på sykehjem er antakelig litt høyere enn i hjemmebaserte tjenester.
Ble utfordret om private sykehjem
Fagbladet har flere ganger skrevet om ansatte som har gått ned i lønn og mistet pensjonsrettigheter etter at driften av arbeidsplassen deres ble satt ut til private.
I går måtte helseminister Bent Høie svare på spørsmål om eldreomsorgen fra opposisjonen i to timer i Stortingets spørretime. Arbeiderpartiets Truls Wickholm spurte om hvorfor selskaper som er ute etter profitt skal få konkurrere om å drive sykehjem når det går ut over lønns- og arbeidsvilkårene til de ansatte.
– I motsetning til Arbeiderpartiet tar ikke vi i Høyre standpunkt til om det er private eller kommunen som skal drifte et sykehjem. Det handler om valgfrihet for innbyggerne. Selvfølgelig skal private selskaper i Norge ha anstendige lønns- og arbeidsvilkår for sine ansatte. De skal følge lovverk og avtaleverk, svarte Høie.
Trekker fram sykepleierne
– Er det anstendig at folk som har vært ansatt i kommunale sykehjem, men som går over i nye private sykehjem mister 40-50.000 kroner årlig i pensjonsrettigheter, samtidig som de går ned i lønn? Er det anstendig at folk som har levert omsorg gjennom et helt livsløp får avsluttet karrieren på denne måte, fulgte Wickholm opp.
Høie gjentok sitt svar, og la til:
– Jeg vil minne om at sykepleiere, som er den største gruppen som jobber på sykehjem, har lovfestet rett til pensjon i KLP, helt uavhengig av arbeidssted.
– Bidrar til forskjeller
Det får Mette Nord til å reagere:
– Høie bidrar direkte til at forskjellene mellom kollegaer som jobber side om side blir stor. Helseministeren og regjeringen bidrar til at det blir økte forskjeller gjennom oppsplitting av tariffområder. Og offentlige virksomheter mister kontroll over virkemidlene for gode tjenester tilpasset innbyggernes behov.
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Colourbox.com
Marte Bjerke
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim