JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helseminister Bent Høie om tap av lønn og pensjon ved privatisering:

– Jeg vil minne om at sykepleiere, som er den største gruppen som jobber på sykehjem, har lovfestet rett til pensjon

STILT TIL VEGGS: Helseminister Bent Høie (H) måtte i to timer svare på spørsmål fra opposisjonen om eldreomsorg i Stortingets spørretime.

STILT TIL VEGGS: Helseminister Bent Høie (H) måtte i to timer svare på spørsmål fra opposisjonen om eldreomsorg i Stortingets spørretime.

Eirik Dahl Viggen

Helseminister Bent Høie nevnte bare én gruppe da han forsvarte konkurranseutsetting av sykehjem. – Sykepleierne er ikke i flertall. Høie mangler kunnskap om de virkelige forholdene, mener Fagforbundets leder Mette Nord.

2016111717312020230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

Helseministeren fikk i gårsdagens spørretime i Stortinget spørsmål om hvorfor sykehjem settes ut til private når det går utover lønn- og arbeidsvilkårene til de ansatte. I sitt forsvar av private sykehjem trakk Høie fram sykepleierne, som den eneste gruppen i kommunene som har lovfestet rett ne. Helsefagarbeidere og assistenter er ikke sikret samme pensjon ved konkurranseutsetting.

– Sykepleiere ikke i flertall

Utsagnet får Mette Nord, leder av Fagforbundet, til å reagere.

– Han mangler kunnskap om de virkelige forholdene, mener hun.

Det er ikke første gang hun mener helsefagarbeidere og assistenter blir oversett av helseministeren.

– Det er feil at det er flest sykepleiere i helse- og omsorg. To tredjedeler har en annen kompetanse, sier Nord.

I statistikken Fagforbundets leder henter tallet fra, skilles det ikke mellom ansatte ved sykehjem og hjemmebaserte tjenester. Andelen sykepleiere på sykehjem er antakelig litt høyere enn i hjemmebaserte tjenester.

Ble utfordret om private sykehjem

Fagbladet har flere ganger skrevet om ansatte som har gått ned i lønn og mistet pensjonsrettigheter etter at driften av arbeidsplassen deres ble satt ut til private.

I går måtte helseminister Bent Høie svare på spørsmål om eldreomsorgen fra opposisjonen i to timer i Stortingets spørretime. Arbeiderpartiets Truls Wickholm spurte om hvorfor selskaper som er ute etter profitt skal få konkurrere om å drive sykehjem når det går ut over lønns- og arbeidsvilkårene til de ansatte.

– I motsetning til Arbeiderpartiet tar ikke vi i Høyre standpunkt til om det er private eller kommunen som skal drifte et sykehjem. Det handler om valgfrihet for innbyggerne. Selvfølgelig skal private selskaper i Norge ha anstendige lønns- og arbeidsvilkår for sine ansatte. De skal følge lovverk og avtaleverk, svarte Høie.

Trekker fram sykepleierne

– Er det anstendig at folk som har vært ansatt i kommunale sykehjem, men som går over i nye private sykehjem mister 40-50.000 kroner årlig i pensjonsrettigheter, samtidig som de går ned i lønn? Er det anstendig at folk som har levert omsorg gjennom et helt livsløp får avsluttet karrieren på denne måte, fulgte Wickholm opp.

Høie gjentok sitt svar, og la til:

– Jeg vil minne om at sykepleiere, som er den største gruppen som jobber på sykehjem, har lovfestet rett til pensjon i KLP, helt uavhengig av arbeidssted.

– Bidrar til forskjeller

Det får Mette Nord til å reagere:

– Høie bidrar direkte til at forskjellene mellom kollegaer som jobber side om side blir stor. Helseministeren og regjeringen bidrar til at det blir økte forskjeller gjennom oppsplitting av tariffområder. Og offentlige virksomheter mister kontroll over virkemidlene for gode tjenester tilpasset innbyggernes behov.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy