– Jonas blir ikke sjef uten SV, sier Audun Lysbakken

SELVSIKKER: Audun Lysbakken mener Ap er helt avhengig av SV for å få makt.

SELVSIKKER: Audun Lysbakken mener Ap er helt avhengig av SV for å få makt.

Sissel M. Rasmussen

– Ap får ikke regjeringsmakten uten SV, og Giske skal ikke ta kunnskapsministerposten for gitt.

2017080312031520170803120245

tips@fagbladet.no

Det mener en selvsikker SV-leder Audun Lysbakken.

– Det blir ikke noe rødgrønt flertall uten oss. Jonas Gahr Støre blir ikke statsminister uten at SV gjør et godt valg. Det er realiteten, sier Lysbakken.

Når SV mandag offisielt starter valgkampen er det med stabile målinger godt over sperregrensen, og med toppmålinger på 4,8 prosent.

– Det er bare et rødgrønt flertall som vil gi en ny regjering. Et rødgrønt flertall med i utgangspunktet Ap, SV og Sp, sier SV-lederen, selv om Arbeiderpartiet og Senterpartiet har hatt flertall alene på enkelte målinger i vår.

Bjørnar Moxnes vil farge Ap rødt

KrF eller SV?

Og blant Lysbakkens gamle kamerater er det langt fra alle som ivrer for en rødgrønn reprise. Støre har pekt på sin vending mot sentrum som «en langsiktig overbevisning om at sosialdemokratiet og sentrum må finne sammen», og Ap-kilder sa til VG i vår at de er villige til å droppe SV til fordel for KrF.

Men den muligheten avskriver så å si Lysbakken, med henvisning til KrFs eget vedtak om å støtte Erna Solberg (H) som statsminister.

– Debatten de fire siste årene har handlet om Aps flørt med KrF, men nå blir det tydeligere og tydeligere at SV mest sannsynlig vil spille en helt sentral rolle hvis vi skal få en ny regjering, mener SV-lederen.

Til NTB har parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, sagt at hun finner det vanskelig å forholde seg til SV med sine nærmest ultimate krav.

Fagforbundets medlemmer ferdige med Høyre-flørt – gir Ap oppslutning på 56 prosent

Ultimatum

Ap har i sommer avvist regjeringssamarbeid med MDG og Rødt, nettopp med henvisning til MDGs ultimatum. MDG sier nemlig at det er uaktuelt å støtte en regjering som er åpen for oljeleting. Også SV stiller ufravikelige krav til å støtte eller bli del av en ny regjering.

– Er det en lur strategi å stille ultimatum på denne måten?

– Jeg bruker ikke det ordet. Det er ord dere i pressen liker å bruke for at dette skal høres ut som en stor konflikt. Det som er nytt er at vi er helt åpne og ærlige om hva vi skal ha gjennom for å gå inn i en ny regjering eller skrive under en samarbeidsavtale.

Fagforbundet gir 9,5 millioner kroner i valgkampstøtte til Ap, SV og Sp

Kamp om statsrådspost

Selv om det er godt over en måned til velgerne skal si sitt, har spekulasjonene om rødgrønne statsrådsposter allerede startet. Leder av utdanningskomiteen på Stortinget, Trond Giske (Ap), har allerede gjort det klart at Ap bør ta makten i Kunnskapsdepartementet etter valget. Men det skal han nok måtte kjempe for, om SV kommer i en forhandlingsposisjon.

– Kan Giske ta for gitt at han blir kunnskapsminister?

– Nei, det kan han ikke.

– For dere kan være interessert i den?

– Ja, ingen kan ta noe for gitt før vi har forhandlet. Vi er godt forberedt til forhandlinger om både politikk og posisjoner, men det viktigste for oss er å få fram politikken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy