JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforeningsleder i Bergen:

– Kirkelig barnehagekjede kjemper om å bli Norges kjipeste arbeidgiver

KJIPT: Leder i Fagforbundet Bergen, Sara Bell, mener Akasia har meldt seg på i kampen om være landets kjipeste arbeidsgiver innenfor barnehagesektoren.

KJIPT: Leder i Fagforbundet Bergen, Sara Bell, mener Akasia har meldt seg på i kampen om være landets kjipeste arbeidsgiver innenfor barnehagesektoren.

Fotomontasje: Per Flakstad

Lederen i Fagforbundet Bergen, Sara Bell, legger ikke fingrene mellom når hun kommenterer konflikten mellom forbundet og Akasia, som eies av Bergen kirkelige Fellesråd.

2017033112032620230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

– For meg ser det ut som om Akasia har kastet seg inn i kampen om å bli en av landets kjipeste arbeidsgivere innenfor barnehagesektoren. Og det er rått. Det hadde jeg aldri trodd om et selskap som eies og drives av et kirkelig fellesråd, sier Sara Bell til Fagbladet.

Administrerende direktør i Akasia, Ove-Christian Fredriksen, tar sterk avstand fra uttalelsen hennes:

– Utsagnene faller på sin egen urimelighet. Akasia driver en seriøs virksomhet. Vi ønsker å få på plass en tariffavtale som sikrer våre ansatte gode og trygge arbeidsvilkår, noe en «kjip og rå» arbeidsgiver neppe hadde vært opptatt av, skriver han i en e-post til Fagbladet.

• Kyrkja storeigar i barnehagar

Pensjonskonflikt

Bakgrunnen er konflikten mellom Fagforbundet og selskapene Akasia Barnehage AS, Akasia Kirke og gravferd AS og Akasia Eiendomsforvaltning AS . Dette er tre av selskapene som er etablert etter at Bergen kirkelige fellesråd skilte ut deler av virksomheten i flere aksjeselskaper.

Som en følge av dette fikk de ansatte i fellesrådet et av Akasia-selskapene som ny arbeidsgiver gjennom en virksomhetsoverdragelse.

Selv om Akasia ikke reserverte seg mot å bli bundet av de ansattes tariffavtaler, har de likevel meldt dem ut av den tariffestede pensjonsordningen de hadde og meldt dem inn i en pensjonsordning som Akasia selv har opprettet.

– Tariffstridig, mener Fagforbundet, som har stevnet Akasia for arbeidsretten.

Vil stoppe saken

– Lovlig, mener Akasia, som også mener at arbeidsretten ikke er riktig sted for å avgjøre konflikten siden de mener saken gjelder en fortolkning av arbeidsmiljøloven og ikke tariffavtalen. Derfor har de forsøkt å stanse saken i arbeidsretten. I stedet har selskapene stevnet 90 av sine ansatte for Bergen tingrett.

– Vi hadde ikke mulighet til å nå fram med en sak i tingretten ved å stevne Fagforbundet, vi måtte stevne juridiske personer. Da måtte vi dessverre gå til det skrittet å stevne en gruppe ansatte, sier han til NRK.

Arbeidsretten har imidlertid gitt beskjed om at den vil behandle saken. Men den er inntil videre utsatt.

Venter til rettssaken med å kommentere

I forbindelse med saken har Fagbladet stilt administrerende direktør Ove-Christian Fredriksen følgende spørsmål:

• Hvorfor valgte Akasia å ikke bruke hjemmelen i arbeidsmiljøloven til å reservere seg mot å bli bundet av tariffavtalene som de ansatte hadde ved virksomhetsoverdragelsen?

• Hvorfor mener Akasia at de har rett til å overføre de ansatte fra en avtalt tariffestet pensjonsordning til en annen, når selskapet ikke brukte denne reservasjonsretten ved virksomhetsoverdragelsen?

• Arbeidsretten har valgt å behandle saken, selv om Akasia mener den hører hjemme i en sivildomstol. Hvorfor er det viktig for Akasia å opprettholde tingrettssøksmålet mot de ansatte selv om saken vil bli behandlet i arbeidsretten?

I en e-post svarer Fredriksen at Akasia ikke ønsker å kommentere en sak som står for retten, og at det vil bli redegjort for selskapets syn på disse spørsmålene under selve rettsbehandlingen.

Oppfordrer kommunen om å starte tilsyn

– Jeg mener det er et lavmål å behandle sine ansatte på denne måten, sier Sara Bell. Hun oppfordrer Bergen kommune, som gir tilskudd til barnehagedriften, å sette i gang et tilsyn med Akasia-barnehagene for å skaffe seg full oversikt over hva hvordan tilskuddspengene fra kommunen blir brukt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy