– Kvoter er noe tull

FRAMTIDA I VARDØ: – Fisk er framtida her. Da trenger vi både råvarer og utdanning og læreplasser i sjømat, mener Morten Wilhelmsen.

FRAMTIDA I VARDØ: – Fisk er framtida her. Da trenger vi både råvarer og utdanning og læreplasser i sjømat, mener Morten Wilhelmsen.

Bjarne Riesto

Morten Wilhelmsen er aller mest opptatt av at kystfolket skal beholde havets ressurser.

2015091312261620150914083933

karin.svendsen@fagbladet.no

Fagforbundets Morten Wilhelmsen er toppkandidat for Kystpartiet i Vardø. Han mener fiskekvotene i nord er urettferdig fordelt.

– Slik jeg ser det, har vi i vår naivitet gjort det mulig for storkapitalen å overta de store rikdommene i havet. Før rodde vi sjøl fiske og røkta havet på en ansvarlig måte, sier han.

Førstekandidaten på Kystpartiets liste i Vardø mener fiskekvoter er noe tull.

– Vår Herre regulerer med vær og vind hvor mye sjark- og kystflåten kan ro. Vi trenger ikke kvoter for å få fisken opp av havet.

– Da vi sjøl forvalta havets ressurser, rodde vi ut sjarken og tok det vi trengte. Men så møttes redere av store båter og ordna opp seg imellom. Siden har de sittet på store kvoter som de tar med båter på over 50 fot mens lokale fiskere sitter igjen med små sjarker og små kvoter, forteller Wilhelmsen.

I bytte mot store kvoter måtte rederne i sin tid overta eller bygge opp fiskemottak.

– Her i Øst-Finnmark kjøpte Røkke to mottak. Her i Vardø ble det lagt ned etter noen måneder. Også i Mehamn står mottaket tomt.

Mot EU og EØS

En annen grunn til at Morten Wilhelmsen valgte Kystpartiet, er partiets bastante nei til EU og EØS-avtalen.

– Vi er ikke medlem av EU. Men dessverre er vi flinkeste gutten i den klassen vi ikke går i, sier Wilhelmsen.

Kystpartiet i Vardø regjerer likevel sammen med partier som er for både EU og EØS; Venstre, Høyre og FrP. Wilhelmsen har de siste fire åra sittet som vararepresentant i kommunestyret. Som toppkandidat kan han bli ordfører i en koalisjon med de samme partiene, men vil helst at alle partiene samarbeider til byens beste.

Ingen konflikt

– Vi har ikke hatt noen store samarbeidsproblemer, og jeg tror ikke mitt engasjement i lokalpolitikken vil komme i konflikt med mitt medlemskap og mine verv i Fagforbundet, sier Morten Wilhelmsen.

Han er barne- og ungdomsarbeider, og fylkesleder i Fagforbundet seksjon kirke, kultur og oppvekst.

En stor sak i Vardø kommunestyre har vært politikernes ønske om nytt delegasjonsreglement.

– Nå er det rådmannen som har siste ord i ansettelsessaker. Alle partier er enige i at det er politikerne som bør ha siste ord i viktige saker, sier han.

Kommunestyret har for eksempel vedtatt å ta inn fire lærlinger i helsearbeiderfaget, men rådmannen har ikke gjort noe med det.

– Vi ønsker ikke at rådmannen skal kunne trenere slike saker. På den annen side har kommuneøkonomien blitt bedre, innrømmer ordførerkandidaten.

Brenner for utdanning

Morten Wilhelmsen sier han var sofademokrat inntil for åtte år siden. I tillegg til EU og fisk var det de unge som tente en den politiske gnist i barne- og ungdomsarbeideren. Han er særlig opptatt av å beholde Vardø videregående skole med blant annet sjømatlinje.

– Det er ei flott linje hvor elevene får en kompetanse som er gull verdt, sier han og forteller stolt at verdens kjøkkensjefer reiste til Vardø for å lære hvordan kongekrabbene skulle tilberedes på 2000-tallet.

– Varangerkokken Tor-Emil Sivertsen driver både kjøkkenet på Vardø hotell og har hatt flere lærlinger inne. Det ville derfor vært ille å flytte sjømatlinja fra byen vår, mener Wilhelmsen.

– Vår Herre regulerer med vær og vind hvor mye sjark- og kystflåten kan ro. Vi trenger ikke kvoter for å få fisken opp av havet.

Morten Wilhelmsen, ordførerkandidat

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy