115 truet av oppsigelse

- Millionbevilgning løser ikke problemet

SPØRSMÅLSTEGN: Fagforbundets Hilde Torgersen mener at ekstrapengene ikke løser noe på sikt.

SPØRSMÅLSTEGN: Fagforbundets Hilde Torgersen mener at ekstrapengene ikke løser noe på sikt.

Vegard Velle

Bystyret i Moss bevilget 1,5 millioner kroner ekstra til aktiviteter for funksjonshemmede. - Det løser svært lite, mener Hilde Torgersen, leder i fagforbundet i Moss og Våler.

2015061712000020150617142927

– Denne bevilgningen er ikke noen varig løsning.

Hilde Torgersen

knut.nygaard@fagbladet.no

– Jeg sitter igjen som et spørsmålstegn, sier Torgersen til fagbladet.no. Hun var tilstede i Moss bystyre da de behandlet tertialrapporten og handlingsplanen nylig, og er nå spent på hvordan kommunens administrasjon skal håndtere situasjonen videre.

115 ansatte, som arbeider med tjenester og tilbud til funksjonshemmede i Moss, er truet med oppsigelser, og har vært innkalt til såkalte kartleggingssamtaler. Fagforbundet og Hilde Torgersen har i halvannet år kjempet mot oppsigelsesplanene, og blant annet dokumentert behovet for arbeidet de 115 gjør.

– I perioden har vi også fått 100 personer inn på en høyere stillingsprosent, og kartlagt vikarbruken. Dette viser at det er stort behov for disse menneskene i disse jobbene, sier hun, og mener Fagforbundets arbeid har forhindret at kommunen allerede har gått til oppsigelser av ansatte.

Faste lønnsmidler

Etter hard debatt om Frps forslag om å bevilge 1,5 millioner kroner ekstra til aktiviteter for de funksjonshemmede, vedtok bystyret dette sist mandag. Torgersen mener at dette likevel ikke løser saken.

– Det vi trenger er overføringer fra variable lønnsmidler til faste lønnsmidler, og dermed fortsatt faste stillinger. Og denne bevilgningen er ikke noen varig løsning, sier hun.

Torgersen er fremdeles bekymret for situasjonen til de 115 ansatte, og saken er langt fra avsluttet.

– Vi mener dette vil gå ut over tjenestetilbudet på en måte som rammer de funksjonshemmede i kommunen på en svært uheldig måte. Når rådmannen ikke ser konsekvensene og mener kuttene ikke er dramatiske, mener vi det er vår plikt å si ifra, sa Hilde Torgersen, til fagbladet.no i mai.

Mangler penger

I bunnen av saken ligger manglende dekning av utgiftene, og politikere i opposisjonen ønsker å øke eiendomsskatten for å få endene til å møtes. Arbeiderpartiets Thomas Colin Archer mener at økt eiendomsskatt er en av mulighetene for å øke kommunens inntekter.

– Kortsiktig løser bevilgningen på 1,5 millioner noe av problemet, derfor støttet vi forslaget. Men dette er ikke noen løsning på lang sikt, og det er ikke budsjettdekning for bevilgningen. Vi mener at innsparingene er altfor store, og at dette må gå ut over tilbudet, sier Archer til fagbladet.no.

Archer mener at den permanente løsningen for gode tilbud til kommunens funksjonshemmede ligger i faste bevilgninger, og at kommunen må se etter inntekter for å dekke dette inn på budsjettet, ikke bare gjennom økning av eiendomsskatten.

– Vi mener at hele privatiseringssaken bare har kostet penger. Utfordringen er hvordan vi skal løse dette over lang tid, kommunene får for lite penger fra staten - det ser vi for eksempel ved at mange kommuner innfører eiendomsskatt for å få inntekter.

– Brukerne viktigst

Frps Arild Svenson mener det viktigste i denne saken er å sørge for at brukerne - de funksjonshemmede - ikke får avbrudd i tjenestetilbudet. Han sier også at FrP vil prioritere penger til dette i høstens kommende budsjett.

– Frp vil jobbe for å få dette inn i budsjettet, så får vi se hvordan landskapet ser ut etter valget til høsten. Vi har lagt inn tallene i budsjettet, og viser også hvordan vi vil dekke dette inn, sier Svenson til fagbladet.no.

– Ligger det også i dette at dere vil konkurranseutsette disse tjenestene?

– For oss er mottageren første prioritet, og det er det samme for oss hvem som leverer tjenestene. Og kommunen kan jo dessuten være med og levere tilbud, sier Svenson.

115 ansatte som jobber med funksjonshemmede i Moss frykter for sine jobber, etter forslag om store innsparinger.

De ansatte er innkalt til kartleggingssamtaler – så langt er ingen sagt opp.

Mandag vedtok bystyret en ekstrabevilgning på 1,5 millioner kroner for å opprettholde tilbudet til brukerne.

Fagforbundet i Moss og Våler jobber for å sikre de ansatte fortsatt jobb.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy