Hadia Tajik vil ha større bredde i Arbeiderpartiet

– Når jeg ser rundt meg er det bare to med bakgrunn fra innvandrerfamilier. Det er AUF-leder Mani og meg

BREDDE: – Er alle med?  spør Hadia Tajik.

BREDDE: – Er alle med? spør Hadia Tajik.

Tri Nguyen Dinh

– Se på denne forsamlingen. Er det slik at «alle er med»?

2017011811505720170118115057

helge@lomedia.no

Hadia Tajik avsluttet samlingen med toppene i både fagbevegelsen og arbeiderbevegelsen i Norden med et knusende stikk:

– Vi sier at alle skal med. Det er et slagord vi alle bruker. Men se på denne salen. Er alle med? Når jeg ser rundt meg er det bare to med bakgrunn fra innvandrerfamilier. Det er AUF-leder Mani og meg. Er alle med? Jeg tok et blikk under lunsjen og så hele forsamlingen. Jeg så stort sett menn i sin middagshøyde. Er alle med? spurte hun igjen til en nikkende, og litt flaut smilende forsamling.

– Bredden i dette rommet må bli større, slo hun kategorisk fast.

Framtidas Ap-politikk: Hadia inviterer med LO-medlemmene

POPULISME: Ap-nestleder Hadia Tajik hadde fått i oppgave å fortelle den topptunge politiske forsamlingen hvordan fagbevegelsen skal møte populismen.

POPULISME: Ap-nestleder Hadia Tajik hadde fått i oppgave å fortelle den topptunge politiske forsamlingen hvordan fagbevegelsen skal møte populismen.

Tri Nguyen Dinh

– Folk som mangler jobb må få jobb

Ap-nestleder Hadia Tajik hadde fått i oppgave å fortelle den topptunge politiske forsamlingen hvordan fagbevegelsen skal møte populismen.

– Populisme er ikke en enhetlig idelogi, som for eksempel sosialisme og liberalisme. Populisme finnes både til venstre og til høyre. Det har en indre skepsis til politiske partier og det overnasjonale. Først må vi oppfylle noen grunnleggende ting for å møte populismen. Folk som mangler jobb må få jobb, de som mangler bolig må få bolig og de som mangler framtidshåp må få det. Vi kan ikke svikte det politiske innholdet. Men har vi dette på plass er det fortsatt tre ting som gjenstår, sa Hadia Tajik.

«Når folk får det dårligere, vender man seg til det populistiske»

– Ikke gi de opp

– Ikke avvis disse velgerne. Vi må ikke gi de opp. De er verken halvrasister eller kunnskapsløse. De er akkurat like smarte som meg og deg. Mange høres ikke ut som våre medlemmer. Men tallene viser noe annet. De samme velgerne er også opptatt av fellesskapet og lokalsamfunnet sitt. Høres ikke det kjent ut? Selv om vi står langt fra hverandre på noen områder, står de nærme oss på andre områder, mener Hadia Tajik.

– Vi må ikke behandle populismen som et fenomen. Vi skal behandle de med ansvar og de må ta ansvar for det som ikke er bra. Det nytter ikke å tie de ihjel. Vi må angripe innholdet og ikke spissformuleringene. Vi blir provosert og biter på agnet. Vi diskuterer alt annet enn det som er deres ansvar. De har ansvar og skal stilles til ansvar.

Les om Hadia Tajiks første sommerjobb

• Følg oss på Facebook

– Det tredje vi må gjøre er å skape det vi kaller inkluderende nasjonale myter. Som for eksempel landslaget i fotball. Hva hadde det svenske landslaget vært uten Zlatan? Hadde det ikke vært for en innvandre hadde vi kanskje ikke hatt oljeeventyret vårt. Farouk Al-Kasim er Norges mest lønnsomme innvandrer, sier Hadia Tajik.

Få nyhetsbrevet vårt

Tar SD på alvor

Mens Dansk Folkeparti har hatt framgang i Danmark, er Sverigedemokratene tredje største partiet i Sverige. Svensk LO og Sosialdemokratene i Sverige har begynt å ta opp kampen med å belyse deres politikk. Som for eksempel i arbeidslivspolitikken. Det begynner å gi resultater.

På den siste målingen hadde oppslutningen blant SD blant medlemmene i LO gått ned fra 24 til 20 prosent.

Hvert femte LO-medlem stemmer Sverigedemokratene. LO-lederen kaller partiet nazistisk

Høyrepopulistiske partier styrker seg i hele Norden

– Vi har svarene. Det har ikke høyrekreftene, sier Gahr Støre

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy