ARBEIDSLIV FOR ALLE: - 6-timersdagen er ikke et mål i seg selv, men et godt virkemiddel i en arbeidslivsreform der målet er at mange flere skal kunne ha full jobb helt fram til pensjonsalderen, sier Sissel M. Skoghaug.
Per Flakstad
per.flakstad@fagbladet.no
I dag skal LO-kongressen debattere handlingsprogrammet for de neste fire årene. En viktig sak for Fagforbundet er en arbeidslivsreform med redusert arbeidstid.
De siste dagene før LO-kongressen har det blitt spekulert i om Fagforbundet toner ned daglig arbeidstidsreduksjon og begrepet 6-timersdag for å få med kongressen på et kompromiss om å fase inn kortere arbeidstid.
• Tror på kompromisser i stridssakene på kongressen
Den spekulasjonen ønsker Sissel Skoghaug ikke å kommentere.
– Vi i Fagforbundet kommer til å fremme og argumentere for vårt opprinnelige forslag om at LO skal legge en plan for hvordan en arbeidstidsreform, for eksempel 6-timersdag, kan innføres.
– Jeg er positiv og håper vi får en god debatt og lander på et godt vedtak, men jeg ønsker ikke å forskuttere debatten og arbeidet i redaksjonskomiteen ved å spekulere i hvilke formuleringer som kongressen kan samle seg om.
– Det er opp til kongressen, sier Sissel Skoghaug.
Arbeidstidsreform
Samtidig er hun krystallklar på at Norge trenger en arbeidstidsreform.
– Motstanderne av dette sier at vi ikke har råd. Spørsmålet mitt er om vi har råd til å la være, sier Skoghaug.
– Har vi råd til å la mellom 600- og 700.000 mennesker gå uten arbeid? Har vi råd til å la et stort antall pleie- og omsorgsansatte jobbe deltid i stedet for fulle stillinger? Og har vi råd til å la yrkesgrupper som har tungt areid, for eksempel i pleiesektoren, bli uføretrygdet før de oppnår pensjonsalder?
– Husk at vi snakker om yrker som på grunn av belastningene har særaldersgrense. Likevel klarer ikke et stort antall å jobbe fulle stillinger, og likevel blir mange uføretrygdet. Dette forteller meg at vi må gjøre noe med arbeidslivet for å få bukt med dette, sier Skoghaug.
Arbeidsliv for alle
– Det er dette vi mener når snakker om en arbeidstidsreform som skal bidra til et arbeidsliv for alle. Vi mener en 6-timersdag er et godt virkemiddel for å nå et slikt mål. Det betyr ikke at folk totalt sett skal jobbe mindre, men stå i full jobb i flere år enn de ellers ville greid, sier Sissel Skoghaug.
Nei fra Fellesforbundet
Fellesforbundet er skeptisk til å redusere arbeidstiden.
– Hvis vi går inn for å gjennomføre en slik reform, vil det kunne stå i veien for alle andre reformer i flere tiår framover, advarte Hege Skulstad Espe fra talerstolen.
I stedet ønsket hun at LO-kongressen skulle jobbe videre med bedre tjenestepensjon og en etter- og videreutdanningsreform.
Solidaritet med de mest slitne
Hun fikk Svar fra Fagforbundets Line Tollefsen:
Saken fortsetter under bildet:
Line Tollefsen
Per Flakstad
– Vi kjemper mot en utvikling der normalarbeidsdagen utfordres, og der færre skal jobbe mer. Vi må fordele bedre. Og LO må vise solidaritet med de svakeste og de som er mest slitne, de som nesten ikke har krefter til en meningsfull fritid etter jobb, sa hun.
Det holder ikke å fortsette med forsøk. Nå må vi lage en plan, og vise at vi mener det vi sier, sa Tollefsen.
• Line Tollefsen i duell med Roar Abrahamsen, Fellesforbundet, om arbeidsidsreform. (video)
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB
ØNSKE: Det vi trenger er å få økt fribeløpet før trygda til uføre blir redusert, mener Elisabeth Thoresen (i midten).
Simen Gald, Arbeids- og inkluderingsdepartementet