JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Oslo skal gå i bresjen for et seriøst og anstendig arbeidsliv

VERKTØY: I dag la Raymond Johansen fram en modell som skal gjøre livet vanskeligere for de useriøse aktørene. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i bakgrunnen, gir full honnør for arbeidet.

VERKTØY: I dag la Raymond Johansen fram en modell som skal gjøre livet vanskeligere for de useriøse aktørene. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i bakgrunnen, gir full honnør for arbeidet.

Håvard Sæbø

Kriminelle og useriøse aktører har fått byrådsleder Raymond Johansen og laget hans på nakken. I dag la dem fram hva de kaller Oslo-modellen – en ny og beinhard standard for innkjøp.

2017051913550020230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Forholdene for arbeiderne som bygger framtidas offentlige bygninger - barnehager, skoler, museer, sykehjem og kulturbygninger - er presset til et lavmål de færreste kunne forestilt seg for få år siden. Oslo kommune er en enorm honningkrukke, med årlig innkjøp av varer og tjenester for hele 26 milliarder kroner. De største innkjøpene er knyttet til oppføring av bygninger og anlegg, og nettopp her har mange useriøse og kriminelle aktører dukket opp.

Nå sier kommunen stopp

Byrådsleder Raymond Johansen har stor tillit til Oslo kommunes standard for kontraktsvilkår som han fredag morgen lanserte på arbeidsbrakka bak operaen, der et hundretalls arbeidere er i sving med å bygge nytt Munch-museum. Med seg hadde han LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, eldre- og helsebyråd Inga Marte Thorkildsen og finansbyråd Robert Steen.

Oslomodellen har et omfattende sett kontraktsvilkår, og er resultatet av 18 måneders samarbeid med bestillere, bransjen og fagforeningene.

– Et ektefødt barn av trepartssamarbeid, fastslår finansbyråd Robert Steen, som noe spøkefullt beskrev denne fredagen som enda større enn 17. mai. Han kommer selv fra byggebransjen noen år før sin politiske karriere, og er sjokkert over utviklingen i bransjen.

– Nå må aktørene jobbe på en annen måte for å få kontrakt med Oslo kommune, fatslo han.

Håper andre følger etter

Kravene (se undersak) skal gjelde for alle innkjøp i Oslo kommune, men er spesielt tilpassa byggebransjen, der seriøse aktører har fått store problemer med å konkurrere.

– Oslo er en tung innkjøper, kun Staten er større. Med dette bruker vi vår størrelse og kraft som innkjøper til å gå foran. Jeg håper andre kommuner blir inspirert og tar Oslo-modellen til seg, sier Raymond Johansen.

Helse- og eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen legger vekt på at byens innbyggere og brukere av tjenester skal vite at det er ryddige forhold for dem som gjør jobben.

– Det er en glede å åpne et nytt hjem, når vi kan si at arbeidsvilkårene for dem som bygde var ivaretatt, påpeker hun.

Foretakene må ha kompetanse

Til Fagbladet understreker Raymond Johansen at kravspesifikasjonene ikke er noen snarvei og at det ligger en omfattende prosess bak.

– Hva skjer med styrking av innkjøpskompetanse og kontrollsystemene for å sikre at kravene følges?

– Jeg forutsetter at foretakene har eller skaffer seg den kompetansen som trengs for å sikre at leverandører kan oppfylle kravene og kontrollere at de gjør det. Forøvrig har foretakene selv et sterkt eierskap til denne modellen. De har vært med på å utarbeide den, sier Raymond Johansen.

Får godkjent av LO-sjefen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ga Oslo kommune full honnør for den nye modellen.

– Den standarden Oslo nå setter gir ringvirkninger langt utover hovedstaden. Modellen de har kommet fram til, leverer på fast ansatte, tarifflønn mellom oppdrag, fagutdanning og økt antall læreplasser. Dette er et viktig bidrag, fastslår han.

Dette er kravene

Her er de viktigste kravene som Oslo kommune skal stille ved kontraktsinngåelser:

Krav til språk. For å sikre HMS. Kommunikasjonen mellom nøkkelpersoner på prosjekt skal foregå på norsk, og minst en person i hvert arbeidslag skal forstå og gjøre seg forstått på norsk eller engelsk.

Krav til bruk av lærlinger. Minimum 10 prosent av arbeidstimene som utføres på fagområder med behov for lærlingplasser, skal utføres av lærlinger. Her går Oslo lenger enn andre tilsvarende modeller.

Krav om å bruke faste ansatte. Skal man få kontrakt med Oslo kommune skal arbeidet i hovedsak utføres av fast ansatte hos leverandørene og ikke innleide.

Krav til lønn mellom oppdrag. Innleide arbeidere som jobber på kontrakter for Oslo skal ha garantert tarifflønn mellom oppdrag i kontraktsperioden. Bruk av innleie/bemanningsbyråer skal skriftlig forhåndsgodkjennes av oppdragsgiver.

Krav om faglærte håndverkere. Minst 50 prosent av de ansatte på prosjekter skal være faglærte.

Krav til antall ledd underleverandører. En hovedleverandør kan maks ha ett ledd under seg. Enkeltmannsforetak og innleid arbeidskraft regnes som et ledd i leverandørkjeden.

Krav til lønn og arbeidsforhold. Kontrakt med Oslo kommune krever at arbeidsgiver minst gir like god lønn som allmenngjorte satser der dette finnes eller landsomfattende tariffavtale for den aktuelle bransjen.

Forbud mot kontantbetaling. All utbetaling via bank. Dette skal gjøre hvitvasking og skatteunndragelse vanskeligere. Tilsvarende skal alle kjøp knyttet til kontrakten skje elektronisk og ikke med kontanter.

Krav om HMS-kort. Arbeidere skal ha dette i orden fra første dag på oppdrag, og det skal framgå av kortet hvem som er arbeidsgiver.

Krav om forsikring. Leverandører må dokumente at arbeiderne er dekket av ulykkesforsikring.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
VERKTØY: I dag la Raymond Johansen fram en modell som skal gjøre livet vanskeligere for de useriøse aktørene. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i bakgrunnen, gir full honnør for arbeidet.

VERKTØY: I dag la Raymond Johansen fram en modell som skal gjøre livet vanskeligere for de useriøse aktørene. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i bakgrunnen, gir full honnør for arbeidet.

Håvard Sæbø