– Oslo-byrådet setter livssynstjenester ut på anbud

Colourbox.com

Tillitsvalgte i Fagforbundet TeoLOgene protesterer på at byrådet i Oslo vil kutte ut sykehjemsprester i forslaget til neste år budsjett.

2016101914090520161019140907

per.flakstad@fagbladet.no

I forslaget til 2017-budsjett ønsker eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og resten av det rødgrønne byrådet i Oslo å fjerne en 30 år gammel ordning med egne prester på sykehjemmene i hovedstaden.

I stedet for fast ansatte prester, vil byrådet ha en tilskuddsordning som ulike kirke- og trossamfunn kan søke støtte fra.

«Det er innarbeidet 4,7 millioner kroner til samtaler om åndelige og eksistensielle spørsmål for beboere i langtidshjem», heter det i budsjettforslaget.

– Ikke SV-politikk

– Dette er ikke SV-politikk, sier Thore Wiig, som selv er SV-politiker i Kristiansand. Han er kapellan i Øyestad og tidligere tillitsvalgt for prester som er organisert i Fagforbundet.

– Det er et stort paradoks at SV i Oslo kjemper for å rekommunalisere sykehjem for at de ansatte skal få kommunen som arbeidsgiver, samtidig som de nå avsluttar en presteordning som kan resultere i at ansatte må sies opp, sier han.

– Livssynstjenester på anbud

Han får støtte fra Stig Jørund B. Arnesen som er leder i Fagforbundet TeoLOgene.

– Her setter SV livssynstjenesten ut på anbud, sier han til Vårt Land.

Byrådet han begrunnet omleggingen med at kommunale tilskudd til sykehjemsprester favoriserer ett kirkesamfunn.

– Selvsagt skal ikke-troende og de som tilhører andre trossamfunn få sine behov dekket. Det kunne en løst greit ved å tilført ekstra ressurser til dette, i stedet for å avvikle hele ordningen med prestetjeneste, mener Thore Wiig.

Åtte prester

I dag bevilger Oslo kommune rundt 4,6 millioner kroner til Oslo bispedømme. Pengene blir brukt til å lønne åtte prester som utgjør 6,45 årsverk. Totalt har de ansvar for 21 sykehjem i hovedstaden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy