Fafo-rapport om midlertidig ansettelser:

– Regjeringens lovendring om midlertidige ansettelser har ikke endret arbeidslivet

Forskerne Roy A. Nielsen og Jørgen Svalund med rapport om bruken av midlertidig ansatte.

Forskerne Roy A. Nielsen og Jørgen Svalund med rapport om bruken av midlertidig ansatte.

Helge Rønning Birkelund

Den nye bestemmelsen om midlertidige ansettelser er lite brukt og har heller ingen effekt for dem som trenger ekstra hjelp inn i arbeidslivet fra før.

2017081807570020170818110712

helge@lomedia.no

– Siden endringen i arbeidsmiljøloven ikke har gitt noe stort omfang av midlertidig ansettelser, har derfor ikke lovendringen fått så store konsekvenser. Det er ingen grunn til å klage for opposisjonen. Det har nemlig ikke gått så ille som venstresiden kanskje fryktet. Men det er heller ingen grunn for regjeringen til å være spesielt fornøyd. Hvis tanken var at omfanget skulle øke har de ikke lykkes, sier FAFO-forsker Jørgen Svalund til LO-Aktuelt.

Oppmykingen

En fersk FAFO-rapport slår beina under både regjeringens argumentasjon for, og opposisjonens advarsler mot en oppmyking av adgangen til bruken av midlertidig ansatte.

– Bruken av midlertidige ansettelser har ikke gått opp. Den nye bestemmelsen i arbeidsmiljøloven er lite brukt, hevder forskerne Jørgen Svalund og Roy A. Nielsen.

De har laget en rapport om midlertidig ansettelser på bakgrunn av lovendringen. På et debattmøte under Arendalsuka kunne de fortelle at det har vært litt av en jobb å finne arbeidsplasser hvor lovendringen faktisk er benyttet.

– Det kan sikkert finnes noen eksempler. Men det vi ser fra kommunene tyder ikke på noe omfang enn så lenge, hevder de.

Ikke effekt

FAFO-rapporten viser også at endringen ikke har ønsket effekt i form av en hjelpende fot for de som sliter med å komme inn i arbeidslivet.

Få er blitt ansatt på særskilte betingelser. De får ikke noen ekstra fot innenfor. Men hvordan det har gått med de få som har blitt ansatt på slike betingelser, vet man ikke.

Arbeidspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Dag Terje Andersen er ikke overrasket.

– I valgkampen for to år siden var sosial dumping et tema fra vår side. En av tingene vi sa var at vi anbefalte kommunene ikke å ta i bruk den nye åpningen for bruk av midlertidig ansatte. Derfor er jeg glad for at få kommuner har tatt det i bruk, sier Andersen.

Over 50 kommuner sier nei til den nye arbeidsmiljøloven

– Men i en situasjon hvor det skapes veldig få nye arbeidsplasser i Norge, er det mindre andel av befolkningen som er i arbeid. Det skapes ikke arbeidsplasser, og da skapes det heller ikke midlertidig arbeidsplasser, hevder Dag Terje Andersen.

Han er lettet, men ikke overrasket.

– Det viser at norske kommuner vil ikke opptre som useriøse arbeidsgivere, poengterer han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy