JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erna mottar kjempekrav:

– Skap 100.000 klimajobber

Snakker på stor klimakonferanse fredag

KLIMAKRAV: Erna Solberg får krav om 100.000 klimastillinger på bordet, når hun møter organisasjonene bak Broen til framtiden fredag.

KLIMAKRAV: Erna Solberg får krav om 100.000 klimastillinger på bordet, når hun møter organisasjonene bak Broen til framtiden fredag.

Jan-Erik Østlie

Fagforbundets leder: Vi har hoder, hender og penger å bruke, sier Mette Nord.

2016021711040220230821171436

knut.nygaard@fagbladet.no

– Vi må bestemme oss for om ledige hender skal bli en byrde på budsjettene eller ressurser i kampen om klimaendringene. Derfor trenger vi politikk som skaffer til veie 100 000 klimajobber. Jo raskere verden blir fossilfri, desto mindre dramatiske blir klimaendringene. Vi har hoder, hender og penger å bruke, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet. Hun åpner den store klimakonferansen fredag.

På tvers av organisasjoner

Broen til framtiden er en årlig konferanse som samler folk på tvers av organisasjoner for å bygge den folkelige mobiliseringen som må til for å omstille Norge til et fornybart land.

• Fagbladet på Facebook

På Folkets hus i Oslo vil Erna Solberg motta klinkende klare krav fra alliansen bak Broen til framtiden: Oljen i Arktis må ligge, Norge må ta større ansvar for egne utslipp og finansiere tiltak i fattige land, og det må skapes 100 000 nye klimajobber.

– Dypt i kristen tro

Paul Erik Wirgenes, som leder styringsgruppen til Skaperverk og bærekraft, vil overlevere kravene til statsministeren sammen med Kjersti Barsok, nestleder i NTL og Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

– Det er de fattigste blant oss som i dag bærer de tyngste konsekvensene av de rike landenes dårlige forvaltning av Guds jord. Det er tid for at vi nå tar ansvar og prøver å bøte på skaden som er påført. Dypt i kristen tro ligger forståelsen av at mennesker har ansvar for sitt liv og det fellesskap de er en del av. Dette ansvaret kaller kirkene til tydelig tale og offensiv handling. Den norske kirke vil gå foran i dugnaden med å omstille handle- og tankesett, og vil fortsette å jobbe både med å endre egen organisasjon og storsamfunnet, sier Paul Erik Wirgenes i en pressemelding sendt ut før konferansen.

– La oljen ligge

Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet understreker i den samme meldingen at Arktis må bli vendepunktet:

– Vi vil at Norge som arktisk stat – i vitenskapens, rettferdighetens og solidaritetens navn tar initiativ til at oljen i Arktis blir liggende. En naturlig konsekvens av Paris-avtalen er at det ikke deles ut nye oljetillatelser i Norge. Samtidig må vi mobilisere for 100 000 nye klimajobber, slik at de grønne arbeidsplassene ikke blir en liten nisje i en verden som går på olje, gass og kull. Det har ikke naturen råd til.

Blant de internasjonale gjestene finner vi Mark Campanale fra Carbon Tracker, som har bidratt til en forståelse av naturens tålegrenser som også økonomer og næringsliv kan forstå: karbonbudsjettet.

Blant de norske navnene finner vi Jan Egeland, Generalsekretær i Flyktninghjelpen:

– I gjennomsnitt drives 26 millioner mennesker på flukt som en følge av naturkatastrofer hvert eneste år. Dette er ett menneske hvert sekund. Det er flere mennesker som flykter fra naturkatastrofer enn fra krig og konflikt, og det selv i krigsflyktningenes tidsalder. Dette er de glemte flyktningene, de som får lite oppmerksomhet og hjelp, sier Egeland i pressemeldingen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy