– Skattekutt gir dårligere velferd

MINDRE VELFERD: Mette Nord mener regjeringens forslag til statsbudsjett over tid vil svekke grunnlaget for velferdsstaten.

MINDRE VELFERD: Mette Nord mener regjeringens forslag til statsbudsjett over tid vil svekke grunnlaget for velferdsstaten.

Kjetil Vevle

Fagforbundets leder Mette Nord er slett ikke fornøyd med regjeringens forslag til statsbudsjett.

2015100712530920151008085027

PER FLAKSTAD

per.flakstad@fagbladet.no

Forbundslederen mener dagens budsjettforslag forsterker den uheldige økonomiske kursen som regjeringene staket ut i fjor.

– Ved å satse på skattelette, vil fellesskapet få mindre inntekter til å utvikle og drive velferdstjenester. Dette er det motsatte av den utviklingen vi ønsker oss, sier Mette Nord.

MER OM STATSBUDSJETTET:

Digital-milliard til staten

– Budsjett for de rike

7,3 milliarder mer til kommunene

På kollisjonskurs med eksperter

Hun mener regjeringen er på kollisjonskurs med både norske og internasjonale økonomer som hevder at økt skatt på forme, arv, eiendom og høye inntekter er løsningen for å bekjempe større forskjeller i samfunnet.

– Over tid vil lavere skatteinntekt til stat og kommuner undergrave velferdssamfunnet, og det vil ramme oss alle, men mest de med lav eller ingen inntekt, sier Nord.

– Forslaget om å redusere inntektsskatten gir litt mer i lommeboka, i gjennomsnitt ca. 1000 kroner mer for dem med årlig inntekt på 350.000 kroner. Men mye av skatteletten vil bli spist opp av økte avgifter og dyrere tjenester, fortsetter hun.

Forbundslederen tviler dessuten på at styrket kommuneøkonomi på 7,3 milliarder er tilstrekkelig.

For lite til kommunene

– Jeg tror ikke økningen i kommunebudsjettet er nok til å kompensere for nedgangen i skatteinntektene, sier hun.

I løpet av tre år har regjeringen svekket statens skatteinntekter med ca. 22 milliarder kroner. Konsekvensene er at det ikke blir igjen nok penger til å finansiere vår felles velferd, sier Nord, som også er bekymret over at regjeringen finansierer skattekuttene ved å pumpe rekordmye oljepenger inn i budsjettet.

ENDA MER OM STATSBUDSJETTET:

– Satser på de rike

– For lite til flyktninger

Vil la staten ta inn skatten

Bekymret LO-leder

Også LO-leder Gerd Kristiansen er bekymret over regjeringens bruk av oljepenger: – Med 22,5 milliarder kroner øker regjeringen oljepengebruken tre ganger så mye som dens eget ekspertutvalg (Thøgersenutvalget, red. anm.) anbefaler, sier hun.

Hun mener det kunne klart seg med betydelig mindre oljepenger hvis regjeringen hadde satset mer på akvititet og mindre på skattelette, og mener overdreven bruk av oljepenger bidrar til å svekke grunnlaget for framtidig finansiering av velferdsstaten.

– Hovedproblemet med budsjettforslaget er at det kan forspille muligheten til vellykket omstilling og gjenreising av full sysselsetting, sier Gerd Kristiansen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy