JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Sykehusoppgjøret er en klar prioritering av fagarbeidere

Frøydis Falch Urbye

– Vi er spesielt fornøyd med at det er en klar prioritering av fagarbeidere. At helsefagarbeiderkompetansen verdsettes og benyttes er noe Fagforbundet har vært opptatt av i flere år, sier Sissel M. Skoghaug, forhandlingsleder for Fagforbundet.

2020102708472220201027125531

redaksjonen@fagbladet.no

Ansatte uten formell utdanning får et lønnstillegg på 6000 kroner. Fagarbeidere med og uten autorisasjon får 8000 kroner. Fagarbeidere med og uten autorisasjon og med 16 års ansiennitet eller mer får et tillegg på 1,9 prosent.

Ansatte med høyskoleutdanning eller mer får et tillegg på 0,8 prosent.

Hele oppgjøret med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter ligger innenfor frontfaget ramme på 1,7 prosent.

– Vi er fornøyd med å ha blitt enige med forbundene i LO og YS om lønnsoppgjøret for om lag 40.000 ansatte i sykehusene, sier Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter.

{f1}

– Helsefagarbeiderne er en ressurs

Nå skal helseforetakene se på sine kompetansebehov, og om det har skjedd en ufordelaktig ressursutnyttelse når det gjelder bruk av helsefagarbeidere.

Artikkelen fortsetter under bildet:

 – Helsefagarbeideren er en ressurs. Det er positivt at vi nå sammen kan se mer fleksibelt på oppgavefordelingen på sykehuset, sier Sissel M. Skoghaug

– Helsefagarbeideren er en ressurs. Det er positivt at vi nå sammen kan se mer fleksibelt på oppgavefordelingen på sykehuset, sier Sissel M. Skoghaug

Jan-Erik Østlie

Det skal utarbeides forslag til hvordan kompetansen til helsefagarbeiderne kan brukes i en mest mulig hensiktsmessig oppgavefordeling slik at ressursene blir best mulig utnyttet.

– Helsefagarbeideren er en ressurs. Det er positivt at vi nå sammen kan se mer fleksibelt på oppgavefordelingen på sykehuset, sier Sissel M. Skoghaug til Fagforbundets nettside.

Partene har dessuten forpliktet seg til å kartlegge kompetansebehov, blant annet bruk og gjennomføring av videreutdanning for ulike yrkesgrupper. Konsekvenser for helseforetakenes lokale lønnspolitikk skal drøftes og danne grunnlag for en rapport som gir partene omforent informasjon inn mot hovedoppgjøret i 2022.

Fornøyd med heltidsarbeidet

– Dette er en seier på flere viktige områder. Vi er spesielt fornøyd med at det er en klar prioritering av fagarbeidere og at det skal sees på oppgavefordeling mellom yrkesgrupper i sykehusene, sier Skoghaug.

Hun er også fornøyd med formuleringene om heltid som er kommet inn i avtalen:

Partene på foretaksnivå skal drøfte tiltak for å øke andelen heltidsstillinger og praktisering av unntak fra hovedreglen om å lyse ut hele stillinger. Resultatet fra dette arbeidet skal løftes inn i et sentralt partsammensatt utvalg som skal se på hva som hemmer og hva som fremmer utlysning av heltidsstillinger. Dette skal også sees i sammenheng med kompetansehevende tiltak og arbeidstid.

– Vi forventer at dette arbeidet vil gi oss gode virkemidler for å bekjempe deltid i sykehusene og øke antall heltidsstillinger. Det er positivt og vil være et viktig steg på veien mot en heltidskultur i sykehusene, sier Skoghaug.

Tilleggsutdanning skal gi økonomisk uttelling

En annet viktig resultat er sikring av fagarbeider med tilleggsutdanning.

– Det er en også stor seier og noe vi har jobbet med i mange oppgjør. Nå blir det tillegg for fagarbeidere med tilleggsutdanning slik vi har fått til i kommunesektoren, kommenterer Skoghaug.

Fagarbeidere med 30 ekstra studiepoeng gir 10.000 kroner i lønnsøkning og 60 studiepoeng gir 20.000 kroner. Dette kommer i B-delen i mellomoppgjøret neste år, og gjøres gjeldende fra 1. mai 2021.

Ambulansepersonell skal kartlegges

Partene er enige om at de skal kartlegge lønnsplassering og sammensetting av kompetanse som benyttes i prehospitale tjenester i dag. Dette skal gjennomføres innen 1.mars 2021 slik at partene har omforent informasjon inn mot mellomoppgjøret neste år.

Slik ble lønnstilleggene:

• Arbeidstakere i stillingsgruppe 1 (uten formell utdanning) gis et generelt tillegg på 6.000 kroner.

• Arbeidstakere i stillingsgruppene 2 og 3 (fagarbeidere med og uten autorisasjon) med ansiennitet lavere enn 16 år gis et generelt tillegg på 8.000 kroner.

• Arbeidstakere i stillingsgruppene 2 og 3 med ansiennitet på 16 år eller mer gis et generelt tillegg på 1,9 prosent.

• Arbeidstakere i stillingsgruppene 4 og 5 (høyskoleutdanning eller mer) gis et generelt tillegg på 0,8 prosent.

• Arbeidstakere i stillingsgruppe 5 med ansiennitet på 16 år eller mer gis ytterligere et generelt tillegg på 0,8 prosent (samlet 1,6 prosent).

• Arbeidstakere som ikke er innplassert i stillingsgruppene 1 – 5 gis et generelt tillegg på 1,4 prosent.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy