Frøydis Falch Urbye
redaksjonen@fagbladet.no
Ansatte uten formell utdanning får et lønnstillegg på 6000 kroner. Fagarbeidere med og uten autorisasjon får 8000 kroner. Fagarbeidere med og uten autorisasjon og med 16 års ansiennitet eller mer får et tillegg på 1,9 prosent.
Ansatte med høyskoleutdanning eller mer får et tillegg på 0,8 prosent.
Hele oppgjøret med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter ligger innenfor frontfaget ramme på 1,7 prosent.
– Vi er fornøyd med å ha blitt enige med forbundene i LO og YS om lønnsoppgjøret for om lag 40.000 ansatte i sykehusene, sier Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter.
{f1}
– Helsefagarbeiderne er en ressurs
Nå skal helseforetakene se på sine kompetansebehov, og om det har skjedd en ufordelaktig ressursutnyttelse når det gjelder bruk av helsefagarbeidere.
Artikkelen fortsetter under bildet:
– Helsefagarbeideren er en ressurs. Det er positivt at vi nå sammen kan se mer fleksibelt på oppgavefordelingen på sykehuset, sier Sissel M. Skoghaug
Jan-Erik Østlie
Det skal utarbeides forslag til hvordan kompetansen til helsefagarbeiderne kan brukes i en mest mulig hensiktsmessig oppgavefordeling slik at ressursene blir best mulig utnyttet.
– Helsefagarbeideren er en ressurs. Det er positivt at vi nå sammen kan se mer fleksibelt på oppgavefordelingen på sykehuset, sier Sissel M. Skoghaug til Fagforbundets nettside.
Partene har dessuten forpliktet seg til å kartlegge kompetansebehov, blant annet bruk og gjennomføring av videreutdanning for ulike yrkesgrupper. Konsekvenser for helseforetakenes lokale lønnspolitikk skal drøftes og danne grunnlag for en rapport som gir partene omforent informasjon inn mot hovedoppgjøret i 2022.
Fornøyd med heltidsarbeidet
– Dette er en seier på flere viktige områder. Vi er spesielt fornøyd med at det er en klar prioritering av fagarbeidere og at det skal sees på oppgavefordeling mellom yrkesgrupper i sykehusene, sier Skoghaug.
Hun er også fornøyd med formuleringene om heltid som er kommet inn i avtalen:
Partene på foretaksnivå skal drøfte tiltak for å øke andelen heltidsstillinger og praktisering av unntak fra hovedreglen om å lyse ut hele stillinger. Resultatet fra dette arbeidet skal løftes inn i et sentralt partsammensatt utvalg som skal se på hva som hemmer og hva som fremmer utlysning av heltidsstillinger. Dette skal også sees i sammenheng med kompetansehevende tiltak og arbeidstid.
– Vi forventer at dette arbeidet vil gi oss gode virkemidler for å bekjempe deltid i sykehusene og øke antall heltidsstillinger. Det er positivt og vil være et viktig steg på veien mot en heltidskultur i sykehusene, sier Skoghaug.
Tilleggsutdanning skal gi økonomisk uttelling
En annet viktig resultat er sikring av fagarbeider med tilleggsutdanning.
– Det er en også stor seier og noe vi har jobbet med i mange oppgjør. Nå blir det tillegg for fagarbeidere med tilleggsutdanning slik vi har fått til i kommunesektoren, kommenterer Skoghaug.
Fagarbeidere med 30 ekstra studiepoeng gir 10.000 kroner i lønnsøkning og 60 studiepoeng gir 20.000 kroner. Dette kommer i B-delen i mellomoppgjøret neste år, og gjøres gjeldende fra 1. mai 2021.
Ambulansepersonell skal kartlegges
Partene er enige om at de skal kartlegge lønnsplassering og sammensetting av kompetanse som benyttes i prehospitale tjenester i dag. Dette skal gjennomføres innen 1.mars 2021 slik at partene har omforent informasjon inn mot mellomoppgjøret neste år.
Slik ble lønnstilleggene:
• Arbeidstakere i stillingsgruppe 1 (uten formell utdanning) gis et generelt tillegg på 6.000 kroner.
• Arbeidstakere i stillingsgruppene 2 og 3 (fagarbeidere med og uten autorisasjon) med ansiennitet lavere enn 16 år gis et generelt tillegg på 8.000 kroner.
• Arbeidstakere i stillingsgruppene 2 og 3 med ansiennitet på 16 år eller mer gis et generelt tillegg på 1,9 prosent.
• Arbeidstakere i stillingsgruppene 4 og 5 (høyskoleutdanning eller mer) gis et generelt tillegg på 0,8 prosent.
• Arbeidstakere i stillingsgruppe 5 med ansiennitet på 16 år eller mer gis ytterligere et generelt tillegg på 0,8 prosent (samlet 1,6 prosent).
• Arbeidstakere som ikke er innplassert i stillingsgruppene 1 – 5 gis et generelt tillegg på 1,4 prosent.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye