– Tillitsvalgte må stille større krav til kommunale innkjøp

INNKJØP: Fellesskapets penger kan gå til spille hvis offentlige ansatte ikke er grundige nok når de forhandler med private selskaper.

INNKJØP: Fellesskapets penger kan gå til spille hvis offentlige ansatte ikke er grundige nok når de forhandler med private selskaper.

Colourbox

Hvis offentlig sektor blir flinkere i anskaffelsesprosesser, kan den spare felleskassa for ti milliarder hvert år, ifølge innkjøpsveteran i Oslo kommune.

2014090912000020140909143917

nina.monsen@fagforbundet.no

Krister Persson, avdelingsdirektør i Velferdsetaten i Oslo kommune, skapte debatt på Kommunalkonferansen da han utfordret fagbevegelsen og offentlig ansatte til å delta aktivt i innkjøpsprosessene i kommunen.

Flere offentlige tjenester konkurranseutsettes, og det anslås at kommunene kjøper private tjenester for rundt 380 milliarder kroner årlig.

– Må følge to spor

Fagbladet skrev om problemstillingen i fjor og intervjuet leder i Fagforbundet Oslo, Mari Sanden, som har vært med på å vurdere tilbudene i kommunens anbudsprosesser siden 1990-tallet.

– Vi må følge to spor. Parallelt med å sørge for at tillitsvalgte har tilstrekkelig kunnskap for å ivareta medlemmenes interesser under konkurranseutsetting, må vi fortsette den politiske kampen mot privatisering, sier Sanden og legger til:

– Jeg har ikke møtt én innbygger som har bedt om mer konkurranseutsetting.

Fagforbundet har følgende tips til tillitsvalgte som har tapt kampen mot konkurranseutsetting:

• Krev å få delta i arbeidsgrupper som utreder konkurranseutsettingen og i anskaffelsesgruppa som fatter beslutninger i anskaffelsesprosessen.

• Krev at den kommunale tjenesten får delta i konkurransen.

• Krev at det i anbudspapirene står at anbudet skal gjennomføres som en virksomhetsovertakelse for å sikre arbeidsplasser.

• Krev en pensjonsavtale som ligger så nær kommunal pensjon som mulig i anbudspapirene. Å vise til en allerede eksisterende pensjonsavtale er ikke mulig på grunn av diskrimineringstolkninger.

De som står overfor trusselen om konkurranseutsetting, bør gjøre følgende:

• Sikre god kvalitet på de kommunale tjenestene.

• Diskuter og argumenter godt for videre kommunal drift, gjerne med bistand fra omstillingsenheten og kompetansesentrene. Driv lobbyvirksomhet mot kommunestyrerepresentantene i kommunen.

• Mobiliser blant medlemmene. Få fram konsekvensene av at private selskaper tar over kommunale tjenester, som dårligere pensjonsvilkår og sosial dumping.

• Vis til eksempler på private overtakelser som har ført til svekket kvalitet.

• Arranger folkemøter med politikere og fylkesorganisasjoner. Politisk streik.

• Krev valgrett, det vil si retten til å kunne velge å bli i kommunen hvis et privat firma vinner anbudet. Valgrett utløses ved vesentlig forringelse av arbeidsvilkårene hos ny arbeidsgiver.

• Krev at tilbydere må ha et hensiktsmessig antall med lærlinger i sitt tilbud.

Les hele temasaken om anbudskarusellen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy