– Ungdom rammes hardest

Kent Rune Pedersen, ungdomsrådgiver i LO, frykter konsekvensene av endringene i arbeidsmiljøloven.

Kent Rune Pedersen, ungdomsrådgiver i LO, frykter konsekvensene av endringene i arbeidsmiljøloven.

null

– Ungdom og yrkesfagene er taperne når arbeidsmiljøloven endres.

20170426164659

tips@fagforbundet.no

– Useriøse arbeidsgivere har over tid bidratt til økt sosial dumping og redusert statusen til fagarbeideren. Når stortingsflertallet nå endrer arbeidsmiljøloven svekkes yrkesfagstatusen ytterligere, sier Kent Rune Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LES OGSÅ: STRIDEN OM ARBEIDSMILJØLOVEN

Torsdag i uka som gikk ble regjeringen enig med støttepartiene Venstre og KrF om å åpne opp for en generell adgang for midlertidige stillinger.

I tillegg til enklere muligheter for midlertidig ansettelser, innebærer forslagene lengre arbeidsdager og hyppigere søndagsarbeid.

– Det som overrasker meg er hvordan regjeringen kan påstå at de vet hva som er best for den vanlige kvinnen eller mannen i gata uten å ta seg tid til å lytte til dem, poengterer Pedersen.

Foran den store landsomfattende markeringen mot endringene i arbeidsmiljøloven gikk de unge i LO, YS og Unio sammen i en historisk allianse i protest mot regjeringens foreslåtte endringer. 

– For mange kan det være krevende å forstå hvorfor disse endringene skal ha negativ virkning på deres hverdag. Det er ikke så rart. Kun de som står midt oppe i det vil kjenne effekten på kroppen først. På lengre sikt vil også de som er fast ansatte merke dette. Anbudsrunder, dumping av priser, muligheten til å ansette nye medarbeidere på midlertidige kontrakter, vil til syvende og sist føre til at din arbeidsplass trues, hevder Pedersen.

– Dette er prøvd ut i mange land. Vi vet hva konsekvensen av denne politikken er. Man trenger faktisk ikke å reise lenger enn til Sverige. Der treffer realiteten oss midt i ansiktet, mener han.

– Erfaringer fra Sverige viser at kvinner må tilbake på kjøkkenet, og ungdommen får ikke mulighet til å etablere seg på grunn av usikker økonomi. Hva slags framtidsutsikter er det våre kvinner og ungdommer sitter igjen med da?

Resepten til LO-rådgiveren er i stedet å gi ungdom et godt stillingsvern som kan beskytte dem, og samtidig bidra til utvikling i bedriften.

– Det vil være å satse på de unge. Det vil bidra til at arbeidsgivere får engasjerte, stolte og produktive medarbeidere, mener Kent Rune Pedersen.

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy