– Utfordringen blir å organisere i takt med at antall ansatte øker
Fagforbundet rundt nylig 403.000 medlemmer. Av dem er ca. 230.000 yrkesaktive. Antallet er stabilt, men andelen yrkesaktive går ned, ifølge Gunnar Gussgard.
Per Flakstad
Behovet for ansatte kommer til å stige, spesielt i kommunene. Men utfordringen for Fagforbundet blir å organisere de som skal jobbe der.
per.flakstad@fagbladet.no
Slik oppsummerte prosjektleder Gunnar Gussgard sin analyse av Fagforbundet mot 2029 på landsmøtet.
Han tegnet et bilde av framtida der Norge kommer til å få en vekst i sysselsettingen, særlig i sentrale strøk på Østlandet, men at det vil være en utfordring for myndighetene å hindre4 ytterligere fraflyttet fra mindre sentrale deler av landet.
En utfordring vil det også være at befolkningen blir eldre. Fram mot 2060 vil Norge få dobbelt så mange over 70 år som i dag, og den økende andelen eldre vil bli størst i utkantstrøkene.
– Enkelte steder vil en tredel av befolkningen være over 80 når vi runder 2050, sa han.
Framover forventes det av færre jobber i industrien, petroleumsnæringen og i varehandelen, men flere vil jobbe i privat og offentlig tjenesteyting.
Innen helse- og sosialsektoren forventes det en etterspørsel på 100.000 nye ansatte bare fram 2035, og at dette kan komme til å bli doblet fram mot 2060.
Fagforbundet rundt nylig 403.000 medlemmer. Av dem er ca. 230.000 yrkesaktive. Antallet er stabilt, men andelen yrkesaktive går ned, ifølge Gussgard.
Han var opptatt av at det er bekymringsfullt at medlemsveksten er lavere enn økningen i sysselsetting i områder der Fagforbundet organiserer. Konkurrerende forbund har hatt en høyere medlemsvekst enn Fagforbundet, og han mente utfordringen framover må være å øke antall medlemmer i takt med økningen i sysselsettingen.