JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Utfordringen blir å organisere i takt med at antall ansatte øker

Fagforbundet rundt nylig 403.000 medlemmer. Av dem er ca. 230.000 yrkesaktive. Antallet er stabilt, men andelen yrkesaktive går ned, ifølge Gunnar Gussgard.

Fagforbundet rundt nylig 403.000 medlemmer. Av dem er ca. 230.000 yrkesaktive. Antallet er stabilt, men andelen yrkesaktive går ned, ifølge Gunnar Gussgard.

Per Flakstad

Behovet for ansatte kommer til å stige, spesielt i kommunene. Men utfordringen for Fagforbundet blir å organisere de som skal jobbe der.

2022102016252820221020162528

per.flakstad@fagbladet.no

Slik oppsummerte prosjektleder Gunnar Gussgard sin analyse av Fagforbundet mot 2029 på landsmøtet.

Han tegnet et bilde av framtida der Norge kommer til å få en vekst i sysselsettingen, særlig i sentrale strøk på Østlandet, men at det vil være en utfordring for myndighetene å hindre4 ytterligere fraflyttet fra mindre sentrale deler av landet.

En utfordring vil det også være at befolkningen blir eldre. Fram mot 2060 vil Norge få dobbelt så mange over 70 år som i dag, og den økende andelen eldre vil bli størst i utkantstrøkene.

– Enkelte steder vil en tredel av befolkningen være over 80 når vi runder 2050, sa han.

Framover forventes det av færre jobber i industrien, petroleumsnæringen og i varehandelen, men flere vil jobbe i privat og offentlig tjenesteyting.

Innen helse- og sosialsektoren forventes det en etterspørsel på 100.000 nye ansatte bare fram 2035, og at dette kan komme til å bli doblet fram mot 2060.

Fagforbundet rundt nylig 403.000 medlemmer. Av dem er ca. 230.000 yrkesaktive. Antallet er stabilt, men andelen yrkesaktive går ned, ifølge Gussgard.

Han var opptatt av at det er bekymringsfullt at medlemsveksten er lavere enn økningen i sysselsetting i områder der Fagforbundet organiserer. Konkurrerende forbund har hatt en høyere medlemsvekst enn Fagforbundet, og han mente utfordringen framover må være å øke antall medlemmer i takt med økningen i sysselsettingen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy