JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vær et medmenneske for andre i en vanskelig situasjon

STILL OPP: Fagforbundsleder Mette Nord oppfordrer medlemmer, tilltisvalgte og foreninger om å bidra i innsamlingen.

STILL OPP: Fagforbundsleder Mette Nord oppfordrer medlemmer, tilltisvalgte og foreninger om å bidra i innsamlingen.

Karin E. Svendsen

Fagforbundets leder, Mette Nord, stiller seg bak LOs oppfordring om å samle inn tre millioner kroner til flyktningene. Hun ber medlemmer, tillitsvalgte og foreninger om å stille opp.

2015091112232920230821171436

vegard.velle@fagbladet.no

stig@lomedia.no

Fagforbundet Oppland banket akkurat gjennom en ekstraordinær bevilgning på 10.000 kroner. Vedtaket kom etter at foreningen Fagforbundet Søndre land ga 10.000 kroner. Da bestemte Fagforbundet Oppland seg for å gi etter evne.

– Bildene som har rullet over skjermen har skapt sterke følelser og engasjert medlemmene våre, forteller Svend Morten Voldsrud, leder av Fagforbundet i Oppland.

– Det påvirker at flyktningene nå kommer nærmere innpå, sier Voldsrud til fagbladet.no

Vil låne ut ansatte

– Vi oppfordrer folk til å stille opp som faddere og guider i lokalsamfunnet. Vær et medmenneske for mennesker i en vanskelig situasjon, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

LO-forbundet vil selv låne ut egne ansatte til organisering på Facebook-gruppen Refugees Welcome to Norway.

LES OGSÅ: Til Ungarn for å hjelpe

Fagforbundet kommer tilbake med en støtteerklæring og en raus pengebevilgning over valget. Saken skal opp i landsstyret til Fagforbundet i slutten av neste uke.

Mette Nord oppfordrer også medlemmer om å hjelpe Norsk Folkehjelp med bøssebæring dør-til-dør til helga.

– Vi må sette oss høye mål

I går gikk LO-leder Gerd Kristiansen ut med en appell til hele fagbevegelsen om å engasjere seg sterkt for flyktningene. Hun ber LO-organiserte samle inn tre millioner til flyktningene

– Ekstreme kriser krever ekstreme mål. Dette kan vi klare, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

– Som vi har sett skrekkelige eksempler på, tvinges familier med små barn til å legge ut på livsfarlige reiser. Da er det vår plikt som medmennesker å engasjere oss for disse menneskene, sier hun.

LO opplyser at støtte kan gis til kontonummer: 9001.08.76000 eller ved å sende en SMS med «flukt» til 2160. Da gir du 200 kroner til Norsk folkehjelps arbeid for flyktningene. LO har selv gitt denne innsamlingskontoen en "flying start" ved å sette inn 100.000 kroner.

Uvurderlig hjelp

Generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp setter pris på LOs støtte.

– Fagbevegelsen viser nok en gang at de stiller opp i krisetider. Deres politiske og økonomiske støtte er uvurderlig for at vi skal kunne hjelpe folk på flukt både i Syria og her, sier Tørres.

Norsk Folkehjelp jobber gjennom lokale organisasjoner for å få forsyninger og hjelp inn i Syria. Samtidig jobber de i nabolandene Libanon og Irak. Her hjemme har Folkehjelpa drift av asylmottak og organisering av hjelp og frivillig aktivitet når flyktningene etter en lang ferd endelig kommer fram til trygge mottak.

Industri Energi klinker til

LO-forbundet Industri Energi har vedtatt å gi 250 000 kroner til Redningsselskapets oppdrag i Middelhavet. Redningsskøyta «Peter Henry Von Koss» har vært i operativ tjeneste ved den greske øya Lesbos siden 27. juli og reddet over 600 barn og voksne.

– Dette er en humanitær katastrofe som vokser i omfang, og jeg er glad for at vi kan hjelpe til med det vi kan best, nemlig å redde liv på sjøen, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet, ifølge Industri Energi.

I tillegg til å gi 250.000 til Redningsselskapet, har forbundsstyret i Industri Energi øremerket ytterligere 250 000 kroner som skal gå til humanitært arbeid i forbindelse med flyktningkrisen i Europa. Hvordan disse pengene skal fordeles, avgjøres 25. september.

Musikere og tjenestemenn stiller opp

Musikernes fellesorganisasjon (MFO) har bevilget 50 000 kroner.

– Jeg ble veldig inspirert av at Åge Aleksandersen og Sambandet sammen med Violet Road donerte penger, sier forbundsleder Hans Ole Rian. Han håper at andre tar stafettpinnen videre.

NTLs forbundsstyre har bevilget 50 000 kroner, og oppfordrer egne organisasjonsledd og andre fagforbund om å gi.

Slik kan du hjelpe

På sine nettsider har Norsk Folkehjelp en sak som heter «Slik kan du hjelpe folk på flukt». Der beskrives kort og greit flere måter å støtte på. Det første er å gi penger ved å sende SMS «flukt» til 2160. Man kan gi enkeltbeløp til ovennevnte konto, som er en spesialkonto for fagbevegelsen. Det er også mulig å starte egen innsamling for flyktninger.

Lokale initiativ popper opp

Det har nå begynt å poppe opp med lokale initiativ på arbeidsplasser og i klubber. Ett eksempel er Nikkelverkets Arbeiderforening i Kristiansand, som har satt i gang en solidaritetskampanje i samarbeid med bedriften. Alle i arbeidsutvalget i NTL ung vil gi et dagsverk til Norsk Folkehjelp og deres arbeid med flyktningene. Offshorearbeidere er i gang med innsamling. For øvrig meldes det om lokale initiativ mange steder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy