JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøte 2022

Ingunn R. Jacobsen fra Vestland innstilt som ny YST-leder

– Våre yrkesgrupper blir konstant utfordret

Ingunn R. Jacobsen blir etter alt å dømme ny leder for YST.

Ingunn R. Jacobsen blir etter alt å dømme ny leder for YST.

Leif Martin Kirknes

– Vi kan ikke hvile. Våre seire blir konstant utfordret, sier Ingunn R. Jacobsen som er innstilt til ny leder for Yrkesseksjon samferdsel og teknisk etter Stein Guldbrandsen.

2022101813091320221020090943

ola.tommeras@fagbladet.no

I Fagforbundets toppledelse sitter fire seksjonsledere, en fra hver av yrkesseksjonene. På dette landsmøtet blir det valgt ny leder for Yrkesseksjon samferdsel og teknisk. Stein Guldbrandsen (69) går av etter 16 år i ledelsen, mens de tre øvrige er innstilt på gjenvalg.

{f1}

– Vi kan aldri hvile!

Om hun blir valgt, skal Jacobsen lede den seksjonen i Fagforbundet som har flest yrkesgrupper, mer enn 60 forskjellige tekniske og servicerettede yrker.

Her forteller hun om noen av sakene som står henne nærmest i en seksjon der utfordringene står i kø, men hvor seirene de siste årene har vært mange.

– Likevel – der hvor vi har vunnet fram, må vi fortsette å jobbe. Det er en pågående prosess, sier Jacobsen og viser blant annet til tiden etter RenoNorden-konkursen da 140 kommuner måtte finne ny avfallsinnsamling.

– Da tok veldig mange kommuner renovasjonen tilbake i egenregi, men igjen hører vi nå om forslag om igjen å sette tjenesten på anbud, sier hun.

{f2}

En trygg hverdag

– Oppgave nummer en er trygg hverdag for alle ansatte. Vi lever i et av verdens beste land, men selv her dør folk på jobb, folk blir syke på jobb og folks jobber blir satt på anbud. Også i Norge må noen ha flere jobber, enten fordi lønna er for lav eller fordi de ikke får full stilling. Det er hva jeg har foran i pannebrasken hver dag, sier Jacobsen.

– Vi møter renholdere som har anbudsspøkelset hengende over seg, som frykter at kommunen skal spare litt penger på å ofre deres pensjon og helse. Det er veldig ofte en av yrkesgruppene i vår seksjon (Yrkesseksjon samferdsel og teknisk, journ. Anm.) som rammes når kommunen skal spare litt penger. Det må vi jobbe kontinuerlig med, sier hun.

Utfordringer i kø

Og så er det HMS. Jacobsen overtar en seksjon der helse, miljø og sikkerhet er et uuttømmelig tema. Jacobsen oppsummerer utfordringene:

– Deltidsbrannmannskaper blir brukt til stadig mer avanserte oppgaver. Vi har brannkonstabler som rammes av kreft. Vi har HMS-utfordringer for frisører, dyrepleiere, vann- og avløpsarbeidere og renholdere.

– Vi har en pågående kamp for særaldersgrensene. Vi har vunnet en kamp for transportører i Posten Bring, men har bare så vidt pirket borti problemene i denne bransjen.

– Lærlinger i kommunene

Neste hjertesak for den nye seksjonslederen er lærlingplasser.

– Her har vi en kjempejobb å gjøre. Innenfor yrkene i YST er knappe ti prosent av lærlingplassene kommunale. 90 prosent av lærlingplassene i disse yrkene er blant private. Her har vi en kjempejobb å gjøre, fastslår hun.

Ingunn R. Jacobsen

Jacobsen kommer fra Frisørenes fagforening, som hun ledet fram til 2020. Hun har vært aktiv tillitsvalgt siden 1990, kom inn i Fagforbundet Hordaland i 2006, på full tid siden 2011, gikk inn i YST-styret i 2009 og har vært nedleder siden 2013.

Yrkesseksjon samferdsel og teknisk (YST)

Fagforbundets mest mangfoldige seksjon. Her er samlet alle tekniske og serviceyrker som brann- og redningsarbeidere til frisører og renholdere, renovasjonsarbeidere og byggdriftere, vann- og avløpsansatte til kollektivansatte, dyrepleiere og teaterscene, trafikkbetjenter og transport med flere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy