JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

163 ansatte streiker i Akasia-barnehagene i Bergen

– Vi hadde selvfølgelig håpet at Akasia ville gi seg i mekling, og sikre våre medlemmer en livslang og tariffestet pensjon.

HUMØR: Kampviljen og humøret er på topp utenfor Akasia Nykirken barnehage.

HUMØR: Kampviljen og humøret er på topp utenfor Akasia Nykirken barnehage.

Sara Bell

– Her i Bergen er kampviljen og samholdet på topp på streikens første dag, sier streikeleder for Fagforbundet Bergen, Sara Bell.

2017050508034120230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Partene i meklingen for de ansatte i Akasias selskaper førte ikke fram. Dermed er 163 ansatte i Akasias barnehager og andre virksomheter i Bergen i streik fra i dag tidlig.

– Vi er skuffet over at det ikke var mulig å komme fram til en løsning. Det er helt uforståelig for oss at kirken i Bergen ikke vil at de ansatte i kirkekonsernet Akasia skal ha en anstendig pensjon, sier forhandlingsleder i Fagforbundet Odd Haldgeir Larsen.

Se video fra streiken i Akasia Nykirken barnehage

Akasia har presset gjennom en ny pensjonsordning uten å ta hensyn til tariffavtalte rettigheter fra tiden før Bergen kirkelige fellesråd valgte å etablere konsernet Akasia.

En konflikt går alltid ut over tredjepart, som i dette tilfellet er barna og foreldrene i barnehagene og øvrige brukere av de ulike tjenestene Akasia tilbyr som rammes.

Ansatte ved sju barnehager i Bergen er tatt ut streik, i tillegg til ansatte i ansatte i Akasia Eiendom AS og Akasia Kirke og Gravplass AS.

Totalt er 163 ansatte tatt ut i streik. 94 av disse er medlemmer i Fagforbundet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SKUFFET: Forhandlingsleder Odd-Haldgeir Larsen synes det er uforståelig at kirkekonsernet Akasia ikke ønsker at de ansatte skal ha anstendige pensjonsordninger for sine ansatte. Fra i dag tidlig streiker ansatte i sju barnehager og to andre Akasia-selskaper.

SKUFFET: Forhandlingsleder Odd-Haldgeir Larsen synes det er uforståelig at kirkekonsernet Akasia ikke ønsker at de ansatte skal ha anstendige pensjonsordninger for sine ansatte. Fra i dag tidlig streiker ansatte i sju barnehager og to andre Akasia-selskaper.

Per Flakstad

– Kampviljen er på topp

– Her i Bergen er kampviljen og samholdet på topp på streikens første dag, sier Sara Bell, leder av Fagforbundet Bergen. Hun har også tatt bilder av de streikende for fagbladet.nos lesere.

– Vi hadde selvfølgelig håpet at Akasia ville gi seg i mekling, og sikre våre medlemmer en livslang og tariffestet pensjonsordning, men når det ikke gikk sånn, er vi klare for å streike til vi får gjennomslag, sier Bell.

Forundret over Akasia

– Vi er forundret over at Akasia har fortalt sine ansatte at våre krav truer bedriftens økonomi. Vi vet jo utmerket godt at PBL-barnehagene som ble oppkjøpt av Akasia gikk med gode overskudd med tariffestet ytelsespensjon. Med dagens rammetilskudd fra Bergen kommune er 13 % beregnet til pensjonsutgifter, og av disse sitter Akasia igjen med et overskudd på omkring 6 %, det mener vi er helt urimelig og vi ønsker at Bergen kommune følger dette opp.

– Vi er heller ikke veldig imponerte over Spekter som nå forsøker å få på plass en tariffavtale som gir de dårligste vilkårene i hele den norske barnehagesektoren. Skulle Spekter få gjennonslag for dette, vil det representere en reell trussel for pensjonsforholdene til de av våre medlemmer som f.eks. jobber innenfor PBL, så denne streiken er også en kamp for disse medlemmenes fremtidige pensjonsvilkår.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SAMLES: Alle de streikende organisasjonen på felles streikesamling.

SAMLES: Alle de streikende organisasjonen på felles streikesamling.

Sara Bell

• – Kirkelig barnehagekjede kjemper om å bli Norges kjipeste arbeidgiver

Pensjonskonflikt

Det er arbeidstakerorganisasjonene Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Delta og Lederne som er i konflikt. Konflikten handler i første rekke om pensjon. Arbeidstakersiden krevde en livsvarig og forutsigbar pensjonsordning som er lik for kvinner og menn, men nådde ikke fram med dette kravet.

– Vi kan ikke godta at barnehagelærerne i Akasia skal ha dårligere pensjoner enn sine kollegaer i andre private og kommunale barnehager, sier nestleder Terje Skyvulstad i Utdanningsforbundet.

– Akasia har et verdigrunnlag som vektlegger ansvarlighet. Å nekte de ansatte en anstendig pensjonsordning er det motsatte av dette, sier forhandlingsleder i Delta Lizzie Ruud Thorkildsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GODT TILBUD: Administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, mener Akasia har tilbudt å tariffeste den beste innskuddspensjonsordningen med maksimalt lovlige satser.

GODT TILBUD: Administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, mener Akasia har tilbudt å tariffeste den beste innskuddspensjonsordningen med maksimalt lovlige satser.

Ole Palmstrøm

– Har tilbudt en god pensjonsordning

Akasia-selskapene er medlem av arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

– Det er sterkt beklagelig at fagforeningene velger å gå til streik i Akasia for å få byttet ut dagens pensjonsordning med en pensjonsordning som vil true både arbeidsplasser og videre drift av selskapet, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter.

Ifølge henne har Akasia tilbudt å tariffeste den beste innskuddspensjonsordningen med maksimalt lovlige satser. Hun mener dette sikrer virksomheten forutsigbar økonomi, og de ansatte god pensjon.

Lang konflikt

Konflikten mellom arbeidstakerne om kirkekonsernet Akasia stikker dypt. Konsernet har presset gjennom en ny pensjonsordning uten å ta hensyn til tariffavtalte rettigheter fra tiden før Bergen kirkelige fellesråd valgte å etablere konsernet Akasia.

De ansattes organisasjoner mener dette er et brudd på tariffavtalen og har stevnet konsernet for arbeidsretten. Arbeidsgiverne på sin side har svart med å stevne 90 av sine ansatte for tingretten.

Akasia har forsøkt å stanse behandlingen i arbeidsretten, men den har avvist kravet om stans, og kommer til å behandle tvisten. Saken er imidlertid utsatt. Tingrettsbehandlingen er berammet til august i år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy