JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hjelpepleier Inga får hederspris

– Vi må få helsefagarbeidere i praksis ved alle sykehus

– Hever anerkjennelsen av faget

Svein Lunde, Helse Stavanger

150 helsefagarbeidere har tatt fagbrev på Stavanger Universitetssykehus - nå hedres primus motor Inga Landsvik av fylkeskommunen.

2016021910225720230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

I 2007 ble Stavanger Universitetssykehus (SUS) det første sykehuset i landet med eget opplæringskontor for lærlinger i helsearbeiderfag. Inga Landsvik var hjelpepleier og praksisveileder for elever, og en av pådriverne for å få det til. Da opplæringskontoret åpnet, ble hun ansatt som opplæringsleder. Nå vil flere sykehus følge samme modell. Siden oppstarten har Inga Landsvik hjulpet 150 helsefagarbeidere til å ta fagbrev.

Nå blir hun hedret av Rogaland fylkeskommune. Denne uken ble hun tildelt fylkeskommunens hederspris.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PRISFEST: Inga Landsvik får fylkeskommunens hederspris for sin innsats for praksiselevene.

PRISFEST: Inga Landsvik får fylkeskommunens hederspris for sin innsats for praksiselevene.

Rogaland fylkeskommune

– Det er klart jeg føler meg beæret. Det er alltid kjekt å bli satt pris på, sier Inga Landsvik på telefon i en pause mellom intervjuene av nye praksiskandidater.

Engasjement og faglig dyktighet

Rogaland fylkeskommune skriver i en pressemelding at Landsvik får hedersprisen for sitt sterke bidrag til innføringen av en ny fagutdanning i helseforetakene, både lokalt og nasjonalt. De trekker fram hennes engasjement og faglige dyktighet.

”Andre yrkesgrupper ser nå på helsefagarbeideren som en viktig kollega med en faglig tyngde som det er stort behov for”, skriver fylkeskommunen.

– Hever anerkjennelsen av faget

Landsvik ble utdannet hjelpepleier i 1982, og har siden brent for faget. I flere år var hun praksisveileder på SUS. Hun mente imidlertid at helsefagarbeidere trengte et eget opplæringskontor på sykehuset, og fikk ledelsen med seg. Det har blitt en suksess. I fjor var det rundt 100 søkere til 25 plasser.

– Jeg hører fra nyutdannede at de syns det er spennende å jobbe på sykehuset. Denne lærlingordningen hever anerkjennelsen av faget, mener Landsvik.

Hun sier praksis ikke kan undervurderes.

– Det er sånn jeg har lært meg faget. Du kan lære en del av å lese bøker, men det mest verdifulle er erfaringen du får av å jobbe med andre og høste av deres erfaring, mener hun.

Flere sykehus følger etter

Landsverk mener helsefagarbeidere har en naturlig og viktig plass i sykehuset.

– Det vil alltid være knapphet på sykepleiere, og vi kan utfylle hverandre. Helsefagarbeidere har god kompetanse i grunnleggende sykepleie og det er god bruk for denne kompetansen både i sykehus og i primærhelsetjenesten, sier Landsvik.

Nå følger flere sykehus etter, og vil bruke samme modell som i Stavanger. Helse Nord er allerede i gang, og snart følger Haukeland universitetssykehus og Sørlandet sykehus etter, ifølge Landsvik. Det gleder henne.

– Jeg kaller meg selv for misjonær. Vi må få helsefagarbeidere i praksis ved alle sykehus, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy