100 milliarder skattekroner rotet bort

Danmark har gått glipp av hele 100 milliarder kroner i skatter og bøter. Grunnen er kommunereformen i 2005 da oppgaven med å inndrive gjeld ble overlatt til staten.

Danmark har gått glipp av hele 100 milliarder kroner i skatter og bøter. Grunnen er kommunereformen i 2005 da oppgaven med å inndrive gjeld ble overlatt til staten.

Jan-Erik Østlie

Kommunereformen og et nytt datasystem har gjort at den danske staten går glipp av 100 milliarder kroner i skatteinntekter.

2017052210462220170522104531

torgny@lomedia.no

I 2005 gjennomførte danskene en kommunereform. Samtidig ble oppgaven med å drive inn all offentlig gjeld overlatt til staten. De skulle ordne dette med et nytt datasystem. Resultatet av reformene ble at den danske staten ikke klarte å inndrive 80 milliarder danske kroner. Dette tilsvarer 100 milliarder norske kroner. LOs Brusselkontor melder dette i sitt nyhetsbrev Eurologgen.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Moms og fartsbøter

Den danske Skatteetaten, Skat, fikk ansvaret for å drive inn skatt, parkeringsbøter, fartsbøter, moms og lisenser. Det viser en rapport utarbeidet av revisjonsfirmaet, PwC på oppdrag av Finansdepartementet.

Danskenes gjeld til det offentlige har vokst uavbrutt siden all offentlig innkreving ble samlet hos Skat. I åtte år arbeidet etaten med å få på plass sitt nye system for innkreving. Men de lykkes ikke så i 2015 ga de opp prosjektet, skriver Avisen.dk.

Få nyhetsbrevet vårt

Massive advarsler

Ansvaret for fadesen er vanskelig å plassere. Det har vært ni ulike regjeringer som har hatt finansministere fra mange ulike partier i perioden.

Det manglet ikke på advarsler mot at staten skulle få ansvaret for all innkreving. Ledelsen i KL som tilsvarer KS i Norge sier i dag at Fogh Rasmussen «var argumentresistente for advarsler som ikke var til å misforstå mot å flytte skatteinnkreving fra kommunene til staten i midten av 00’ene», sier tidligere KL-ledere til Politiken.dk.

Følg oss på Facebook

«Regjeringa skyver svake grupper foran seg»

– Kan ikke skryte av lokaldemokratiet og overkjøre det etterpå

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy