JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

10.000 sykehusansatte får ikke pensjon. Nå er det brudd i forhandlingene.

10.000 sykehusansatte får ikke  pensjon fra første krone. Nå er det brudd i forhandlingene.

10.000 sykehusansatte får ikke pensjon fra første krone. Nå er det brudd i forhandlingene.

Colourbox.com

– Dette er de virkelig lavtlønte, sier Sissel M. Skoghaug om de 10.000 sykehusansatte som ikke får pensjon.

2019041018225120230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

– Vi er enige om at ansatte med mindre enn 20 prosent stilling taper pensjon. Vi er enige om konsekvensene, at de går glipp av eventuell uførepensjon og etterlattepensjon.

– Vi er enige om at det rammer om lag 10.000 av våre medlemmer – men altså ikke enige om hvorvidt de skal meldes inn eller ikke, sier Sissel M. Skoghaug til Fagbladet.

Brudd etter kort tid

Forhandlingene om pensjonen til sykehusansatte startet i dag, men ble brutt etter kort tid. Nå går det mot mekling.

Forhandlingene om pensjon fra første krone angår rundt 10.000 medlemmer av Fagforbundet.

Stridstemaet i forhandlingene er pensjon for de som jobber i stillinger mindre enn 20 prosent på sykehusene.

LO og YS valgte å bryte forhandlingene med arbeidsgiverforeningen Spekter like etter at de startet onsdag ettermiddag.

– Et ufravikelig krav

– For Fagforbundet er pensjon fra første krone et ufravikelig krav, sier nestleder Sissel M. Skoghaug i en pressemelding fra Fagforbundet.

Arbeidsgiversiden ønsker ikke å melde ansatte med mindre enn 20 prosent stillinger inn i tjenestepensjonsordningen. Dette står Spekter fast på. Dermed ble det brudd. Nå venter partene på å starte mekling.

Var forberedt på nattarbeid

Fagbladet snakket med forhandlingsdelegasjonen like før forhandlingene startet ved 12-tiden. Da var de forberedt på å bruke natta i et forsøk på å komme til enighet om pensjon. Etter kort tid ble det brudd og det var klart at kravet må gå til mekling.

Fagforbundet har rundt 25.000 medlemmer i sykehusene. Systemet med at ansatte må jobbe mer enn 20 prosent for å bli meldt inn i tjenestepensjonsordningen rammer rundt 10.000 medlemmer.

– Diskriminerende

– Vi mener det er urettferdig og at det er diskriminerende. 75 prosent av dem som rammes er kvinner, sier Skoghaug.

Forhandlingsdelegasjonen understreker at for dem som går i lave stillinger, vil det ha stor betydning om de er innmeldt eller ikke.

– Dette er de virkelig lavtlønte. Det handler ikke bare om å tjene opp pensjon. Men er man innmeldt, så er man også omfattet av uføredekning og etterlattepensjonsordninger. Bare de to siste vi være en stor forskjell om noe skulle skje, sier Skoghaug i pressemeldingen.

Spekter håper på riksmekleren

– Vi håper at vi med riksmeklernes hjelp vil komme fram enighet, og ser frem til en konstruktiv mekling der vårt mål er å finne en god løsning for både helseforetakene og medlemmene i LO og YS, sier sier forhandlingsdirektør Bjørn Skrattegård i Arbeidsgiverforeningen Spekter til Spekters egen hjemmeside.

– Vi beklager at det ikke var mulig å finne en løsning med forbundene i LO og YS i forhandlingene om sosiale bestemmelser i helseforetakene, sier han til spekter.no.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy