Holmenkollstafetten:
135 brannmenn løp for kreftsaken med utstyr som veier 20 kilo. Se bildene!
SJARMØRENE: Tredje etappe er bare 600 meter, og en av sjarmøretappene. Her inn mot veksling i Blindernveien.
Jo Straube
At brannfolk har større sannsynlighet for å få kreft, har det vært liten bevissthet rundt. Det vil Brannmenn mot kreft gjøre noe med.
jo.straube@fagbladet.no
De har løpt mot kreft i flere år nå, brannmennene.
Det begynte med ti personer som løp sammen på Bergen City Marathon i 2013. Året etter var de 20, så 30.
Da taket var nådd i vestlandshovedstaden, utvidet de til Oslo i fjor. 30 personer løp Holmenkollstafetten med fullt brannutstyr.
20 KILO EKSTRA: Når brannmenn i fullt utstyr kommer løpende inn mot Frognerparken på tampen av tiende etappe, jubles det litt ekstra. Utstyret veier 20 kilo, men det er varmen som er tyngst å håndtere.
Jo Straube
– Utstyret veier 20 kilo, men det er varmen som er tyngst å håndtere. Men det er så kjekt å flyte rundt på jubelen fra publikum. Vi får så mye støtte, folk blir så imponerte. Man hører når vi skal veksle, for å si det sånn!
Det sier Eivind Holm Nøttveit, styremedlem i Brannmenn mot kreft. Han var spent på dagens holmenkollstafett.
(Saken fortsetter under bildene.)
FULLTALLIG: Begge brannkvinnene fra Indre Østfold Brann og Redning stilte. Torunn Skau skal løpe andre etappe. – Det blir nok god kok med 1070 meter oppoverbakke.
Jo Straube
OPPVARMING 1: Når 135 brannfolk skal organiseres til 15 ulike vekslinger, medfører det litt ventetid. Mens noen trekker ut i skyggen, holder Indre Østfold Brann og Redning seg i sola. – Oppvarming kalles det, spøker Torunn Skau.
Jo Straube
OPPVARMING 2: Brannmenn gjør seg klare til 1910 meter med 20 kilo utstyr i varmen.
Jo Straube
VEKSLINGSTRØBBEL: Når ni oksygentanker i rosa trekk skal veksles sammen med stafettpinnene, kan det by på kaos i feltet. Brannmennene løp 18.450 meter på rundt 1 time og 48 minutter.
Jo Straube
FAN: Anne Magrete Halvorsen er nabo til Holmenkollstafetten og er alltid ute for å heie.
Jo Straube
SJEF: – Vi løper for oppmerksomhet rundt både egen og andres kreft, vi vil ikke være navnlebeskuende, sier Jon Myroldhaug, brannsjef i Oslo.
Jo Straube
Ni lag med brannfolk
– Jeg har aldri sett så mange brannfolk i mitt liv! På det meste har vi vært 30. I år hadde vi som mål å få med 100 personer, men da vi hadde 100 påmeldte, tenkte vi «Oi, dette var lett». Plutselig var vi 150, sier sier Eivind Holm Nøttveit.
Brannmennene stiller med ni lag med 15 personer på hvert, pluss reserver.
STILLER TUNGT: – Jeg har aldri sett så mange brannfolk i mitt liv! I år hadde vi som mål å få med 100 personer, men plutselig var vi 150, sier Eivind Holm Nøttveit.
Jo Straube
Brannvesenene som stilte med lag i år er:
Oslo, Asker og Bærum, Follo, Nedre Romerike, Øvre Romerike, Indre Østfold, Drammen, Ringerike, Sunnfjord, samt Brann- og redningsskolen.
SKOLELAGET: 19 av de 20 studentene ved den nyoppstartede Brann- og redningsskolen deltok.
Jo Straube
Rekordstor stafett
Det er ikke bare brannfolk som har påmeldingsrekord på årets holmenkollstafett. Totalt var det rundt 72.000 deltakere fordelt på 4800 lag. På fjorårets stafett deltok 60.000 løpere fra 4093 lag.
Ifølge arrangøren, gjør over 70.000 deltakere Holmenkollstafetten til verdens største løpsarrangement i 2024.
Man skulle kanskje tro at New York City Marathon var større, men der er det «bare» 50.000 deltakere.
SVETTE OG SLITNE: Etter endt løp.
Jo Straube
Kreftfare forbundet med yrket
Brannmenn mot kreft jobber for å redusere kreftrisikoen i brann- og feieryrket.
Ved brannslukking og røykdykking, blir brannfolk eksponert for kreftfremkallende kjemikalier og partikler som ikke bare absorberes gjennom åndedrett og munn, men også gjennom huden.
HADDE OVERTENNING: – Blir kok med det her opp til Besserud. Jeg var litt ivrig da jeg skrev meg på lista, forklarer Marius Myklebust.
Jo Straube
De siste 20 årene har forskning vist en klar sammenheng mellom yrket og økt kreftfare.
Rundt 1100 personer rammes av kreft på grunn av jobben sin hvert år.
Risikoen for noen typer kreft er dobbelt så stor blant brannfolk som i befolkningen ellers.
Det finnes ikke utstyr som kan beskytte 100 prosent, men det kan gjøres en rekke tiltak for å begrense og redusere eksponeringen for disse stoffene.
Økende bevissthet om kreftfare
Bevisstheten rundt kreftfare for brannmenn har vært lav inntil noen ble oppmerksom på at stadig flere kollegaer fikk kreftdiagnoser. Det var slik Brannmenn mot kreft startet i 2013.
Organisasjonen driver opplysningsarbeid om kreftfaren på ulike måter.
PUBLIKUMSFAVORITTER: – Jeg følte vi hadde konstant applaus. Det er kult å gjøre dette som et lag, det er jo veldig lite vi ikke gjør som gjeng, sier Thomas Grimsgaard i Follo Brann og Redning.
Jo Straube
De jobber også politisk for å endre yrkesskadelovgivningen for brannfolk som rammes av kreft. Bevisbyrden som kreves for å få yrkesskadeerstatning er nærmest umulig å oppfylle, ifølge organisasjonen.
De drar også rundt på brannstasjoner for å endre holdninger i yrket, samt å opplyse om tiltak som virker, som å synliggjøre viktigheten av å skille mellom rene og skitne soner.
– Vi gjør mye mer enn å løpe. Men dette er en sporty måte å være synlig på og hedre de som er blitt rammet. Trening er jo også kreftforebyggende, sier Nøttveit.