150.000 flere må jobbe, mener regjeringen. Her er LOs fire tiltak
– Målet om full sysselsetting må stå over alle andre og er begrunnelsen for vår kollektive lønnsdannelse, minner LO-lederen om.
Jan-Erik Østlie
Peggy Hessen Følsvik mener det viktigste de neste tiårene blir å ha et arbeidsliv der færre støtes ut og flere inkluderes.
helge@lomedia.no
Målet om full sysselsetting er prioritet nummer en for regjeringen i «Perspektivmeldingen», som gikk gjennom statsråd fredag.
– Kampen om arbeidskraften kommer til å bli hovedutfordringen i tiårene vi har foran oss, fastslo finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) da han redegjorde for Perspektivmeldingen 2024 fredag ettermiddag, skriver NTB.
LO er glad for signalene:
– Det er veldig positivt. Målet om full sysselsetting må stå over alle andre og er begrunnelsen for vår kollektive lønnsdannelse, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
Hun mener den økonomiske politikken må skape etterspørsel og gjennom det nye arbeidsplasser, legger hun til.
150.000 flere
I praksis vil det si 150.000 flere sysselsatte innen 2030, om man tar hensyn til befolkningsveksten i denne perioden.
Det betyr at andelen sysselsatte må økes fra dagens 80,5 prosent til 82 prosent.
Peggy Hessen Følsvik mener oppdraget for regjeringen nå blir å styrke arbeidslivet vi har, bygge broer og få et arbeidsliv hvor færre støtes ut og flere inkluderes.
Det krever at arbeidslinja forsterkes: Mennesker må oppmuntres og motiveres til å delta i arbeidslivet, og virkemidlene og velferdsordninger må utformes og tilrettelegges med det som mål, ifølge LO.
Slik beskriver LO-lederen kravene det stiller:
• En enda mer aktiv arbeidsmarkedspolitikk.
• Opptrapping av utdanningstiltak for å få flere unge til å fullføre videregående opplæring.
• Styrket norskopplæring for å få nyankomne flyktninger inkludert i arbeidslivet.
• Trappe opp nye tiltak for såkalt varig tilrettelagt arbeid.
Følsvik påpeker viktigheten av at ungdomsgarantien i praksis blir kraftfull, og at ytelsene må brukes fleksibelt.
Må hjelpe folk
– Arbeidslinja handler om å få flere folk i jobb. Da må vi hjelpe de som trenger det inn i jobb gjennom å gjøre arbeidslivet inkluderende, mener LO-lederen.
Hun peker blant annet på at partene i arbeidslivet i høst (starter i september) skal i gang med forhandlinger om en ny avtale om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).
Peggy Hessen Følsvik mener resultatet av de forhandlingene blir avgjørende for om Norge skal lykkes med å få flere i arbeid.
Helse og omsorg
Vi kommer til å leve seks år lengre og være 700.000 flere eldre i 2060 enn i dag. Det utløser behov for over 180.000 flere ansatte i helse- og omsorgssektoren, skriver NTB.
Hvis vi fortsetter som i dag, kommer vi til å ende i et enormt underskudd på arbeidskraft, framgår det av regjeringens perspektivmelding som kom fredag.
Selv om petroleumssektoren svekkes gradvis i perioden og kommer til å ha mindre og mindre behov for folk, kommer norsk økonomi til å ha behov for 75.000 flere sysselsatte personer i 2060.