16 av politikerne som er valgt inn på Stortinget er medlemmer i Fagforbundet

SPENNENDE UTFORDRINGER: Nils Kristen Sandtrøen er medlem av Fagforbundet og nyvalgt stortingsrepresentant. Han har noen spennende og utfordrende år foran seg.

SPENNENDE UTFORDRINGER: Nils Kristen Sandtrøen er medlem av Fagforbundet og nyvalgt stortingsrepresentant. Han har noen spennende og utfordrende år foran seg.

Privat/Tynset Arbeiderparti

– Verdiene fra fagbevegelsen blir viktige å ta med seg inn på Stortinget, sier en av dem, Nils Kristen Sandtrøen fra Tynset.

2017091409045020170925130933

per.flakstad@fagbladet.no

– Jeg gleder meg veldig, og tror jeg har spennende og innholdsrike år foran meg, sier Sandtrøen.

Tre av de sju representantene fra Hedmark er medlem i Fagforbundet. Sammen med Arbeiderparti-kollega Anette Trettebergstuen og SVs Karin Andersen er Sandtrøen både stortingspolitiker og medlem i forbundet.

Her er de 16 medlemmene fra Fagforbundet som nå er valgt inn på Stortinget:

Fra Arbeiderpartiet:

• Jan Bøhler, Oslo: Bøhler er medlem i Fagforbundet ForSe - forvaltning og service og Oslo Arbeiderpartis tredjekandidar har vært innvalgt på Stortinget siden 2005.

• Tuva Moflag, Akershus: Akershus Arbeiderpartis femtekandidat Tuva Moflag, medlem i Fagforbundet Ski er valgt inn på Akershusbenken.

• Anette Trettebergstuen, Hedmark: Trettebergstuen er medlem i Fagforbundet Hamar, og er Arbeiderpartiets førstekandidat i Hedmark, og er i likhet med Bøhler en veteran på tinget, også innvalgt siden 2005.

• Nils Kristen Sandtrøen, Hedmark: Ungdomskandidaten Nils Kristen Sandtrøen fra Tynset er andrekandidat og medlem av Fagforbundet Nord-Østerdal. Til tross for sin unge alder har han vært varaordfører på Tynset siden 2015.

• Tore Hagebakken, Oppland: Hagebakken kom inn som andrekandidat fra Oppland, og er medlem i fagforbundet Gjøvik. Han ble innvalgt på Stortinget ved valget i 2005 og gjenvalgt i 2009 og i 2013.

• Kari Henriksen, Vest-Agder: Førstekandidat Kari Henriksen har sittet på Stortinget siden 2009, og er medlem i Fagforbundet Sørlandet.

• Hege Haukeland Liadal, Rogaland: Tredjekandidat Hege Haukeland Liadal ble innvalgt på Stortinget fra Rogaland i 2013, og er medlem i Fagforbundet Haugesund – Utsira.

• Trond Giske, Sør-Trøndelag: Giske er kjent for de fleste, han er nestleder i Arbeiderpartiet, stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag, leder av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen og medlem i Fagforbundet Trondheim.

• Kirsti Leirtrø, Sør-Trøndelag: Leirtrø er ny på tinget for Sør-Trøndelag, men har vært medlem av Ap siden 1993 og er medlem i Fagforbundet Sør Trøndelag fylkeskommune.

• Fredric Holen Bjørdal, Møre og Romsdal: Bjørdal har vært stortingsrepresentant fra Møre og Romsdal siden 2013, og er medlem i Fagforbundet Volda. Han er medlem av Stortingets arbeids- og sosialkomité.

• Magne Rommetveit, Hordaland: Rommetveit har vært stortingsrepresentant siden 2009. Han har vært både ordfører og kommunalråd, og er medlem i Fagforbundet Stord og Fitjar.

• Ruth Grung, Hordaland: Grung har vært fast på tinget siden 2013. Grung har en lang karriere i Bergen Ap og har vært medlem i bystyret fra 2003, og i perioder vært byråd. Hun er medlem i Fagforbundet Bergen.

• Eirik Sivertsen, Nordland: Ap sin førstekandidat Eirik Sivertsen ble valgt inn på Stortinget første gang i 2007. Sivertsen var leder av Bodø Arbeiderparti fra august 2006 til 2009. Han er medlwem av Fagforbundet Bodø.

• Cecilie Myrseth, Troms: Myrseth har siden 2015 vært fylkesrådsleder for Troms fylkeskommune for Arbeiderpartiet. Myrseth er også leder av Troms Arbeiderparti og førstekandidat ved valget i år. Hun er medlem av Fagforbundet Troms.

Fra SV:

• Karin Andersen, Hedmark: SVs førstekandidat i Hedmark, Karin Andersen kapret utjevningsmandatet og kom inn på tinget etter en spennende valgkamp. Hun har sittet på Stortinget helt siden 1997 og er medlem i Fagforbundet Kongsvinger.

• Mona Fagerås, Nordland: Fagerås er ny på tinget og SVs førstekandidat i Nordland. Siden valget i 2015 har hun vært fylkesråd for næring og regional utvikling. Hun er medlem i Fagforbundet Nordland fylkeskommune.

Spennende periode

Sandtrøen mener denne stortingsperioden kan bli ekstra spennende, siden valget har gitt et mer åpent storting der regjeringen vil være avhengig av støtte fra KrF for å få gjennomslag for sine saker.

– KrF sier de vil styrke kommuneøkonomien og at de er opptatt av velferden for både barn og eldre i samfunnet vårt. Det kan bli interessant hvordan regjeringen har tenkt å manøvrere for å sikre seg flertall. Vi skal i alle fall komme med våre forslag til mer likeverd og fellesskap, og mange av disse forslagene tror jeg det kan bli vondt for KrF å bidra til å stemme ned, sier han.

Samtidig har gleden ved å være nyvalgt stortingsrepresentant en bismak.

– Målet var jo et nytt flertall og en ny regjeringen. Det klarte vi ikke, og for Arbeiderpartiet var dette et skuffende valg, sier han.

Fagbevegelsens verdier

Sandtrøen har bakgrunn fra AUF, der han har sittet i landsstyret. I dag er han varaordfører i Tynset kommune.

– Vi har et veldig godt fagligpolitisk samarbeid med Fagforbundet her i Tynset, og det var gjennom erfaringene med fagbevegelsen som AUFer at jeg bestemte meg for Fagforbundet, forteller han.

– Jeg mener det er viktig å ta med seg fagbevegelsens verdier inn i arbeidet på stortinget, og jeg håper at den erfaringen jeg har fått som lokalpolitiker kan overføres til et arbeid for velferd og likeverd på et bredere og nasjonalt nivå.

– Jeg har hatt og har det morsomt og utfordrende som varaordfører her i Tynset. Men det er klart, som politiker er stortingsarbeidet noe av det mest spennende og utfordrende å bli valgt til. Og derfor er jeg både glad og ydmyk for å få denne muligheten, sier Nils Kristen Sandtrøen.

MEST LEST:
TØFT: Valget om å si fra seg omsorgsretten var utrolig tøft, forteller Lillan, men det var også nødvendig for at hun og eks-samboeren skulle få løst en vanskelig situasjon som plutselig oppstod da hun fikk avslag på sosialhjelp.

TØFT: Valget om å si fra seg omsorgsretten var utrolig tøft, forteller Lillan, men det var også nødvendig for at hun og eks-samboeren skulle få løst en vanskelig situasjon som plutselig oppstod da hun fikk avslag på sosialhjelp.

Eirik Dahl Viggen/Privat

Lillan ga fra seg barna for å få sosialhjelp: – Det er helt forferdelig

Pixabay

Har du en god historie på lager? Da kan du vinne 50.000 kroner i denne skrivekonkurransen

Beata Cupidon har jobbet i vaskeriet i 14 år. Nå tar hun og ti kolleger ved Akershus universitetssykehus (Ahus) fagbrev.

Beata Cupidon har jobbet i vaskeriet i 14 år. Nå tar hun og ti kolleger ved Akershus universitetssykehus (Ahus) fagbrev.

Ola Tømmerås

Bare to norske sykehus har fremdes eget vaskeri: Derfor tar elleve ansatte fagbrev sammen

LØNNSVINNER: Hadde ikke miljøterapeut Siri Therese Nummedal fått en solid lønnsøkning, ville hun tenkt på å bytte jobb etter hvert.

LØNNSVINNER: Hadde ikke miljøterapeut Siri Therese Nummedal fått en solid lønnsøkning, ville hun tenkt på å bytte jobb etter hvert.

Helge Skodvin

Miljøterapeut Siri ble lønnsvinner blant de kommuneansatte. Se lista over hvem som fikk mest i fjor

BEDRE FØR: Før Eli Kristine Ekeren fikk jobb som nattevakt på sykehjemmet i 1989, hadde moren hennes den samme jobben. Den gang var tillegget en prosent av lønna, slik at tillegget økte i takt med lønnsutviklingen. Slik er det ikke nå lenger.

BEDRE FØR: Før Eli Kristine Ekeren fikk jobb som nattevakt på sykehjemmet i 1989, hadde moren hennes den samme jobben. Den gang var tillegget en prosent av lønna, slik at tillegget økte i takt med lønnsutviklingen. Slik er det ikke nå lenger.

Frøydis Falch Urbye

Jobben kan påføre Eli både kreft og depresjoner

RO: Kos med Pus roer når det trykker innvendig.  – Spesialisthelsetjenesten er så neddynga at de ikke klarer å møte fristene til Nav, sier Helene Spro, helsefagarbeider og mor til to døtre med spesielle behov. Hun har permisjon uten lønn for å ta vare på barnet sitt på skolen og sliter økonomisk. Spro får ikke engang søkt om pleiepenger grunnet lang ventetid i spesialisthelsetjenesten.

RO: Kos med Pus roer når det trykker innvendig. – Spesialisthelsetjenesten er så neddynga at de ikke klarer å møte fristene til Nav, sier Helene Spro, helsefagarbeider og mor til to døtre med spesielle behov. Hun har permisjon uten lønn for å ta vare på barnet sitt på skolen og sliter økonomisk. Spro får ikke engang søkt om pleiepenger grunnet lang ventetid i spesialisthelsetjenesten.

Yngvil Mortensen

Alenemor Helene (46) får ikke pleiepenger: – Faen ta dere hele gjengen!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy