JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

17. mai på sykehjem: «Flere folk på jobb gir oss mer tid til å være sosiale»

Odd Iversen kom til Midtåsen sykehjem to uker før May-Brith Sølvsberg for seks år siden. De har fulgt hverandre helt siden.

Odd Iversen kom til Midtåsen sykehjem to uker før May-Brith Sølvsberg for seks år siden. De har fulgt hverandre helt siden.

Sindre Vian

Noen må jobbe når andre har fri. På Midtåsen sykehjem setter de inn ekstra bemanning på nasjonaldagen for å gjøre ekstra stas på beboerne.

2018051812344720230821171436

tips@fagbladet.no

Mai er full av fridager. Ikke minst nasjonaldagen. På en dag hvor de fleste butikker og arbeidsplasser er stengt, er det noen som skal på jobb.

Blant dem er de ansatte ved Midtåsen sykehjem, hvor de har ekstra bemanning på nasjonaldagen. Avdelingssykepleier May-Brith Sølvsberg har vært innom sykehjemmet på besøk hver eneste 17. mai. siden hun begynte, selv om hun alltid har hatt fri.

Sølvsberg med to av sine kolleger, Jan Rio Masa (t.v.) og Louvette Vanessa Matiete (t.h.).

Sølvsberg med to av sine kolleger, Jan Rio Masa (t.v.) og Louvette Vanessa Matiete (t.h.).

Sindre Vian

– På 17. mai. pleier vi å ha en person ekstra per avdeling. Slik får alle beboerne mer tid på morgenen til å pynte seg litt ekstra til frokost. Vi opplever at de setter pris på å kunne være pene i tøyet under frokosten, når de pårørende begynner å komme på besøk, sier Sølvsberg.

Dette har du krav på når du må jobbe røde dager

Sølvsberg, som blir pensjonist neste år, forteller om betydningen av dagen.

– Så godt som alle beboerne her levde under krigen, og det er klart at nasjonaldagen, så vel som første mai, betyr mye for dem. Vi ønsker å forberede dem en liten stund i forveien og henger opp bilder av flagg, tog og korps i gangene slik at de vet hva som kommer og kan glede seg til det. Vi jobber også for at hver helligdag skal få et eget uttrykk.

Inne på avdelingen er frokostbordet pyntet med friske blomster, bånd i rødt, hvitt og blått og små flagg. Ved bordet sitter det en gjeng livserfarne damer som har pyntet seg fra topp til tå. Men mellom sløyfer, paljetter, skinnende sko og kjoler er det særlig én ting alle har tatt på seg for anledningen, og som kommer naturlig: Et smil som strekker seg fra øre til øre og som går til ethvert antrekk.

Praten går livlig rundt frokostbordet.

– Jeg gleder meg så fælt til toget som skal forbi oss! Det er så flott, høres fra en ende av bordet.

– Hva, har toget gått? spør naboen overrasket.

Misforståelsen ryddes opp i til smil og latter. De er alle enige om at det viktigste i dag er barna. Derfor er det flere som ivrer etter å komme seg ned til veien eller balkongen for å få gode plasser til paraden.

Toget spaserer forbi mens beboere vinker fra kongebalkongen.

Toget spaserer forbi mens beboere vinker fra kongebalkongen.

Sindre Vian

Korps og veteranbiler

Før korpset kommer til syne, er det duket for et gledelig gjensyn fra manges barndom, nemlig veteranbilene. De klassiske bilene glir elegant forbi de oppmøtte til stor fornøyelse. Midt i toget er det en bil som sakker farten og ruser ordentlig i motoren. Sjåføren høster med det dagens første applaus.

Småprat og hurrarop blir med ett stilnet av nasjonalsangen. Stolte blikk erstatter de mange smilene. Noen har til og med reist seg fra stolen de ellers er så avhengig av. Siste tone runger, og det er to sekunder stillhet før applausen skyller over området som en bølge.

Skrivekurs hjelper på de eldres hukommelse

Nedenfor den såkalte kongebalkongen, boltrer tre unge høner seg i gresset og et titalls små flagg. Beboerne pleier ofte å mate, stelle eller ha hønene på fanget når det er fint vær, men i dag får de ikke sin sedvanlige oppmerksomhet.

Hønene får gå fritt rundt i hagen og er godt selskap for beboerne.

Hønene får gå fritt rundt i hagen og er godt selskap for beboerne.

Sindre Vian

Koser seg på jobb

En som har vært med og feiret 17. mai på Midtåsenhjemmet flere ganger, er sykepleier Liv-Ellen Arnesen (59).

– Jeg trives veldig med å være her på 17. mai. Det tror jeg de fleste hos oss gjør. Det er alltid fin stemning på jobb, men det er noe ekstra med denne dagen. Vi er flere på jobb som gjør at vi får bedre tid til å være sosiale. Vi må ha på arbeidsklærne, men kan pynte oss med sløyfer og bånd. Men det beste er å se at vi rører ved beboerne, sier Arnesen.

Hun forteller om en sønn som ofte kommer på besøk til moren sin. Forleden dag hadde han ikke fått så mye kontakt med moren sin, men i dag var det annerledes. Hun var kontaktsøkende, lo og snakket i vei om 17. mai.

– Det er i de øyeblikkene man virkelig kjenner at det man gjør, har en verdi. Når gleden blir så konkret og synlig. Det er en ordentlig boost.

Liv-Ellen Arnesen har feiret nasjonaldagen på jobb mange ganger og syns det er trivelig å kunne sosialisere med beboerne.

Liv-Ellen Arnesen har feiret nasjonaldagen på jobb mange ganger og syns det er trivelig å kunne sosialisere med beboerne.

Sindre Vian

Feirer sin 96. nasjonaldag

Flere av beboerne begynner å bli slitne og trekker seg litt tilbake. En av dem er Odd Iversen som i dag feirer sin nasjonaldag nummer 96. Han har fått besøk av sønnen og svigerdatteren.

– Det er veldig fint å komme hit på besøk 17. mai. De steller i stand et veldig godt opplegg, og jeg har bare hørt skryt fra andre pårørende og beboere, forteller svigerdatter Turid Aas Iversen (74).

– En ting som må trekkes frem, er helheten. Det er nok mange pårørende som har små barn og andre steder de må være i løpet av den travle dagen, men her er det noe for alle. Kaféen med is, pølser, brus og mye mer, hagen med hønene, og gamle kjente i lokalet gjør det enkelt for alle å komme hit, forteller sønnen Richard Iversen (74).

Sønn og svigerdatter er ikke de eneste som er fornøyde.

– Nå har jeg bodd her i seks år, og jeg har ikke kunnet klage en eneste gang. 17. mai har vært super, men det viktigste er at hverdagen er så strålende som den er, forteller Odd Iversen.

Odd Iversen har kost seg med besøk av sønnen og svigerdatteren.

Odd Iversen har kost seg med besøk av sønnen og svigerdatteren.

Sindre Vian

Inne på rommet til eldstemann blir det fort mimring om gamledager.

– Det er jo klart at dette er en viktig dag for dem som opplevde landet i ufred, sier svigerdatter Iversen.

– Jeg føler virkelig at de blir tatt på alvor samtidig som de kan feire dagen med barne og barnebarn. Det er en vakker helhet her, sier hun.

Mye av æren mener hun skal gå til de som jobber på røde dager og som feirer med dem som ikke har mulighet til å arrangere feiringen selv.

Så godt som alle beboerne her levde under krigen, og det er klart at nasjonaldagen, så vel som første mai, betyr mye for dem.

May-Britt Sølvberg, sykepleier.

Det beste er å se at vi rører ved beboerne.

Liv-Ellen Arnesen, sykepleier.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy