Sommerjobb lønner seg. Illustrasjonsfoto.
Colourbox
– Det å ha en deltidsjobb som ung ser ut til å være et svært lønnsomt springbrett videre inn i arbeidslivet, sier seniorrådgiver Jon Epland i Statistisk sentralbyrå (SSB).
Epland har fulgt inntektsutviklingen til årskullet født i 1987 fram til de var 34 år i 2021.
Da årskullet var blitt 34 år gamle, var median yrkesinntekt for mennene som hadde hatt jobb som ungdom, 632.000 kroner, mens den var 535.000 kroner for dem som ikke hadde hatt jobb som 17-åringer.
Det tilsvarer en forskjell på 97.000 kroner.
– Da kullet var 25 år gamle, var det hele 138.000 kroner som skilte de to gruppenes yrkesinntekt. Forskjellen har dermed krympet litt etter hvert, men er uansett betydelig, sier Jon Epland.
Han forklarer at det også er flere uføre blant de som ikke hadde sommerjobb.
– Gruppen som ikke jobbet som 17-åringer, hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å ende opp som mottaker av uføretrygd som unge voksne, sammenlignet med jevnaldrende som jobbet, sier Epland.
Bjørn A. Grimstad
LITT AV HVERT: Utsnitt av lunsj fra fire ulike bransjer.
Sissel Rasmussen / grafikk: André Martinsen
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
SMART VAL: Monica Knapskaug er trainee i helsefag på Haukeland sjukehus. Med ny oppgåvedeling er helsefagarbeidarar i ferd med å bli langt meir ettertrakta på arbeidsmarknaden.
Kathrine Geard
Frøydis Falch Urbye
Inntekten til over én million alderspensjonister, 364.000 uføre og flere andre som mottar ytelser fra Nav berøres av trygdeoppgjøret.
Anna Granqvist