Sommerjobb lønner seg. Illustrasjonsfoto.
Colourbox
– Det å ha en deltidsjobb som ung ser ut til å være et svært lønnsomt springbrett videre inn i arbeidslivet, sier seniorrådgiver Jon Epland i Statistisk sentralbyrå (SSB).
Epland har fulgt inntektsutviklingen til årskullet født i 1987 fram til de var 34 år i 2021.
Da årskullet var blitt 34 år gamle, var median yrkesinntekt for mennene som hadde hatt jobb som ungdom, 632.000 kroner, mens den var 535.000 kroner for dem som ikke hadde hatt jobb som 17-åringer.
Det tilsvarer en forskjell på 97.000 kroner.
– Da kullet var 25 år gamle, var det hele 138.000 kroner som skilte de to gruppenes yrkesinntekt. Forskjellen har dermed krympet litt etter hvert, men er uansett betydelig, sier Jon Epland.
Han forklarer at det også er flere uføre blant de som ikke hadde sommerjobb.
– Gruppen som ikke jobbet som 17-åringer, hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å ende opp som mottaker av uføretrygd som unge voksne, sammenlignet med jevnaldrende som jobbet, sier Epland.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte