INTENST: Brann- og redningsarbeidere har store utfordringer når avfall tar fyr. Her fra brannen i Norsk Gjenvinnings anlegg på Haraldrud i Oslo for tre år siden.
Lars Magne Hovtun/OBRE
ola.tommeras@fagbladet.no
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Miljødirektoratet har gjort tilsyn ved 145 avfallsanlegg over hele landet. Tilsynene ble gjennomført av lokale brann- og redningsvesen og miljøavdelingene ved statsforvaltere.
Foranledningen var 228 registrerte branner og et ukjent antall branntilløp i løpet av fire år. Resultatet som presenteres i en fersk rapport, er nedslående.
• Slik blir du framtidens brannkonstabel
Alvorlige brudd
• Ved 70 av kontrollerte avfallsanlegg ble det avdekket ett eller flere alvorlige brudd på forskrifter.
• 50 anlegg hadde mangler i sine brannrisikoanalyser.
• 45 anlegg kunne ikke redegjøre for hvilke konsekvenser en eventuell brann vil ha for naboene.
• Mange hadde vesentlige mangler i opplæringsplanene innen brannforebygging.
GIFTIG: Store mengder giftig røyk for både slokkemannskap og miljøet rundt avfallsanlegget når det brenner.
Lars Magne Hovtun/OBRE
{F1}
Kan brenne i dager
– Vi forventer at eierne av avfallsanleggene øker brannsikkerheten og forbedrer internkontrollen. Antallet branner og branntilløp må ned, sier DSB-direktør Elisabeth S. Aarsæther i en pressemelding.
Brannslokking i avfallsanlegg er svært krevende. Et slokkearbeid kan ta mange dager, og miljøkonsekvensene kan bli store. I rapporten påpekes giftig røyk og langvarig branninnsats som kan føre til utslipp av forurensende brannskum og slokkevann.
LANGVARIG: Det kan brenne i dagesvis når først avfall tar fyr.
Lars Magne Hovtun/OBRE
• Her er veileder om risiko for brann i avfallsanlegg
Uten planer
Til tross for risikoen for miljøet, så manglet hele åtte av ti anlegg gode nok systemer for å begrense miljøkonsekvensene av eventuelle branner. Det manglet både oversikt over mulige konsekvenser og tiltak for å begrense skader ved en eventuell brann.
– Konsekvenser for både mennesker og miljø nær anleggene kan være store, sier direktør Ellen Hambro i en pressemelding fra Miljødirektoratet.
Følges opp lokalt
Lokale brann- og redningsvesen skal sammen med statsforvalteren følge opp regelbruddene i avfallsanleggene. I tillegg opplyser DSB at direktoratet vurderer å endre forskriftene og veilede i forståelse av regelverket. Miljødirektoratet vurderer om det er behov for endringer av kravene for å opprette avfallsanlegg.
Her har det vært brann:
Antall branner i avfallsanlegg i perioden 1. januar 2016–4. mars 2021
Viken: 45
Vestfold og Telemark: 28
Oslo: 27
Innlandet: 22
Agder: 18
Møre og Romsdal: 16
Nordland: 16
Trøndelag: 16
Troms og Finnmark: 15
Vestland: 14
Rogaland: 11
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
ETTERLYSER OPPKLARING: Tydeligere retningslinjer ville vært bra både for ansatte og brukere ved sykehjem, mener professor i sykepleie Siren Eriksen.
Martin Lundsvoll / Aldring og helse
RETTEN TIL PRIVATLIV: Fag- og kvalitetsrådgiver Melita Lustica (f.h) og hjelpepleierne Rabia Erdemir og Kari Trosholmen ved Mariehaven sykehjem i Bærum sier de tilrettelegger så mye de kan for at beboerne skal ha et privatliv.
Anita Arntzen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
NÆRHET: Fysisk berøring er viktig også for personer med demens, men kan misforstås.
Colourbox