Tilsyn ved 145 anlegg
228 branner og ukjent antall branntilløp: Tilsyn avdekker brudd på forskrifter ved 70 avfallsanlegg
Se hvor det brant flest ganger
INTENST: Brann- og redningsarbeidere har store utfordringer når avfall tar fyr. Her fra brannen i Norsk Gjenvinnings anlegg på Haraldrud i Oslo for tre år siden.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Brann i avfallsanlegg kan være både intense, giftige og kompliserte. Likevel svikter brannsikkerheten ved halvparten av inspiserte anlegg.
ola.tommeras@fagbladet.no
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Miljødirektoratet har gjort tilsyn ved 145 avfallsanlegg over hele landet. Tilsynene ble gjennomført av lokale brann- og redningsvesen og miljøavdelingene ved statsforvaltere.
Foranledningen var 228 registrerte branner og et ukjent antall branntilløp i løpet av fire år. Resultatet som presenteres i en fersk rapport, er nedslående.
• Slik blir du framtidens brannkonstabel
Alvorlige brudd
• Ved 70 av kontrollerte avfallsanlegg ble det avdekket ett eller flere alvorlige brudd på forskrifter.
• 50 anlegg hadde mangler i sine brannrisikoanalyser.
• 45 anlegg kunne ikke redegjøre for hvilke konsekvenser en eventuell brann vil ha for naboene.
• Mange hadde vesentlige mangler i opplæringsplanene innen brannforebygging.
GIFTIG: Store mengder giftig røyk for både slokkemannskap og miljøet rundt avfallsanlegget når det brenner.
Lars Magne Hovtun/OBRE
{F1}
Kan brenne i dager
– Vi forventer at eierne av avfallsanleggene øker brannsikkerheten og forbedrer internkontrollen. Antallet branner og branntilløp må ned, sier DSB-direktør Elisabeth S. Aarsæther i en pressemelding.
Brannslokking i avfallsanlegg er svært krevende. Et slokkearbeid kan ta mange dager, og miljøkonsekvensene kan bli store. I rapporten påpekes giftig røyk og langvarig branninnsats som kan føre til utslipp av forurensende brannskum og slokkevann.
LANGVARIG: Det kan brenne i dagesvis når først avfall tar fyr.
Lars Magne Hovtun/OBRE
• Her er veileder om risiko for brann i avfallsanlegg
Uten planer
Til tross for risikoen for miljøet, så manglet hele åtte av ti anlegg gode nok systemer for å begrense miljøkonsekvensene av eventuelle branner. Det manglet både oversikt over mulige konsekvenser og tiltak for å begrense skader ved en eventuell brann.
– Konsekvenser for både mennesker og miljø nær anleggene kan være store, sier direktør Ellen Hambro i en pressemelding fra Miljødirektoratet.
Følges opp lokalt
Lokale brann- og redningsvesen skal sammen med statsforvalteren følge opp regelbruddene i avfallsanleggene. I tillegg opplyser DSB at direktoratet vurderer å endre forskriftene og veilede i forståelse av regelverket. Miljødirektoratet vurderer om det er behov for endringer av kravene for å opprette avfallsanlegg.
Her har det vært brann:
Antall branner i avfallsanlegg i perioden 1. januar 2016–4. mars 2021
Viken: 45
Vestfold og Telemark: 28
Oslo: 27
Innlandet: 22
Agder: 18
Møre og Romsdal: 16
Nordland: 16
Trøndelag: 16
Troms og Finnmark: 15
Vestland: 14
Rogaland: 11