JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

230 deltidsansatte venter på dom om større stilling

STOR PÅGANG: Tvisteløsningsnemnda må behandle rundt 230 saker som dreier seg om deltidsansatte som krever større stilling fordi de har jobbet mer enn sin stillingsprosent. Nå skal nemnda ta stilling til om de får det.

STOR PÅGANG: Tvisteløsningsnemnda må behandle rundt 230 saker som dreier seg om deltidsansatte som krever større stilling fordi de har jobbet mer enn sin stillingsprosent. Nå skal nemnda ta stilling til om de får det.

Sissel M. Rasmussen

I snart et år har du som deltidsansatt hatt mulighet til å kreve den stillingsprosenten du faktisk har jobbet det siste året. Det har ført til et ras med saker til tvisteløsningsnemnda. Nå kommer snart de første dommene.

2015111214132720230821171436

For et snaut år siden kunne deltidsansatte kreve den stillingen de faktisk hadde jobbet de siste 12 månedene, hvis merarbeidet har vært jevnlig. I Fredrikstad krevde nærmere 100 deltidsansatte større stilling på nyåret, blant dem Piman Rashed Goma som var ansatt i en 20 prosent stilling, men hadde jobbet 1400 timer ekstra de siste 12 månedene.

230 saker på vent

Arbeidsgivere og arbeidstakere er imidlertid ikke enige om hvordan lovteksten i Arbeidsmiljøloven §14-4a skal tolkes. Rundt 230 saker venter derfor på behandling i tvisteløsningsnemnda, og nemnda skrev i sommer et brev til departementet hvor de krevde flere ressurser fordi arbeidsmengden ble mangedoblet.

I Tvistelønnsnemnda nå

Nå er de fem første sakene som dreier seg om å kreve større stilling behandlet i Tvisteløsningsnemnda. Der skal to fra arbeidsgiversiden, to fra arbeidstakersiden og en dommer som leder nemnda, avgjøre om de deltidsansatte som har krevd større stilling skal få nettopp det, og hvor stor stillingsprosent de har rett på.

– Vi har behandlet fem saker. I tillegg ligger det rundt 230 på vent, forteller Hallfrid Kristoffersen, Fagforbundets representant i nemnda.

– Tror flere vil kreve større stilling

I Fagforbundet er spenningen stor. Det er en prinsipielt viktig sak for medlemmer som jobber deltid. I pleie- og omsorgssektoren gjelder det sju av ti ansatte.

– Vi har jobbet for å få på plass denne loven, og antall tvistesaker viser at det er et behov der ute, sier Roger Heimli, som sitter i arbeidsutvalget til Fagforbundet.

Han tror de 230 sakene som venter på å bli behandlet i nemnda bare er toppen av isfjellet.

– Når dommene kommer, tror jeg flere vil kreve større stilling. Vi vet at veldig mange jobber deltid, sier Heimli.

Uenighet om begrepet "jevnlig"

Et av spørsmålene tvisteløsningsnemnda skal ta tak i, er hvorvidt en som er deltidsansatt har jobbet mer enn stillingsprosenten jevnlig eller ikke de siste 12 månedene. Det er uenighet om hva det vil si å jobbe jevnlig.

– Vi mener det er fortsatt er å jobbe jevnlig selv om den ansatte har hatt ferie eller er sykmeldt en periode. Det viser uansett at behovet for arbeid er større enn stillingen til den som er deltidsansatt. Her håper vi nemnda støtter oss, sier Heimli.

Dommene i de første sakene er ventet en av de nærmeste dagene.

Arbeidsmiljøloven §14-4a:

Arbeidsmiljøloven §14-4a trådte i kraft 1. januar 2014, men kunne først benyttes fra 1. januar i år.

Lovteksten i Arbeidsmiljøloven:

§ 14-4 a. Rett til stilling for deltidsansatte tilsvarende faktisk arbeidstid

(1) Deltidsansatte som de siste 12 måneder jevnlig har arbeidet utover avtalt arbeidstid, har rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid i denne perioden, med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeidet ikke lenger foreligger. Tolvmånedersperioden skal beregnes med utgangspunkt i det tidspunkt arbeidstaker fremmet sitt krav.

(2) Tvist om rett etter denne bestemmelsen avgjøres av tvisteløsningsnemnda, jf. § 17-2.

Slik krever du større stilling:

1) Ta kontakt med tillitsvalgt.

2) Finn ut hvor mye du jevnlig har jobbet ekstra ut over din faste stilling. Regn ut den gjennomsnittlige stillingen du har gått det siste året.

3) Du må fremme skriftlig krav for arbeidsgiver og henvise til arbeidsmiljøloven § 14-4a.

4) Hvis arbeidsgiver ikke er enig, forbered sak for tvisteløsningsnemnda.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy