JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privat sektor i Fagforbundet

3000 medlemmer betaler kontingent – har ikke tariffavtale

LØSNING: – Hvis vi organiserer oss bedre, slik vi har startet på via klubbprosjektet, kan antallet uten tariffavtale gå ned. Men det vil nok aldri bli null, sier Svend Morten Voldsrud.

LØSNING: – Hvis vi organiserer oss bedre, slik vi har startet på via klubbprosjektet, kan antallet uten tariffavtale gå ned. Men det vil nok aldri bli null, sier Svend Morten Voldsrud.

Fagforbundet

Dette er et alvorlig problem for Fagforbundets omdømme og ikke minst medlemmenes ivaretakelse, heter det i en rapport.

2023112909234620231207090006

berit.baumberger@fagbladet.no

Over 3000 yrkesaktive medlemmer i Fagforbundet står på fagforeningstrekk uten registrert tariffavtale. Det kommer fram i sluttrapporten etter det omfattende klubbprosjektet i privat sektor, som Fagbladet nettopp har omtalt.

– En utfordring

Svend Morten Voldsrud i ledelsen i Fagforbundet forklarer bakgrunnen:

– Vi anslår at halvparten av denne gruppa jobber i et konsern eller et selskap som har tariffavtale, men hvor de jobber på et arbeidssted uten tariffavtale. En del av de private virksomhetene oppretter mange underenheter med egne organisasjonsnumre. Så kan en arbeidstaker først være ansatt på et sted med tariffavtale, men så flyttes videre til en enhet uten tariffavtale. Det er en utfordring å følge med på dette når arbeidsgivere stadig endrer organisasjonsstruktur, sier Voldsrud.

Derfor tjener dyrepleiere og andre i det private så dårlig: – Jeg tenkte at jeg bare må slutte

Barnevern og asylmottak

Den andre halvparten mener Voldsrud trolig er ansatte på arbeidsplasser der de ikke har rekruttert nok medlemmer og tillitsvalgte ennå.

– Det stilles noen krav om at en viss andel av de ansatte må være organisert før man kan kreve tariffavtale. Disse arbeidsplassene er trolig mindre steder, kanskje ansatte ved frisørsalonger eller helsesekretærer på små legekontor, sier Voldsrud.

Sammenlign lønna di: Dette er snittlønna i over 350 yrker

– Hva gjør Fagforbundet for å bøte på problemet?

– Hvis vi organiserer oss bedre, slik vi har startet på via klubbprosjektet, kan antallet uten tariffavtale gå ned. Men det vil nok aldri bli null, sier Voldsrud.

I rapporten står det litt om hvem disse utfordringene gjelder: Kommersielle virksomheter med hovedaktivitet innen sosiale tjenester, herunder bo- og omsorgstilbud innen barnevern, psykisk helse og mennesker med funksjonsnedsettelse. Også ansatte innenfor BPA, dyrepleie og asylmottaksbransjen nevnes.

KJENT PROBLEM: Hovedtillitsvalgt May Lill Ebbesen i Stendi er godt kjent med at en del av deres medlemmer står uten tariffavtale.

KJENT PROBLEM: Hovedtillitsvalgt May Lill Ebbesen i Stendi er godt kjent med at en del av deres medlemmer står uten tariffavtale.

PRIVAT

Hvilke lavlønte får ekstra tillegg? Se lista her

Utfordrer tillitsvalgte

Hovedtillitsvalgt May Lill Ebbesen i Stendi AS er godt kjent med at en del av deres medlemmer står uten tariffavtale.

– Dette gjelder nok mange private helse- og omsorgsaktører. Hos oss oppstår det blant annet fordi det er mange underenheter eller «hus» med egne organisasjonsnumre. En tillitsvalgt fikk nylig gjennom krav om tariffavtale ett sted, men så viste det seg at neste dag ble denne enheten nedlagt, forteller Ebbesen.

Stendi er en av Norges største private omsorgsaktør, blant annet innenfor barnevern, bo- og omsorgstjenester, brukerstyrt personlig assistanse (BPA) og hjemmetjenester.

– Enheter legges ned, noen slås sammen … Det er vanskelig å holde oversikt, og det utfordrer vår jobb som tillitsvalgte. Man vet ikke hvilke steder medlemmene jobber, da det ofte ikke er oppdatert når de bytter arbeidssted eller slutter. Noen ganger er det uansett ikke nok medlemmer til å kreve tariffavtale, sier Ebbesen.

– Helt samme rettigheter

HR-direktør for fire selskaper innenfor Stendi, Hanne Løvli, mener det er helt feil å hevde at noen ansatte står i fare for å «miste» tariffavtale når de bytter fra en avdeling som er tariffbundet til en som ikke har tariffavtale.

– Nettopp for å unngå den situasjonen har Stendi AS siden 2014 hatt avtale om utvidet tilslutning, som innebærer at alle ansatte har avtalefestet pensjon (AFP) og øvrige ordninger via fellesordningen. Alle ansatte er også knyttet til en felles særavtale som sikrer samme vilkår utover tariffavtale, sier Løvli.

Avtalen sikrer ansatte samme tariffmessige lønns- og arbeidsvilkår som en tariffavtale, ifølge Løvli.

– For den ansatte har dette ingen praktisk betydning. Fagforbundet er opptatt av at hvert enkelt organisasjonsnummer skal være tariffbundet, men det er krevende fordi vi bygger opp og ned etter våre oppdragsgiveres behov, sier Løvli.

– Så per i dag mener dere alle ansatte i Stendi er sikret rettigheter tilsvarende tariffavtale?

– I Stendi AS så er svaret ja. I Stendi Heimta, Assistanse og Senior er de fleste også bundet, men de har ikke utvidet tilslutning per i dag. Men vi er positive til tariffavtale og sier ja til alle krav når kravet er i henhold til det vi oppfatter er riktig tariffavtale for enheten, sier Løvli.

HR-direktøren er ellers svært positiv til Fagforbundets prosjekt for privat sektor, som har reduserte antall fagforeninger i Stendi fra ca. 70 til fem regionale foreninger.

– Det gjør det lettere og mer oversiktlig for alle parter. Vi ønsker å ha en god dialog og et godt samarbeid med våre tillitsvalgte og fagforeninger. Vi synes den nye ordningen gjør det enklere å forstå hvordan Fagforbundet organiserer seg, sier Løvli.

Flere medlemmer

Tillitsvalgt Ebbesen rapporterer om god hjelp fra Fagforbundet i perioden de var med i klubbprosjektet. I prosjektperioden har både tariffdekningen og medlemsveksten økt, ifølge sluttrapporten fra Fagforbundet. Der de i 2021 var 610 medlemmer er de i 2022 657 medlemmer. Antallet tariffavtaler har gått fra 54 til 93. 

Endringslogg: Denne artikkelen ble redigert 1. desember 2023: Kommentaren fra HR-direktør i Stendi ble lagt til.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy