JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

50 år etter at Norsk Kommuneforbund ba om fagbrev: Nå snekres endelig læremidler for byggdriftere

FIKSET SELV: Årets byggdrifter i fjor, Helge Omdahl, har hjulpet mange praksiskandidater og lærlinger til fagbrev. Nå kommer også læremateriellet.

FIKSET SELV: Årets byggdrifter i fjor, Helge Omdahl, har hjulpet mange praksiskandidater og lærlinger til fagbrev. Nå kommer også læremateriellet.

Eivind Senneset

Byggdrifterfag har hatt en veldig lang fødsel, men nå er utdanningen snart komplett med offisielle  læremidler.

2022090810174920230209082903

ola.tommeras@fagbladet.no

Det har gått 50 år siden arbeidet med fagbrev byggdrifter startet første gang i 1972, av den gangen Norsk Kommuneforbund. Fagbrev byggdrifter var godkjent i 2014, og året etter tok de første byggdrifterne sine fagbrev.

Nå starter arbeidet med læremidler. Når faget fyller ti år i 2024, skal digitale læremidler og bøker være på plass. Det har vært etterlengtet.

{f1}

Fikk penger i sommer

Like før sommeren søkte Fagforbundet, YS, Norsk Arbeidsmandsforbund, Fagakademiet og AOF sammen om penger fra den nye ordningen for støtte til læremidler i smale fag. Svaret kom i sommer, og en forfatter-gruppe fra fagmiljøet er allerede nedsatt.

– Byggdrifterfaget er smalt. Et forlag tjener ikke noe på å lage læremidler uten at det er med støtte, sier Svein Morten Sørensen fra Fagforbundets faggruppe for byggdrift og eiendomsforvaltning. Han er en av de tre forfatterne som skal snekre sammen nye læremidler.

{F2}

Viktig for lærlinger

– Det er veldig viktig å få dette på plass, særlig for nye lærlinger, de som kommer rett fra skolen, sier Sørensen. De første årene har det mest vært vaktmestere som har formalisert sin kompetanse ved å ta fagbrev som byggdriftere.

– Det har hittil vært mye klipp og lim og forskjellige kompendier arbeidsplassene selv har laget. Det har fungert, men vi har sett helt fra starten at det har vært behov for læremidler.

Trenger bevisstgjøring

Svein Morten Sørensen satt i seksjonsstyret for Yrkesseksjon samferdsel og teknisk da Fagforbundet fikk godkjent byggdrifter som fag. Han har vært med helt siden brevet var blitt godkjent i alle instanser og var med som sensor da de første vaktmesterne tok fagbrev som byggdrifter.

– Er jobben gjort nå, nå som læremidler kommer?

– Nei! Vi har en jobb å gjøre i kommunene. Det er ikke tradisjon for å ta inn lærlinger innen håndverksfag i kommunene. Det gjenstår å bevisstgjøre kommuner om byggdrifterfaget. 

Fra vaktmester til byggdrifter

1890: Det ble vanlig å ansette en pedell/vaktmester i skoler og offentlige bygninger. Vanligvis rekruttert blant bønder.

1945: I årene etter krigen ble det stadig mer vanlig med vannbåren varme. Vaktmestere ble rekruttert blant skipsmekanikere som kjente disse systemene.

1970: Digitaliseringen begynner. Det blir vanlig å rekruttere vaktmestere blant elektrikere.

1972: Norsk kommuneforbund ser at vaktmester bør bli et eget fag, og gjør første forsøk på å etablere fagbrev.

2000: Rekruttering skjer i økende grad fra industrien, av fagfolk med automatikerutdanning.

2005: Fagforbundet begynner igjen arbeidet med å få på plass et fagbrev.

2014: 1. august godkjennes byggdrifterfaget som 1+3 års utdanning. De første lærlingene begynner. AOF og Folkeuniversitetet starter teoriutdanning. Senere kommer Fagakademiet med nettkurs.

2015: De første praksiskandidatene avlegger teoretiske og praktiske prøver etter ett år med kurs.

2022: Fagforbundet, YS, Norsk Arbeidsmandsforbund, Fagakademiet og AOF får sammen støtte til læremidler for smale fag. Arbeidet begynner og skal være klart i 2024.

Fagbrev byggdriftere

• Ble godkjent i 2014 etter mange års jobb. De første vaktmestere tok fagbrev som byggdriftere samme år.

• Å bli byggdrifter som lærling er ett år på skole og tre år i lære. Spesielt for lærlinger har offisielle læremidler vært etterlengtet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy