Nærmere 1 av 150 mennesker i verden er fanget i moderne former for slaveri. Kvinner og barn er helt klart mest sårbare.
Frilanser 3
Målet FN har satt seg er å utrydde alle former for moderne slaveri innen 2030.
I stedet har antallet mennesker i tvangsarbeid eller tvangsekteskap økt med 10 millioner mellom 2016 og 2021.
Den nye FN-rapporten viser at 28 millioner mennesker var i tvunget arbeid ved utgangen av fjoråret, mens 22 millioner lever i et tvangsekteskap.
Det betyr at nærmere 1 av 150 mennesker i verden er fanget i moderne former for slaveri.
– Det er sjokkerende at situasjonen for moderne slaveri ikke blir bedre, sier Guy Ryder, leder i FNs arbeidsorganisasjon (ILO).
Pandemi fører til gjeld
Koronapandemien, som førte til at mange arbeidere fikk mer gjeld, har økt risikoen, ifølge rapporten.
Kombinert med effekten av klimaendringene og væpnet konflikt har pandemien ført til en stans i sysselsetting og utdanning som er uten sidestykke, noe som igjen har ført til mer ekstrem fattigdom og migrasjon under utrygge forhold.
Ifølge rapporten er det snakk om langvarige problemer ettersom tvangsarbeid kan vare i årevis, og tvangsekteskap kan vare et helt liv.
Antall mennesker som er tvangsgiftet, har økt med 6,6 millioner siden de forrige anslagene i 2016.
I samme periode økte antall tvangsarbeidere med 2,7 millioner, ifølge rapporten. Økningen ble ene og alene drevet fram av mer tvangsarbeid i privat sektor.
Kvinner og barn
Kvinner og barn er helt klart mest sårbare, ifølge rapporten. En av fem personer utsatt for tvangsarbeid, er barn, hvorav halvparten blir utnyttet seksuelt.
Migrantarbeidere har samtidig tre ganger så stor risiko for å havne i tvangsarbeid enn andre voksne.
– Denne rapporten understreker at det haster å sikre at all migrasjon er trygg, ordentlig og regulær, sier António Vitorino fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) i en uttalelse.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye