Nærmere 1 av 150 mennesker i verden er fanget i moderne former for slaveri. Kvinner og barn er helt klart mest sårbare.
Frilanser 3
Målet FN har satt seg er å utrydde alle former for moderne slaveri innen 2030.
I stedet har antallet mennesker i tvangsarbeid eller tvangsekteskap økt med 10 millioner mellom 2016 og 2021.
Den nye FN-rapporten viser at 28 millioner mennesker var i tvunget arbeid ved utgangen av fjoråret, mens 22 millioner lever i et tvangsekteskap.
Det betyr at nærmere 1 av 150 mennesker i verden er fanget i moderne former for slaveri.
– Det er sjokkerende at situasjonen for moderne slaveri ikke blir bedre, sier Guy Ryder, leder i FNs arbeidsorganisasjon (ILO).
Pandemi fører til gjeld
Koronapandemien, som førte til at mange arbeidere fikk mer gjeld, har økt risikoen, ifølge rapporten.
Kombinert med effekten av klimaendringene og væpnet konflikt har pandemien ført til en stans i sysselsetting og utdanning som er uten sidestykke, noe som igjen har ført til mer ekstrem fattigdom og migrasjon under utrygge forhold.
Ifølge rapporten er det snakk om langvarige problemer ettersom tvangsarbeid kan vare i årevis, og tvangsekteskap kan vare et helt liv.
Antall mennesker som er tvangsgiftet, har økt med 6,6 millioner siden de forrige anslagene i 2016.
I samme periode økte antall tvangsarbeidere med 2,7 millioner, ifølge rapporten. Økningen ble ene og alene drevet fram av mer tvangsarbeid i privat sektor.
Kvinner og barn
Kvinner og barn er helt klart mest sårbare, ifølge rapporten. En av fem personer utsatt for tvangsarbeid, er barn, hvorav halvparten blir utnyttet seksuelt.
Migrantarbeidere har samtidig tre ganger så stor risiko for å havne i tvangsarbeid enn andre voksne.
– Denne rapporten understreker at det haster å sikre at all migrasjon er trygg, ordentlig og regulær, sier António Vitorino fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) i en uttalelse.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Anita Arntzen
MINISTERBESØK: Ingvild Kjerkol besøkte Emma Straub på St. Olavs hospital i forkant av sykehustalen. Fagforbundet krever flere lærlinger som Emma i norske sykehus.
John Olav Berdahl
KREV HANDLING: Janne Håkonsen jobbar som sosialkonsulent i Nav Sagene og er tillitsvalgt i Fagforbundet. Ho er uroa over fleire månaders ventetid på AAP-søknadar og den store prisauka.
Øystein Windstad