JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet

6,8 milliarder ekstra til kommunene. Mette Nord forventer enda mer innen nyttår

ENIGE: Mette Nord (t.h) og Gunn Marit Helgesen i KS vil ha mer penger til kommune-Norge for å unngå flere kutt i velferdstjenestene. Her i Stortingets vandrehall.

ENIGE: Mette Nord (t.h) og Gunn Marit Helgesen i KS vil ha mer penger til kommune-Norge for å unngå flere kutt i velferdstjenestene. Her i Stortingets vandrehall.

Jo Straube

Mette Nord forventer at det raskt kommer mer penger til kommunene. – Hvis ikke blir fortsatt alvorlige kutt, og flere kutt i velferdstjenestene.

2024100713174220241007153527

vigdis.alver@fagbladet.no

helge.ronning.birkelund@lomedia.no

– Kutt vil gå mer ut over innbyggere som har behov for pleie- og omsorgstjenester, barn i barnehagene og SFO. Jeg frykter at det skjer, sier Mette Nord, leder av Fagforbundet.

Hun står i vandrehallen i Stortinget. Inne i stortingssalen har finansminister Trygve Slagsvold Vedum akkurat lagt fram årets statsbudsjett der kommunene får 6,8 milliarder mer.

• Les også: Kommuneøkonomien styrkes, men Fagforbundet er fortsatt bekymret

– Det er ikke nok penger til kommunene lagt inn i budsjettet nå. Det må komme mer i nysalderingen på slutten av året, krever Nord. 

Ute i kommune-Norge har kommunepolitikere allerede varslet store kutt i budsjettene. 

– Vi er bekymret for utviklingen. Vi får rapporter fra våre tillitsvalgte at de er i prosesser med kutt i budsjetter og tjenestetilbud, påpeker Nord.

De tillitsvalgte er bekymret for innbyggerne, sier hun. 

– Innbyggerne som har større behov enn det kommunen klarer å dekke. Det blir økt press på de ansatte og på hele systemet, mener Nord.

– Blir kutt

Nord forventer at det ganske raskt kommer signaler om at det kommer mer penger til kommunene.

– Jeg skal også ta opp dette i kanalene jeg kan, inn mot KS og regjeringen. Vi skal ha ulike dialoger med flere. Konsekvensene uten mer penger blir mer kutt i tjenestene i kommunene, fastslår Nord. 

Nord mener at det er viktig at regjeringen går i god dialog med KS og ser på hvilke utgifter man ikke tok høyde for når budsjettet ble lagt, og at dette blir rettes opp.

Sande bekymret

Kommunalminister Erling Sande (Sp) kunne mandag presentere det største handlingsrommet i alle fall på 15 år til Kommune-Norge utover demografi og pensjon. Statsbudsjettet innebærer en økning på 6,8 milliarder kroner neste år.

3,2 milliarder kroner skal dekke merkostnader til befolkningsendringer og pensjon. Økt handlingsrom tilsvarer dermed 3,6 milliarder kroner.

10 milliarder i minus

Nylig presenterte KS en regnskapsundersøkelse som viser et merforbruk på minst 10 milliarder kroner i 2024. Den inkluderer verken Oslo eller den ventede skattesvikten.

– Dette budsjettet er et betydelig løft. Men det er også nødvendig, sier Sande til FriFagbevegelse.

– Kommunenes virksomhet er helt i kjernen av det vår regjering er opptatt av, med blant annet barnehage, skole og eldreomsorg. De følger oss nærmest fra vugge til grav. Derfor er dette et område vår regjering knytter stor oppmerksomhet til, sier han.

– Vi vil ha en tett dialog med kommunene og ser at det kan bli krevende utover året, innrømmer Sande, som allerede nå varsler å komme tilbake i nysalderingen av budsjettet for inneværende år.

Også LO forventer mer

Også LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad forventer at det kommer mer penger til kommunene:

– Hvis utviklingen går som vi tror, forventer jeg at det kommer mer penger senere, sier Bjørnstad. 

– Når det gjelder oppgavene som skal gjøres, er jeg redd for at kommunene går en ganske tøff periode i møte. Så hører jeg regjeringen si at de vil følge nøye med og komme tilbake til kommuneøkonomien i budsjettrunder utover høsten og i revidert, sier LOs sjeføkonom.

OM KOMMUNENES ØKONOMI:− Det er en situasjon som går hardt utover kommunenes velferd, mener LOs sjefsøkonom Roger Bjørnstad.

OM KOMMUNENES ØKONOMI:− Det er en situasjon som går hardt utover kommunenes velferd, mener LOs sjefsøkonom Roger Bjørnstad.

Jo Straube

Det ligger i det regjeringen sier at de selv ser at det kommer til å bli noe stramt for kommunene, og det er noe som bekymrer LO, mener Bjørnstad.

Det er allerede økonomisk stramt ute i kommunene, og LOs Bjørnstad mener at det ikke har blitt bedre av at mange kommuner har gått over til Høyre-dominert styre.

− De har kuttet i eiendomsskatter og prøver å finansiere det med kutt i velferdstjenester og utdanning til befolkningen. Så har vi fått renteøkninger kommunene sliter med å betale.

– Det er en situasjon som går hardt utover kommunenes velferd, hvis man ikke gjør noe med det, mener Roger Bjørnstad. 

KS: − Ikke nok penger

Styreleder i KS Gunn Marit Helgesen er også tydelig på at budsjettet ikke gir nok til kommunene.

− Det er ikke nok penger. Kommunene rapporterer om budsjettoverskridelser på ti milliarder i år. Det er ikke finansiert opp, og da blir det kutt.

− Hva kan vi forvente å få med det budsjettet som ligger til grunn? Det er i alle fall ikke de tjenestene som vi har nå, sier Helgesen.

Styrelederen i KS er bekymret for kuttene overalt.

− Det gjelder barnehager, barnevern og skoler. Kommuner må se på alt: fritidsklubber, kollektivtilbud, kulturtilbud og fylkesveier. Alle områder blir gjennomgått med lupe for å se hva vi kan vi ta bort. For dette er ikke nok.

− Hvis Stortinget og regjeringen vil at vi skal ta bort noe fra kommunal sektor, så må de si hva som skal bort. Da må de være ærlige. Hvis ikke skapes forventninger, og det blir et enormt gap mellom det innbyggerne får og det de forventer. 

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy