740 livvakter passer på fagbevegelsen

Leder av Los delegassjon til Colombia, Mette Nord og statssekretær i det colombianske arbeidsdepartementet, Enrique Bords.

Leder av Los delegassjon til Colombia, Mette Nord og statssekretær i det colombianske arbeidsdepartementet, Enrique Bords.

LO-delegasjonen som i disse dager besøker Colombia, får beskrevet en voldsom virkelighet. Et eget statlig livvaktprogram med 740 vakter beskytter de tillitsvalgte.

2014112712000020141127134111

torgny@lomedia.no 

En topptung LO-delegasjon besøker i disse dager Colombia. Formålet er å diskutere arbeidstakerrettigheter med colombianske myndigheter og støtte søsterorganisasjonen CUT i deres arbeid.

Delegasjonen ledes av leder i Fagforbundet Mette Nord. Det var meningen at LO-lederen skulle være delegasjonsleder, men streiken i LO gjorde at hun valgte å ta seg av hjemlig problemer før hun ga seg i kast med colombianske.

Møtte statssekretæren

Tirsdag hadde delegasjonen et langt møte med statssekretæren i det colombianske arbeidsdepartementet. Der ga han uttrykk for at de hadde identifisert de fleste problemene i arbeidslivet.

Mette Nord sier til frifagbevegelse.no at statssekretæren oppsummerte regjeringas politikk i fem punkter:

* Avskaffe barnearbeid. Barnearbeidet skal være halvert innen 2018. Det er viktig å sikre barn en oppvekst med lek og kulturelle aktiviteter.

* Det er opprettet en statlig arbeidsformidling der arbeidsgiverne som trenger arbeidskraft kan søke og ungdom leite etter arbeid. Dette utfordrer et system med privat arbeidsformidling, og minst en ungdom har blitt drept for å stille seg i feil kø.

* For de som er i arbeidslivet er det viktig at arbeidsplassene er kvalitetsarbeidsplasser hvor spesielt helse, miljø og sikkerhet er i varetatt.

* I Colombia er det en stor uformell sektor. Det vil si folk som jobber uten arbeidskontrakter og som regel med svart betaling. Det er viktig å formalisere denne delen av arbeidslivet.

* Landet har ikke noe pensjonssystem som vi kjenner det, men de er i gang med å etablere et system med tvangssparing som ikke utbetales før en slutter i arbeidslivet. Det kommer ikke til å få noen særlig effekt på mange år.

Gjennomføringsevnen

– Det er positivt at de har planer, spørsmålet er hvordan gjennomføringsevnen er, sier Mette Nord.

– Vi på vår side understreket hvor viktig det er med et trepartssamarbeid for å få et velfungerende arbeidsliv. Og siden det er den internasjonale dagne for kamp mot vold mot kvinner var det naturlig også å ta opp dette spørsmålet, sier hun.

– Colombia er kjent som et land hvor det har vært mye drap på tillitsvalgte, ble det temaet tatt opp på møtet?

– Ja, vi gjorde det og statssekretæren sa at den colombianske staten hadde opprettet et eget program for beskyttelse av tillitsvalgte i fagbevegelsen. 740 livvakter er ansatt til denne oppgaven, ble fortalt.

Ett år i fengsel

– Men selv om det kan se pent ut på papiret, er det mye som tyder på at praksisen er annerledes. Det er bare 14 dager siden en tillitsvalgt i oljeindustrien bel løslatt etter å ha sittet ett år i fengsel.

Nord er klar over at det er store forskjeller innad i Colombia. Det er store landområder hvor de sosiale forskjellene er enorme og som er lite påvirket av utviklingen i byene.

Men Nord mener at internasjonal oppmerksomhet er viktig for å hjelpe colombiansk fagbevegelse til å endre situasjonen i landet.

Med på turen er forbundslederne John Lerivaag i NTL og Hans Felix fra El & IT Forbundet.

Colombia:

Colombia regnes som et av verdens farligste land å være fagorganisert i. Bare i løpet av vårene 2011-2013 ble 87 fagorganiserte drept. I tillegg mottok flere dødstrusler eller ble utsatt for angrep der de ble mer eller mindre alvorlig skadet.

Det fjerde største landet i Sør-Amerika, og det eneste som grenser til både Stillehavet og Det karibiske hav.

Landet har 48 millioner innbyggere og er en av verdens største eksportører av kaffe, blomster, smaragder, kull og petroleum.

Colombia er også storeksportør av narkotika, og narkotikakartellene er en viktig maktfaktor i landet.

Colombia har i flere tiår vært plaget med borgerkrig mellom regjeringen og den marxist-leninstiske FARC-geriljaen. Norge og Cuba har de siste årene tilrettelagt for forhandlinger om en fredlig slutt på konflikten.

I fjor sommer inngikk Norge også en avtale med Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) der Norge forpliktet seg til å bidra med 9 millioner kroner for å styrke de colombianske fagorganisasjonene CUT, CTC og CGT.

I sommer ratifiserte Stortinget en omstridt handelavstale mellom Efta-landene (beriblant Norge) og Colombia. I tilknytning til denne har Norge inngått en egen avtale med Colombia om regelmessige møter om meneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og sosial dialog.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy