LO-kongress 2017

Aktive unge delegater satt tydelig preg på LO-kongressen

Leder i fagforbundet Ung, Christina Beck Jørgensen og netleder Mts Monsen, er fornøyde med det de unge har fått til på kongressen.

Leder i fagforbundet Ung, Christina Beck Jørgensen og netleder Mts Monsen, er fornøyde med det de unge har fått til på kongressen.

Kathrine Geard

Selv om de er få, har aktive unge delegater klart å sette et tydelig preg på LO-kongressen.
– Jeg er imponert, sier ungdomsrådgiver i LO-administrasjonen, Pål Henriksen Spjelkavik.

2017051215065720170512150608

kathrine.geard@fagbladet.no

Blant LO-kongressens 315 delegater er bare 15 under 30 år. Gruppa under 35 år, som LO regner som ungdom, teller 31 personer.

Men de har til gjengjeld ikke ligget på latsida under den hektiske LO-kongressen.

Les alt fra kongressen her

Spjelkavik, som koordinerer ungdomsarbeidet i LO sentralt, er veldig fornøyd med at unge delegater har vært veldig synlige.

Ungdomsrådgiver i LO-administrasjonen, Pål Henriksen Spjelkavik.

Ungdomsrådgiver i LO-administrasjonen, Pål Henriksen Spjelkavik.

Kathrine Geard

– Mange unge har vært på talersolen og gjort en god jobb der. Jeg skulle selvfølgelig ønske at det var flere unge delegater, det er det ikke. Men de unge delegatene som har vært her har gjort seg selv veldig synlige og satt ungdommen på dagsorden. Det synes jeg er utrolig artig å se, sier Spjelkavik.

Ivaretatt

Han påpeker også at selv om forslaget om eget ungdomskapittel i handlingsprogrammet falt, blir mange av intensjonene i forslaget fra undommen ivaretatt i det som nå er vedtatt.

– Det som gleder meg å se er at ungdommen er så utrolig opptatt av organisasjonen.De er opptatta av å oppretteholde kjente og kjære aktiviterer som sommerpatruljen, som studentservvide. De vil ut på skoler og snakke med elever, de vil treffe læringer. Det er veldig kult å se at ungdommer så opptatt av LOs organisasjon og aktiviteter.

Også 1.nestleder, Peggy Hessen Følsvik, roste de unge delegatene da hun la fram redaksjonskomiteens innstilling.

– Det er flott å se at de er så opptatt av organisasjonen i ungdomsarbeidet.

Mer aktiv enn sist

Leder i fagforbundet Ung, Christina Beck Jørgensen, er like fornøyd med det de unge har fått til på kongressen. Dette er hennes andre kongress, og Jørgensen har vært mye mer aktiv denne gangen.

– Nå er jeg veldig mye mer trygg på hva vi gjør og hvordan vi gjør det. For fire år siden var jeg totalt avhengig av han som satt ved siden av meg. Men nå har jeg stålkontroll.

Støtter hverandre

Jørgensen sier hun har opplevd at ungdommen er utrolig samlet. De har en egen chat på Facebook. Hver gang noen har ønsket å foreslå eller snakke om noe så skriver de om det på chatten og diskuterer det der.

– Så støtter vi hverandre eller har diskusjoner på det om vi er uenige. Og det som er så fantastisk er at det er så god støtte i hverandre, på tvers av forbund, sier Jørgensen, og legger til at de backer hverandre når de er på talerstolen, tar bilder av hverandre og gir hverandre skryt.

– Det er så godt for når du kanskje aldri har vært på en talerstol før...og det å gå på talerstolen her...da er det veldig godt å ha noen som sier: Bra jobba, vet du hva, det der var knallbra.

Jørgens føler også at de har fått gjennomslag for mye av det de mener.

– Det viktigste for oss er at ungdommen blir mer ivaretatt i LO-systemet, at vi kommer mer inn i de prosesser som er, i utvalg, sekretariat og rep.skap og sånne ting. Jeg føler nå at vi virklig har vært synleig og vist at vi er dyktige. Håper det gjør at de eldre slipper oss lettere til.

– Du har vært med i den ene redaksjonskomiteen, hvordan opplevde du det?

– Det var kjempegøy. Det var mange timer, men jeg har lært masse om politikk som jeg ikke visste om fra før av. Så jeg har benytta pausene og sånn til å spørre litt om de forskjellige temaene. Jeg har blitt hørt samme hva jeg har sagt og fått god støtte.

– Er det noen sak dere har fått gjennom du vil trekke fram?

– Den endringa fra ungdom til ung var veldig viktig for oss, for å inkludere flere. For veldig mange i målgruppa til LO under 35 år, de føler seg ikke som ungdom. Jeg er 28 år og vil ikke si jeg er ungdom lenger.

Litt skuffet

I dag mange slutter på yrkesfagutdanning etter to år fordi de ikke får plass som lærling noe sted. Og Jørgensen er litt skuffet over at det ikke ble lovfesting av læreplass, men tror ikke de kommer til å fortsette å kjempe for den. For det er også delte meningher blant unge om det er riktig å lovfeste eller ikke.

– Jeg skjønner jo at det er mye lettere å få til i offentlig sektor enn privat. Så vi tenker at vi lar den saken ligge og heller jobber med det i Fagforbundet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy