JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alexandra (21) er yngst på kongressen

YNGST: Alexandra Furunes har valgt et mannsdominert yrke. På LO-kongressen epresenterer hun likevel rørleggerforeningen blant Fellesforbundets delegater.

YNGST: Alexandra Furunes har valgt et mannsdominert yrke. På LO-kongressen epresenterer hun likevel rørleggerforeningen blant Fellesforbundets delegater.

Hekge Rønning Birkelud

Hun rakk såvidt å begynne i ny, fast jobb som rørlegger før hun møter som yngste delegat på LO-kongressen.

2017050312283320230821171436

helge@lomedia.no

Snittalderen på kongressen er 51, mens eldste delegat er 76 år. Den yngste er 21 år gamle Alexandra Furunes.

Neste uke bytter hun ut arbeidsbuksa og rørtang med papirer og finklær. Og arbeidsbrakka byttes ut med kongress-salen.

– Jeg ble overrasket over at jeg ble valgt som delegat fra Fellesforbundet, men samtidig veldig glad. Jeg gleder meg veldig. Men er også veldig spent, sier Alexandra til LO-Aktuelt.

Hun er delegat nummer 131 på LO-kongressen som starter mandag, og varer hele uka. Furunes er en av 53 representanter for Fellesforbundet.

Dette blir de store sakene på LO-kongressen

Tilfeldigheter

Ikke mange jenter utdanner seg til rørlegger. På videregående var Alexandra ensom jente sammen med 15 gutter.

På spørsmål om hvorfor hun satset på nettopp dette yrket, blir hun litt svar skyldig.

– Det er vel mest tilfeldig. Jeg kjente noen som gikk på linja. Allmennfag funka ikke for meg, forklarer hun.

Hun er oppvokst på Inderøy i Nord-Trøndelag, og gikk på Verdal videregående skole før hun fikk lærlingplass på Bravida i Trondheim for to og et halvt år siden.

I mars tok hun fagprøven og fikk fast jobb.

At hun engasjerte seg i fagbevegelsen er like tilfeldig som yrkesvalget.

– Jeg ble spurt om jeg ville være med på et ungdomsmøte med gratis pizza som lokkemat. Så var det gjort, sier Alexandra, som siden har vært med på mange ungdomskonferanser.

Så ble hun valgt til kongressen på representantskapet i Fellesforbundet.

Veldig spent

Det har gitt henne nok lesestoff.

– Det er en stor mengde papirer å sette seg inn i. Jeg har hatt nok å lese meg opp på. Jeg var på en nasjonal ungdomskonferanse på Sundvolden. Jeg har hørt at kongressen er litt som det, bare mye større. Jeg er spent, innrømmer hun.

Og så er det mye å sette seg inn i av alvorlige spørsmål. Som for eksempel EØS-avtalen.

– Jeg er veldig åpen og vil lytte til argumentene. Jeg har notert meg at også Fellesforbundet er veldig splitta. Jeg har ikke bestemt meg helt for hva jeg eventuelt skal støtte, innrømmer hun.

– Jeg er forberedt på ren hektisk uke, med mye jobbing og stor konsentrasjon.

Hun er spesielt opptatt av arbeidet med lærlinger. Hun sitter i lærlingerådet i regionen. Der kan hun hjelpe til med at lærlingenes rettigheter blir fulgt.

– I tillegg er jeg opptatt av en statusheving for yrkesfag, sier Alexandra.

Hvert fjerde år

Kongressen er LOs øverste organ og arrangeres hvert fjerde år. Her er alle forbund representert. Delegatene bestemmer hvordan organisasjonen skal utvikles og hva LO skal satse på politisk. Kongressen velger dessuten hvem som skal lede LO de neste fire årene.

315 delegater har stemmerett på kongressen. Kongressen er LOs øverste organ. Her er alle forbund representert. delegatene bestemmer hvordan organisasjonen skal utvikles og hva LO skal satse på politisk. Kongressen velger dessuten hvem som skal lede LO de neste fire årene.

260 delegater velges av forbundene, ut fra hvor mange medlemmer de har, mens 40 velges av LOs fylkesorganisasjoner basert på medlemstall.

Dessuten møter de 15 faste medlemmene av sekretariatet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy