JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Alle frisørsalonger er stengt. 16.000 frisører er uten kunder. Nå frykter mange for lønna

STENGT: Nikita-kjeden har tariffavtale med Fagforbundet og felles forståelse av regelverket. Men i mange stengte salonger diskuteres det nå hvordan lønna skal beregnes.

STENGT: Nikita-kjeden har tariffavtale med Fagforbundet og felles forståelse av regelverket. Men i mange stengte salonger diskuteres det nå hvordan lønna skal beregnes.

Ola Tømmerås

Frisørenes fagforening blir nedringt av bekymrede medlemmer. Usikkerheten i salongene er stor. Reglene tolkes i alle retninger.

2020031314362720200313150839

ola.tommeras@fagbladet.no

Utfordringen er at få frisører har fast lønn. De fleste har en kombinasjon av garantilønn og provisjon. Antallet kunder bestemmer lønna. Nå har frisørene ingen kunder.

Gjennomsnittslønn gjelder

– Det skal tas utgangspunkt i gjennomsnittslønn i minimum de tre siste månedene. Det er beskjeden leder av Frisørenes fagforening, Vivian Jacobsen, gir medlemmene.

Det har gått i ett hos fagforeningen etter at salongene måtte stenge klokka 18.00 torsdag. Telefonene strømmet på til langt på natt. Meldingene tyder på at ikke alle arbeidsgivere er like enige i reglene eller vet hvordan lønn skal beregnes.

– For oss er det viktig at medlemmene nå sikres 100 prosent lønn når de ikke har mulighet til å få provisjon, sier Jacobsen.

DRASTISK: Plakater forteller kundene nøkternt om tiltaket, som er det mest inngripende i samfunnet siden krigens dager.

DRASTISK: Plakater forteller kundene nøkternt om tiltaket, som er det mest inngripende i samfunnet siden krigens dager.

Ola Tømmerås

Les alt om korona-viruset på Fagbladets spesialside

Mange forskjellige beskjeder

– Mange fått beskjed om at de må på Nav fra første dag eller at det bare er to dager med arbeidsgiverlønn. Andre har fått beskjed om å bruke tiden til å vaske salongen, men har ikke fått avklart lønna, forteller Jacobsen til Fagbladet.

– Det virker som om mange har tatt endringene NHO ønsker på forskudd, men inntil lover og regler blir endret, så forholder vi oss til 15 dager, slik regelverket er i dag, sier hun.

NHO har bedt om at staten overtar ansvaret for lønn de første dagene etter permittering, som i dag dekkes av arbeidsgiver.

Lettere for arbeidsgiverne

Regjeringen har fredag foreslått å endre reglene ved permitteringer, slik at perioden arbeidsgiver dekker kuttes fra 15 til to dager. Ventedagene vil også bli fjernet slik at den permitterte får dagpenger fra første dag. Det foreslås også at det skal være nok med en reduksjon av arbeidstiden på 40 prosent, for å ha rett på dagpenger, mot tidligere 50 prosent.

Korona-stengt

Med hjemmel i smittevernloven, vedtok myndighetene torsdag at alle virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, hulltaking (piercing) og lignende skal stenge. Stengingen inntrådte klokka 18.00 torsdag kveld.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy