JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her kan du måtte vente i timer på ambulansen

Ambulansefolket inviterer helseminister Høie: – Kom hit, så skal få se hva avstand er for noe

Seks av ti sa opp jobben

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

Ambulansetjenesten Steigen

– Jeg tror ikke han helt skjønner problemene vi sliter med, sier sykepleier og paramedic Ingebjørg Schrøder. Hun var den første som sa opp jobben sin i protest mot å gå tilbake til hjemmevaktordning.

2021090309365720210903131913

ola.tommeras@fagbladet.no

Torsdag ettermiddag kom Høie med svar til stortingspolitikere som reiste spørsmål om situasjonen i Steigen, der brorparten av alle ansatte ved ambulansestasjonen har sagt opp sine stillinger i protest. Ved ni av 21 ambulansestasjoner i Nordland er det tilsvarende situasjon, men i Steigen har de ansatte gjort opprør mot hjemmebaserte vaktordninger.

I dag kom Høie med sitt svar til dem som kjemper for ambulansetjenesten i Steigen. Det svaret er de lite fornøyde med.

Nekter å gå tilbake til hjemmevakt. Sa opp jobben.

Vakt hjemme

I Steigen har ambulanseansatte hjemmevakt i påvente av utrykning, noe som medfører unødvendig tidsbruk ved utrykning.

Så kom korona. Som et pandemitiltak ble hjemmevaktordningen midlertidig avviklet og ansatte overført til tjeneste på stasjonen i Leines. Der jobbet vaktlagene sammen og rykket ut sammen. I august fikk de beskjed om å gå tilbake til gammel ordning med å sitte hjemme og vente på utrykning.

Det er ikke aktuelt. Nå har de fleste sagt opp.

– I tilfelle smitte

Bent Høie viser til at mer robust tjeneste var påkrevd på grunn av pandemien.

– Det ble mer robust med tanke på eventuell smitte blant ansatte, ved at sykdom i ett eller to vaktlag ikke ville slå ut tjenesten. Helse Nord RHF har informert meg om at dette ble foretatt som et strakstiltak og at tiltaket ble tydelig kommunisert å være midlertidig, svarer Høie.

Han viser videre til at Helse Helse Nord RHF nå utarbeider strategi for prehospitale tjenester i helseregion nord.

Les hele svaret fra Høie til Stortinget.

Sykepleier og paramedic Ingebjørg Schrøder vil gjerne ha Høie til Steigen, for å vise ham utfordringene de står overfor.

Sykepleier og paramedic Ingebjørg Schrøder vil gjerne ha Høie til Steigen, for å vise ham utfordringene de står overfor.

Ambulansetjenesten Steigen

– Det er et ikke-svar

– Han svarer jo ikke på problemet vårt. Dette oppstod ikke som en følge av koronaberedskapen. Det har vært langvarig misnøye med vaktordningen. Nå som vi har hatt en akseptabel vaktordning i halvannet år, så er det helt bak mål gå tilbake til en dårlig ordning, sier Schrøder.

Hun er heller ikke betrygget av de tiltakene Helse Nord har lovet Høie at de iverksetter.

– Når det eneste kjente tiltaket er at de lyser ut stillingene til oss som har sagt opp, så er det ikke mye betryggende. Også ved andre stasjoner i Nordland truer nå ansatte med oppsigelse, sier Schrøder.

Ordfører Aase Refsnes i Steigen er skuffet over svaret fra Høie.

Ordfører Aase Refsnes i Steigen er skuffet over svaret fra Høie.

Steigen kommune

Ordfører: Frustrert og bekymret

– Vi vet hvor vanskelig det er å skaffe helsepersonell til regionen. Nå mister vi dem, sier ordfører Aase Refsnes (SV), som er både frustrert og bekymret for den situasjonen kommunen nå står i. Hun er provosert over at Høie skyver ansvaret over på Nordlandssykehuset.

– Han svarer som om han ikke har noen mulighet til å påvirke grunnberedskapen, sier Refsnes og svarer på hva hun Mener Høie må gjøre:

– Han må sikre bevilgningene slik at også distriktene får en ambulanseberedskap med akseptabel responstid, med vaktlagene på stasjonen. Vi her i Steigen blør ikke saktere og vi føder ikke saktere enn andre. Vi har lengre vei enn de fleste til sykehus. Da kan vi ikke ha en ordning der det går med tid på å samle vaktlaget, sier hun.

– Minister som ikke vil styre

Stortingspolitiker Mona Fagerås (SV) og Willfred Nordlund (Sp) fra Nordland stilte begge spørsmål til Høie om situasjonen for ambulanseberedskap.

– Jeg er skuffet over svaret fra Høie. Det vitner om en minister som ikke vil styre, sier Mona Fagerås til Fagbladet. Hun er også i tvil om Høie har tatt inn over seg avstandene på steder som Steigen.

– Jeg tror ærlig talt ikke ministeren kjenner til avstandene her i nord. Det tar to til to og en halv time å kjøre fra Steigen til Bodø (under utrykning red.anm.). Hvis du i tillegg skal vente halvannen time på ambulansen mens vaktlaget reiser hjemmefra, så er det overhodet ikke i henhold til det Stortinget har bedt regjeringen om når det gjelder responstid, sier hun.

Fagerås lover å følge opp saken.

– Jeg forstår ikke hva han mener med at saken skal følges opp. Hvor lang tid tar det? Nå har en ny ansatt sagt opp, opplyser hun.

Ambulanse i Steigen og Nordland

• Steigen ligger mellom Bodø og Hamarøy og har 2.600 innbyggere over et areal på 13.000 kvadratkilometer.

• Steigen har to tettsteder. De ligger henholdsvis 210 og 240 kilometer fra Nordlandssykehuset i Bodø.

• Ambulanseansatte er nå beordret tilbake til hjemmevaktordning, der det går med ekstra tid for å hente makkeren ved utrykning.

• Det er 21 ambulansestasjoner i Nordland. Ni av disse har helt eller delvis hjemmevaktordning, slik som i Steigen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy