JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strid om posten i USA

Amerikansk fagforeningstopp: – Trump lyver om valgfusk og poststemmer

Ken Mayfield (til høyre) er leder for fagforeninga til National Association of Letter Carriers i Oklahoma by. Han er blant de mange som har demonstrert mot kutt i det amerikanske postverkets tjenestetilbud. Her fra en markering i forrige uke.

Ken Mayfield (til høyre) er leder for fagforeninga til National Association of Letter Carriers i Oklahoma by. Han er blant de mange som har demonstrert mot kutt i det amerikanske postverkets tjenestetilbud. Her fra en markering i forrige uke.

Sue Ogrocki / AP / NTB Scanpix

Koronasmitten blant amerikanske postfolk har økt de siste ukene. – Det er demoraliserende og stressende, men våre medlemmer holder ut, sier James Sauber i fagforeninga National Association of Letter Carriers.

2020082415052420200824150623

svein.egil.hatlevik@fagbladet.no

– Donald Trump forsøker å skremme velgerne til å tro at stemmegiving gjennom posten ikke er trygt, men han lyver.

Det skriver James Sauber, daglig leder i fagforeninga National Association of Letter Carriers (NALC) i en epost til Fagbladet.

NALC-toppen har gjennom flere år vært delaktig UNI Global Union, en internasjonal organisasjon for fagforeninger. Slik har han skaffet seg flere venner i det som fram til nyttår het PostKom, og som nå heter Fagforbundet Post og Finans.

– Det er en fagforening jeg ser svært mye opp til, i et land jeg respekterer veldig høyt, skriver Sauber.

– Jeg er takknemlig for solidariteten fra arbeidere i Norge. Vær klar over at fagbevegelsen i USA jobber hardt for å avslutte Donald Trumps tragiske presidentskap – og for å rette opp skadene han har påført våre felles demokratiske verdier, vår plikt til å kjempe mot klimaendringer og det ansvaret vi har for å kjempe for rettferdighet for alle.

Posten i pandemi-strid

Postvesenet i USA er havnet i sentrum for en hard strid mellom president Donald Trumps tilhengere og motstandere.

Som en konsekvens av koronapandemien er det ventet at mange flere amerikanere enn tidligere, spesielt demokrater, vil sende stemmesedlene sine i posten når USA skal velge president i november. Samtidig anklages Trump for å gjøre det han kan for å undergrave postvesenets evne til å få fram poststemmene i tide, skriver NTB.

Greg Andregic er tillitsvalgt i National Association of Letter Carriers. Her leverer han post i Pottsville i delstaten Pennsylvania.

Greg Andregic er tillitsvalgt i National Association of Letter Carriers. Her leverer han post i Pottsville i delstaten Pennsylvania.

Lindsey Shuey / Republican-Herald via AP / NTB Scanpix

Sauber kan berette at NALC-medlemmene, i likhet med mange av de andre som jobber i samfunnskritiske yrker, må løse arbeidsoppgavene sine til tross for en åpenbar smittefare.

– Vår fagforening er blitt utfordret på helt nye måter. Det å skaffe riktig utstyr og få sikkerhetsrutiner på plass for våre 210 000 medlemmer var veldig vanskelig. Men vi klarte det. Vi skaffet beskyttelsesutstyr og omorganiserte arbeidet vårt for å sørge for at det var trygt, skriver Sauber.

James Sauber er daglig leder i National Association of Letter Carriers.

James Sauber er daglig leder i National Association of Letter Carriers.

NALC

Nye ordninger

Det var i fjor mer enn 630 000 ansatte i det føderale United States Postal Service (USPS), som har monopol på brevombæring. I tillegg til NALC er det tre andre fagforeninger for postansatte i USA: The American Postal Workers Union, National Postal Mail Handlers Union og National Rural Letter Carriers' Association.

Sauber forteller at hver eneste budavdeling jobber tre skift, en ny arbeidstidsordning under pandemien for å kunne utøve effektiv sosial distansering.

{s1}

I starten av pandemien spredte viruset spesielt seg raskt i de tett befolkede nordøstlige delene av USA, der hvor New York, New Jersey og Boston ligger.

– Da hadde vi mye smitte blant våre medlemmer og flere tusen i karantene. Til vår fortvilelse døde rundt 40 postansatte tidlig i pandemien, skriver Sauber.

– Men vi klarte å snu utviklingen, og etter hvert gikk det bedre.

{F1}

Skuffet over myndighetene

Søndag var antall koronasmittede i USA oppe i mer enn 5,8 millioner, mens mer enn 180 000 personer hadde mistet livet som følge av virusinfeksjon, ifølge NTB.

– Dessverre har de nasjonale myndighetene sviktet innbyggerne fullstendig, og har ikke fått kontroll over viruset, skriver Sauber.

– De siste ukene har vi nok en gang sett at flere og flere postarbeidere blir smittet, eller at de må i karantene etter å ha vært i kontakt med dem som er blitt smittet. Det er demoraliserende og stressende, men våre medlemmer holder ut, fortsetter han.

Billig og trygt

Under det forrige presidentvalget i 2016 gikk én firedel av stemmene gjennom posten. Seks delstater bruker utelukkende stemmegiving per brev, forteller Sauber, mens ytterligere 31 delstater tillater å sende stemmeseddelen i postgangen.

– Poststemmer er beviselig en billigere måte å gjennomføre valg på enn alternativene og er uten risiko for hacking. Det er en trygg måte å delta i valget på under en pandemi. Foran valget i november venter vi at minst halvparten av stemmene kommer gjennom posten, skriver Sauber.

I en meningsmåling utført av Emerson College i juli sier 76 prosent av Biden-velgerne at de planlegger å stemme per post, mens det tilsvarende tallet blant Trump-velgerne er 32 prosent, skriver NTB.

Trump selv har hevdet at poststemmer vil føre til valgfusk, men har ikke kunnet dokumentere påstanden.

– Donald Trump forsøker å skremme velgerne til å tro at det ikke er trygt, men han lyver. Våre medlemmer er fast bestemt på å bevare demokratiet vårt, skriver Sauber til Fagbladet.

Kritiserer ny post-toppsjef

Han forsikrer at NALC-medlemmene gjør alt i sin makt for å levere gode posttjenester til befolkningen.

– Den nye generalpostmesteren som Trump fikk innsatt, satte i verk et stort antall endringer som har svekket postombæringen, men reaksjonene fra offentligheten var så negative at han måtte trekke dem tilbake, skriver Sauber.

Toppsjefen for det amerikanske postverket USPS, Louis DeJoy, er blitt gjenstand for mye kritikk etter at han har innført omfattende kutt i postbudsjettene.

Toppsjefen for det amerikanske postverket USPS, Louis DeJoy, er blitt gjenstand for mye kritikk etter at han har innført omfattende kutt i postbudsjettene.

US Senate / New York Times / AP / NTB Scanpix

Den nye generalpostmesteren Louis DeJoy tok over jobben som toppsjef i USPS i juni. Han er den første USPS-sjefen som selv ikke har bakgrunn fra etaten. I stedet har han vært leder for et privat logistikkselskap, samtidig som han har vært en stor giver til Det republikanske partiet og Trumps valgkamp.

Ikke lenge etter ansettelsen trakk han fram sparekniven i tråd med presidentens ønsker. Det førte til nedlegging av postkontorer, nedmontering av postinnleveringskasser og færre postsorteringsmaskiner. I tillegg er overtidsbruken kraftig redusert.

Amerikanske tilstander

Tiltakene har de siste ukene ført til at millioner av forsendelser har hopet seg opp i USA. Lørdag stemte et flertall i det Demokrat-kontrollerte kammeret i Kongressen gjennom en tilføring på 25 milliarder dollar til postvesenet. Formålet var å styrke postvesenet før valget og stoppe Trumps endringer. Men det er ventet at forslaget vil bli slått ned i Senatet, som er kontrollert av Republikanerne, skriver NTB.

Sauber er på sin side optimistisk på vegne av postverket og egen fagforening.

– Fagforeningene har tvunget USPS til å sette ned en innsatsgruppe for poststemmer, og Kongressen møtes for denne uka for å vedta lovverk som skal sikre kvaliteten på posttjenestene. Folket i USA står bak oss, så vi er trygge på at vi vil vinne kampen.

Valget i USA

• USA holder presidentvalg tirsdag 3. november.

• President Donald Trump (74) stiller til gjenvalg for fire nye år for Republikanerne, med Mike Pence (61) som visepresidentkandidat.

• Joe Biden (77) stiller for Demokratene med Kamala Harris (55) som sin visepresidentkandidat.

Kilde: NTB

Folket i USA står bak oss, så vi er trygge på at vi vil vinne kampen.

James Sauber, daglig leder i National Association of Letter Carriers

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy