TRAVELT: Antallet norske innbyggere som trenger hjelp fra Nav-systemet blir stadig høyere.
Eirik Dahl Viggen
I 2019 ble det 34.665 nye uføretrygdede i Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
I alt var det 364.005 ved utgangen av 2019, som utgjør 10,5 prosent av befolkningen. For fem år siden var andelen 9,7 prosent, og andelen har for det meste steget jevnt de siste årene.
Risikoen for å bli uføretrygdet henger tett sammen med utdanningsnivå. Mens kun 4,3 prosent som har høyere utdanning, er uføretrygdet, mottar 21,8 prosent av dem som kun har grunnskole, uføretrygd.
Østfold har den høyeste andelen av uføretrygdede, med 15,2 prosent av befolkningen, mens Oslo har den laveste, med 6,1 prosent.
• Ap-Raymond vil gjøre det vanskeligere å bli uføretrygdet
Statistikken viser også at innvandrere i mindre grad enn befolkningen ellers blir uføretrygdet. Blant innvandrere fra EU/EØS-landene og USA, Canada, Australia og New Zealand er 2,6 prosent uføretrygdet. Blant innvandrere fra Asia, Afrika, Latin-Amerika, Oseania ellers og Europa ellers er 8,1 prosent uføretrygdet. For befolkningen ellers er andelen 11,6 prosent.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat
Anita Arntzen