Strid om arbeiderboliger
Anne-Lise og hundre beboere vant over fagforeninga – sitter igjen med millionverdier
– En helt avsindig sak, sier advokat
– Det var en enorm lettelse, som kan knapt beskrives med ord, sier Anne-Lise Vang. Hun tør ikke å feire før dommen er rettskraftig.
Eivind Senneset
En årelang strid om arbeiderboligene i Trikkebyen i Bergen kan gå mot slutten. – Beboerne har vunnet fullstendig, sier advokaten.
berit.baumberger@fagbladet.no
– Dommen er klinkende klar: De som bor i Trikkebyen, eier leilighetene, sier advokat Hogne Sandanger, som har representert beboerne i saken.
En komplisert juridisk tvist har pågått i en årrekke, der de to partene har vært beboerne i Trikkebyen, ved Bergen Sporveisfunksjonærers byggeselskap, mot fagforeninga Bergen Sporveisfunksjonærforening, som er en del av Fagforbundet. Sistnevnte har ment at de har rett på en del av verdiene som ligger i de over hundre boligene.
{f1}
Og i fjor vant fagforeninga delvis fram: Hordaland tingrett slo fast at de skulle ha 17 millioner kroner for sine aksjer.
Dette har lagmannsretten nå gått imot, etter behandling av ankesaken. I tillegg pålegger de fagforeninga å betale saksomkostninger også for beboerne. Ifølge dommen fra Gulating lagmannsrett dreier dette seg om rundt fire millioner kroner, og dette kommer i tillegg til foreningens egne utgifter i saken.
Beskriver lettelse
Fagbladet har tidligere intervjuet Anne-Lise Vang, som bor i Trikkebyen. I forrige uke fikk hun dommen fra Gulating lagmannsrett:
– Det var en enorm lettelse, som kan knapt beskrives med ord, sier Vang på telefon fra Bergen.
Dommen er ennå ikke rettskraftig, og fagforeninga skal avgjøre om den skal ankes til Høyesterett. Derfor venter Vang med å feire seieren.
– Hvis dommen blir stående, betyr det at jeg får beholde boligen min. Jeg er delvis ufør og har en årsinntekt på 200.000 kroner, så jeg har ikke en sjanse på boligmarkedet, slår hun fast.
Det var særlig hun og rundt 50 andre beboere som risikerte å sitte igjen med veldig lite dersom fagforeninga vant fram. Totalt er over 100 beboere i ulik grad berørt av dommen, som falt i forrige uke.
– Full seier
Det er en lang og komplisert forhistorie her, rundt boligene som ble bygget på starten av 1900-tallet for å gi billige hjem til fagorganiserte.
Advokat Hogne Sandanger sier den ferske dommen i praksis betyr at 101 beboere har fått skattefrie gevinster på i snitt rundt to millioner kroner hver. Bakgrunnen er at de i sin tid kjøpte aksjeleiligheter i Trikkebyen for mellom 10 og 2000 kroner per leilighet.
– Dette er en helt avsindig sak, og denne seieren var mer enn vi hadde turt å håpe på. Vi har vunnet fullstendig, sier Sandanger.
Han sier beboerne, som har kjempet denne kampen siden 2011, har hatt store problemer med å nå fram med sine argumenter.
– Nå er beboerne lykkelige, glade, letta og i godt humør. Man kan si at de har blitt millionærer på grunn av denne saken. Jeg mener LO klarer seg godt uten disse verdiene. Det er et veldig greit resultat, også moralsk sett, mener Sandanger.
Han benytter muligheten til å lange ut mot Bergen Sporveisfunksjonærforening.
– De har fremstått griske og kapitalistiske i forsøkene på å få hånd om verdiene i Trikkebyen. Slik jeg ser det, er det eneste de har oppnådd med søksmålet at de i tillegg til egne omkostninger, må betale saksomkostninger til oss. Og så har de fått en dom som slår fast at deres aksjer her er verdt svært lite penger, sier Sandanger.
Ikke tatt stilling
Advokat Sølvi Nyvoll Tangen har representert Bergen Sporveisfunksjonærforening.
– Det er ikke tatt stilling til anke ennå, sier Tangen.
Hun skal møte sin klient denne uken og vil ikke kommentere selve dommen før de har snakket sammen.
Til Sandangers kommentar om at hennes klient har fremstått «griske og kapitalistiske», sier hun:
– Jeg vil ikke kommentere den uttalelsen – den får han stå for selv, sier Tangen.
Veldig overrasket
Morten Ulevik er tidligere leder i Bergen Sporveisfunksjonærforening med mandat til å uttale seg om denne saken.
– Vi har fagfolk som ser på dommen nå, som vi må få råd fra med tanke på eventuell anke, sier Ulevik.
– Vi er veldig overrasket over dommen, etter at vi har fått støtte i flere rettsinstanser tidligere, sier Ulevik.
Om Sandangers karakterisering av fagforeningas fremferd, sier han:
– Jeg vil egentlig ikke kommentere på dette, men det er foreningen som historisk sett er grunnen til at leilighetene står der. Beboerne der har vært veldig heldige, de sitter igjen med millionverdier uten å ha investert mye. Så jeg vet ikke helt om vi har vært griske, det føles ikke sånn, sier Ulevik.
Håpet på forlik
Fagbladet har også tidligere intervjuet Ulevik. Han mente da at saken kunne vært løst dersom hver beboer hadde betalt mellom 100 000 og 300 000 kroner til foreninga.
– Vi håper på et forlik. Det er ikke en ønskesituasjon med en oppløsningssak, og det er ikke et ønske om å tvinge beboerne til å flytte, sa Morten Ulevik til Fagbladet i fjor.
Han viste til at de som forening har et ansvar overfor sine medlemmer, og at de ikke bare kan gi fra seg så store verdier.
– Dette er arven etter foreninga og medlemmene. Det blir veldig feil at vi skal gi fra oss en del av denne arven, sa Ulevik da.
Vil bygge bad
Anne-Lise Vang er glad i den 38 kvadratmeter store leiligheten. Når hun er helt sikker på at hun har vunnet saken, planlegger hun å ta opp lån basert på verdien i boligen og bygge sitt eget bad.
– Nå bruker jeg det felles badet i kjelleren her, så i dag må jeg kjøpe polletter for å ta meg en dusj, forteller Vang.
Hun ønsker å fortsette å bo i Trikkebyen i årene framover, et sted hun trives svært godt.
– Stemningen her i Trikkebyen er generelt sett veldig god nå – omsider, avslutter Vang.
Dette er saken
• På starten av 1900-tallet ble leilighetene bygget for å gi billige hjem til fagorganiserte.
• I over ti år har partene vært uenige om hvordan verdiene som ligger i boligene, skal fordeles.
• Nå har lagmannsretten gitt beboerne medhold, og fagforeninga har tapt saken.