JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte mobiliserer i valgkampen - vil redde arbeidsplassen

KJEMPER: Hjelpepleier Rita Olsen (f.v.), plasstillitsvalgt Lillian de Rezende, hjelpepleier Gurdrun Bø og fagansvarlig sykepleier Anlaug Sørhus frykter at mye kompetanse forsvinner hvis Storesund bu og behandlingsheim blir satt ut til private.

KJEMPER: Hjelpepleier Rita Olsen (f.v.), plasstillitsvalgt Lillian de Rezende, hjelpepleier Gurdrun Bø og fagansvarlig sykepleier Anlaug Sørhus frykter at mye kompetanse forsvinner hvis Storesund bu og behandlingsheim blir satt ut til private.

Simen Aker Grimsrud

Høyre og Frp vil konkurranseutsette Storesund bu- og behandlingsheim, men vet ikke hvor mye kommunen vil spare. Ansatte frykter for lønna og pensjonen. Flere vurderer å slutte. Nå håper de valget kan redde arbeidsplassen.

2015090409352120151117133529

simen.grimsrud@fagbladet.no

– Det føles som en panikkavgjørelse fra høyresiden. Høyre gikk til valg på å privatisere, men i tre og et halvt år har det ikke skjedd noen ting. Nå må de liksom privatisere noe før perioden går ut, sier Lillian De Rezende.

LES OGSÅ:

Berømt for kompetanseflukt

Rita taper 800.000 når sykehjemmet privatiseres

Rev ned 13 års arbeid på ett år

Ansatte føler seg sviktet

Hun er tillitsvalgt for de 26 organiserte i Fagforbundet som jobber på Storesund bu- og behandlingsheim nord på Karmøy.

De utgjør halvparten av de ansatte på sykehjemmet som består av en demensavdeling og en kortidsavdeling. En maidag satte de ansatte kaffen i halsen da de åpnet lokalavisa. Høyre, Frp og KrF ville konkurranseutsette arbeidsplassen deres.

– Vi følte oss sviktet. Det var som om bakken forsvant under oss, forteller hjelpepleierne Gudrun Bø og Rita Olsen.

Kaos

Dagene etter ble preget av kaos og forvirring. Fortsatt er det mye usikkerhet. Hva vil skje nå? Hva med pensjonen min? Må jeg lete etter ny jobb? Spørsmålene står i kø.

– Jeg tenker mye på dette, sier Bø, som er en av flere som ser seg om etter ny jobb.

– Men hvem vil gi en 59 år gammel hjelpepleier 100 prosent stilling? Hvis Storesund blir tatt over av private går jeg ned i lønn og mister muligheten til å gå av med AFP. Det føles som å blir spent bein på rett før målstreken etter et langt løp, sier Bø.

LES MER:

Raymond sier nei

SV vil stoppe dumping av ansattes pensjon

Millioner å spare på egne ansatte

– Arrogante politikere

Ansatte og tillitsvalgte på Storesund fylte opp kommunestyresalen da et knappest mulig flertall, bestående av Høyre og Frp, stemte for konkurranseutsetting i juni.

Tillitsvalgte og ansatte har skrevet leserbrev, samlet inn over 1800 underskrifter og snakket med politikere. KrF snudde, men det holdt ikke til flertall.

De ansatte har imidlertid ikke gitt opp. Nå håper de Høyre mister ordførerkjedet etter valget 14. september.

– Det er klart denne saken er helt avgjørende ved årets valg for oss, sier Rita Olsen.

– Jeg føler politikerne på høyresiden opptrer arrogant, og at vi ikke blir hørt. Vi er ganske sårbare i dette yrket, og er helt avhengige av forutsigbarhet for å kunne ha en entusiasme i arbeidet vårt som trengs, sier kollega Bø.

Hun frykter at mye kompetanse vil forsvinne dersom driften av sykehjemmet blir privat.

– Vi som jobber her har lang erfaring og har opparbeidet mye kunnskap. Vi har vært med å bygge opp demensavdelingen vi jobber på. Den kompetansen vil forsvinne, mener hun.

Skulder ved skulder

Bø får støtte av Anlaug Sørhus som jobber som fagansvarlig sykepleier på avdelingen. Hun er organisert i Sykepleierforbundet. Tillitsvalgte og medlemmer fra Fagforbundet, Sykepleierforbundet og Delta står skulder ved skulder i kampen for å beholde sykehjemmet kommunalt.

– Vi frykter privatisering vil føre til flere ufaglærte. Vi er på et minimum allerede, og trenger ikke færre, men flere fagfolk, fastslår Sørhus.

Høyre vet ikke hva kommunen vil spare på privatisering

Høyre og Frp i Karmøy mener en forutsetning for å konkurranseutsette, er at det blir billigere for kommunen enn kommunal drift. De tillitsvalgte på Storesund har etterlyst tall, men Høyre og Frp vet ikke hvor mye de kan spare.

– Det er nettopp det vi ønsker å finne svar på ved å konkurranseutsette, skriver ordfører Aase Simonsen (H) i en e-post til fagbladet.no.

– Når politikerne ikke vet hvor mye de kommer til å spare, synes vi det er utrolig å bruke penger på å utrede privatisering og skape usikkerhet på arbeidsplassen. Vi vet ikke engang hvor mye denne utredningen koster, sier De Rezende og rister oppgitt på hodet.

Ordføreren skriver at hun skjønner at situasjonen kan skape uro på arbeidsplassen:

– Jeg skjønner man blir redd dersom man frykter å få redusert lønn, ja.

– Påstander fra fagforeninger og venstresiden

Mange av de ansatte orker ikke leve med usikkerheten og ser seg om etter ny jobb. Ansatte frykter at lønns- og pensjonsbetingelsene blir dårligere. De Rezende vet imidlertid ikke hvor mye de ansatte vil tape på en privatisering.

På spørsmål om de ansatte bør frykte for lønns- og pensjonbetingelsene, skriver ordfører Simonsen:

– Ifølge fagforeninger og venstresiden så påstås det, men jeg kjenner ikke til eksempler på dette. Jeg kjenner imidlertid til at sykepleiere som jobber i privatdrevne sykehjem har samme lønn som de som har jobber i kommunens sykehjem.

Tidligere i august skrev Frifagbevegelse om Ellen som taper 62.000 kroner årlig på å jobbe på et privat sykehjem i Oslo. Der kom det fram at hjelpepleiere som jobber på private sykehjem drevet av aksjeselskaper tjener langt mindre enn sine kolleger i kommunale sykehjem.

– Hvor ellers skal de spare penger enn på lønn og pensjonsordninger? Vi har lest og sett eksempler fra andre steder hvor sykehjem har blitt satt ut til private, sier De Rezende.

– Frykter at dette bare er begynnelsen

Hun frykter at Storesund bare er begynnelsen hvis Høyre og Fremskrittspartiet blir sittende ved makta i Karmøy kommune etter valget.

– Fra talerstolen i kommunestyret har Høyre sagt at de vil konkurranseutsette hjemmetjenesten også. Høyre snakker om disse tjenestene som om det er melk og brød de skal omsette på et marked. Men du kan ikke tjene penger på pleie uten å kutte i bemanning, bruke flere ufaglærte eller kutte i lønn og pensjoner, mener De Rezende.

Høyre-ordføreren i Karmøy skriver at konurranseusetting ikke er et mål i seg selv, men et verktøy for å kunne måle seg selv for å finne ut om kommunen jobber på best mulig måte. Hun begrunner behovet for å konkurranseutsette med at helse- og omsorgssektoren har hatt store overskridelser i sine budsjetter, og at dette er ett av tiltakene til flertallet.

– Hvis dere har flertall etter valget også, vil dere konkurranseutsette flere sykehjem/tjenester?

– Det kommer helt an på hvilke resultater som oppnås ved å prøve det ut, svarer Simonsen.

Arbeiderpartiet har gått til valg på at de ikke skal privatisere de kommunale tjenestene.

– Vi er overbevist om at det beste for pasienter, ansatte og pårørende er at driften videreføres som i dag. Vi har fått gode tilbakemeldinger på brukeundersøkelser, sykehjemmet har god kompetanse og et forsvarlig sykefravær, sier Jarle Nilsen, Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

Saken engasjerer i valgkampen

Nilsen påpeker at det ikke betyr at de ikke vil jobbe for at sykehjemsdriften blir bedre enn i dag.

– I samarbeid med tillitsvalgte og ansatte må vi se på rutinene for å se om det kan gjøres bedre enn i dag, men vi vil ikke lage uro for ansatte og pårørende slik de borgerlige har gjort, sier Nilsen.

På Storesund bu- og behandlingsheim tør de ansatte Fagbladet snakker med ikke gjøre annet enn å stole på ordene fra opposisjonen.

– Nå stoler ikke jeg blindt på politikere, men i denne saken kan vi ikke gjøre annet. Vi vet hva høyresiden vil gjøre. Jeg tror Arbeiderpartiet har sanket stemmer på denne saken, sier De Rezende.

Aps oppslutning har aldri vært høyere tre uker før valget. Meningsmålinger har vist tall oppunder 30-tallet. Ordførerkandidaten er ikke i tvil om at Storesund-saken har sin del av æren for det.

– Saken i Storesund har tatt helt av. Det er en sak som har engasjert mange av innbyggerne, og har blitt en snakkis. Vi har fått telefoner og meldinger fra innbyggere som lurer på hva vårt syn er, sier Nilsen.

LES OGSÅ:

52 hjemmehjelpere på et halvt år

Frp: Ikke noe problem i seg selv

Flere private plasser

Konkurranseutsetting

Konkurranseutsetting betyr at offentlige tjenester utlyses i konkurranse - ofte kalt anbud - slik at andre, private, ideelle organisasjoner eller kommersielle aktører kan konkurrere om driften av tjenestene. Noen ganger er også offentlige virksomheter med i konkurransen.

Kilde: Arbeidslivet.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy